Kalendáre TSK ocenené v súťaži Najkrajší kalendár Slovenska 2018 striebrom i bronzom

Pestrosť, nápaditosť, príbeh. To sú len niektoré z kritérií výberu z množstva zaslaných príspevkov do súťaže Najkrajší kalendár Slovenska 2018. No iba pár z nich si napokon domov ocenenie skutočne aj odnieslo.

V utorok 10. apríla 2018 bolo v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici odprezentované hodnotenie poroty, ktorá rozhodovala o tom, ktoré slovenské kalendáre sa v roku 2018 stanú tými najkrajšími či najoriginálnejšími. O tom, že fantázii sa medze nekladú, svedčia aj víťazné kalendáre. Originálne nápady kričali z každého stojanu vo vestibule banskobystrickej štátnej knižnice. Prezentovali širokú škálu zamerania, a to od kultúrnych pamiatok a umenia, cez prírodné krásy, až po obrázky zachytávajúce bežný život. O titul Najkrajší kalendár Slovenska 2018 sa tento rok uchádzalo celkovo 46 stolových i nástenných kalendárov. „Je zrejmé, že myšlienka tvorby kalendárov je stará ako ľudstvo samo. Ľudia totiž vždy potrebovali a potrebujú rýchlu orientáciu v čase, v mesiacoch a dňoch. Preto je viac ako potešiteľné, že v roku 1992 sa v Banskej Bystrici zrodila nová slovenská prehliadka – myšlienka prezentovať kalendárovú tvorbu domácej produkcie. Dobrá tvorba vraj pochádza priamo z mysle, srdca a ducha a z čistého srdca môžem konštatovať, že celoslovenská prehliadka národnej kalendárovej tvorby má stále svoj šmrnc, kvalitné zázemie a za ostatné roky pôsobí dôveryhodne a presvedčivo,“ predniesol predseda poroty za kalendárovú tvorbu profesor Jaroslav Uhel.

Tento rok sa cti prezentovať kultúrne bohatstvo Trenčianskeho kraja a posolstvo TSK ako Zelenej župy dostalo v Banskej Bystrici aj nástennému a stolovému kalendáru kraja na rok 2018. Nástenný kalendár Kultúrne bohatstvo Trenčianskeho kraja, vydaný Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pri príležitosti Európskeho roku kultúrneho dedičstva, si v kategórii Nástenné viaclistové kalendáre vyslúžil striebro. Jeho jednotlivé stránky prezentujú známe i menej známe pamiatky v kraji. Vďaka nemu majú nielen obyvatelia župy možnosť spoznať aj také zákutia trenčianskeho regiónu, o ktorých doposiaľ možno ani nepočuli. Na umeleckých fotografiách je zachytená napríklad národná kultúrna pamiatka hrad Beckov, najstaršie pútnické miesto na Slovensku Skalka nad Váhom, jeden z najkrajších zámkov v strednej Európe – Bojnický zámok či malebný kostolík v Haluziciach.

Stolový kalendár TSK tradične prezentuje environmentálne ladený projekt TSK s názvom Zelená župa. Na jeho listoch sa nachádzajú obrázky súvisiace s jednotlivými oblasťami projektu a zo života obyvateľov kraja, župných organizácií i samotného úradu. Ich poradie reprezentuje tradičný ročný cyklus Trenčianskeho kraja ako Zelenej župy. Porotcov zaujala aj novinka v podobe hry puzzle, ktorá je súčasťou kalendára. V kategórii Stolové kalendáre vybojoval tento zástupca TSK bronz.

Kalendáre Trenčianskeho kraja spozná celé Slovensko

Víťazné kalendáre vo všetkých kategóriách čaká teraz putovanie po slovenských mestách. „Ocenenie nás, samozrejme, teší. Putovná výstava je navyše krásnou pridanou hodnotou. Nielen prostrednictvom nej, ale aj vďaka silnému odkazu a príbehu, ktorý oba kalendáre zastupujú, sa informácie o kultúrnom dedičstve župy a povedomie o dôležitosti ochrany životného prostredia dostanú k väčšiemu počtu ľudí," uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. Kalendáre nebudú zdobiť iba výstavné priestory vo viacerých slovenských mestách, ale aj v jedinej obci Muráň. Hoci kalendáre TSK vyšli v limitovanej edícii, niektoré už teraz zdobia domácnosti obyvateľov kraja. Ako darček im ich osobne odovzdal predseda TSK. K majiteľom ocenených kalendárov patria napríklad úspešní športovci zo Športového gymnázia v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, dobrovoľní hasiči z niektorých dobrovoľných hasičských zborov z kraja, riaditelia niektorých župných zariadení či primátori, starostovia i verejnosť.

Poďakovanie a gratulácia patrí aj autorom fotografií použitých v nástennom kalendári TSK. Tie pochádzajú z fotografickej súťaže „Trenčiansky región cez fotoobjektív“ vyhlásenej KOCR Trenčín región v roku 2016. „Fotografie v nástennom kalendári TSK pochádzajú konkrétne z kategórie pamiatky a príroda našej súťaže, do ktorej sa nám prihlásili profesionálni či laickí fotografi,“ uviedla výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región Eva Frývaldská.

Ocenenie sa TSK v súťaži naposledy podarilo získať za nástenný kalendár so zelenou pastelkou Trenčiansky samosprávny kraj – Zelená župa v roku 2016. Kreatívne riešenie kalendára si z 24. ročníka súťaže Najkrajší kalendár Slovenska 2016 v kategórii Nástenný viaclistový kalendár (formát A3) odnieslo bronz.

Okrem vyhlásenia výsledkov 26. ročníka súťaže Najkrajší kalendár Slovenska spoznala verejnosť ocenených aj v rámci 11. ročníka súťaže Najkrajšia kniha a propagačný materiál Slovenska za rok 2017. Hlavným organizátorom oboch podujatí je Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou Banská Bystrica. Výsledky súťaže Najkrajší kalendár Slovenska 2018 nájdete na webovom sídle organizátora: http://www.najkalendar.sk/vysledky-nks-2018.htm.

autor: bj