Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kým inde lôžkové oddelenia rušia, počet lôžok v župných nemocniciach za posledné obdobie vzrástol o viac ako sedemdesiat

Tri župné nemocnice čelia náporu pacientov, ktorý v posledných rokoch spôsobilo rušenie celých lôžkových oddelení v nemocniciach, ktoré padli do rúk súkromníkom.

Župná Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici (NsP PB) v súčasnosti disponuje viac ako 500 lôžkami. Hranicu poltisíceho lôžka presiahla v januári tohto roku, keď župa v priestoroch bývalého kožného oddelenia jeho rekonštrukciou zriadila nové geriatrické oddelenie s kapacitou 25 lôžok. Aj týmto spôsobom sa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rozhodol zareagovať na situáciu v regióne, ktorá sa stala kritickou po zrušení interného oddelenia v ilavskej nemocnici. V rovnakej nemocnici v roku 2014 župa navýšila aj lôžkový fond oddelenia vnútorného lekárstva taktiež o 25 lôžok.

Podobnému stavu župa čelí nielen na Považí, ale aj v regióne hornej Nitry či myjavských kopaníc. Aj tu sú župné nemocnice (NsP Myjava a NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach) dominantným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre ľudí z regiónu i jeho širokého okolia. Ľudia tu nájdu aj takú zdravotnú starostlivosť, ktorá je z ekonomického hľadiska nelukratívna, a tak ju v súkromných nemocniciach neposkytujú. „Trenčiansky samosprávy kraj sa rozhodol ísť tou ťažšou cestou a nemocnice si ponechať. Len týmto spôsobom dokáže ovplyvňovať rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti a udržať aj fungovanie finančne náročných akútnych lôžkových oddelení, ako je oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, chirurgické oddelenia a pod., ktoré v súkromných nemocniciach rušili ako prvé. Práve dostupnosť akútnych lôžkových oddelení je pre záchranu ľudského života rozhodujúca,“ vysvetlila vedúca Odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Elena Štefíková

Župa svoje nemocnice modernizuje, zvyšuje sa aj počet lôžok

Aj v rámci investičnej politiky TSK smeruje v oblasti zdravotníctva finančné prostriedky prioritne do rekonštrukcií a modernizácie akútnych lôžkových oddelení a doplnenia a obnovy prístrojovej techniky na týchto oddeleniach, operačných sálach či urgentnom príjme. „Týmto sa usilujeme vytvárať podmienky na bezpečné a kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti našim občanom. Práve finančná náročnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti je príčinou nepriaznivej ekonomickej situácie našich nemocníc, preto je v záujme TSK, aby sa nemocnice zapojili do procesu oddlžovania,“ skonštatovala ďalej.

Za posledné obdobie TSK v porovnaní s inými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti nezrušil žiadne lôžka, ani žiadne lôžkové oddelenie vo svojich nemocniciach. „Práve naopak. Trenčiansky samosprávny kraj v NsP Myjava otvoril a uviedol do prevádzky oddelenie pre dlhodobo chorých s počtom 25 lôžok, v považskobystrickej nemocnici sme na geriatrickom oddelení a oddelení vnútorného lekárstva rozšírili fond nemocnice spolu o päťdesiatku lôžok,“ priblížila ďalej Štefíková s tým, že v roku 2018 TSK pripravuje v spolupráci s NsP Prievidza a NsP Považská Bystrica rozšírenie kapacít JIS interných oddelení, nakoľko zaznamenáva nedostatok lôžok práve na týchto JIS. „Toto sú reálne kroky, ktoré Trenčiansky samosprávny kraj robí pre svojich občanov, keď sa prostredníctvom nemocníc, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, usiluje zabezpečiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj pre občanov tých regiónov, v ktorých sa pôvodne nachádzala nemocnica, ale postupne redukovala svoj lôžkový fond,“ dodal k téme župan Jaroslav Baška.

autor: vr

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK