Letná kvapka krvi Trenčianskej župy prekonala tú minuloročnú, v prvý deň konania prilákala takmer 50 darcov. Zajtra pokračuje v NsP Považská Bystrica a NsP Prievidza.

Už počas prvého dňa dvojdňovej Letnej kvapky krvi Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa podarilo verejnosti prekonať hranicu 150-tich litrov darovanej vzácnej tekutiny.

V poradí siedmy odber krvi organizovaný Trenčianskym samosprávnym krajom je po druhýkrát v histórii opäť rozdelený do dvoch dní. Je tomu tak, hlavne preto, aby sa obyvatelia z každého kúta kraja mali možnosť zúčastniť tejto dobročinnej akcie. Rovnako ako po minulé roky sa do odberu krvi zapájajú aj tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy. „Od prvej zorganizovanej kvapky krvi na župnom úrade sú to už 4 roky. Teší ma, že sa spoločne s Trenčianskym samosprávnym krajom do tohto podujatia pravidelne zapájajú zamestnanci hematologických oddelení v považskobystrickej, bojnickej i myjavskej nemocnici,“ priblížil trenčiansky župan Jaroslav Baška. Už tradične odber krvi v priestoroch župy zabezpečovala Národná transfúzna služba (NTS) Trenčín.

Letná kvapka krvi TSK už počas prvého dňa odberov prekonala tú minuloročnú. Kým minulý rok na župe a v troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK darovalo 16,45 litrov krvi približne 40 darcov, tak v pondelok 11. júna 2018 len na Úrad TSK a do Nemocnice s poliklinikou (NsP) na Myjave prišlo takmer 50 ľudí. Darovať však nemohli úplne všetci, a tak celkovo 43 evidovaným darcom bolo zo žíl odobratých 19,50 litrov červenej tekutiny. „Som rád, že pomáhať a darovať krv chodia nielen zamestnanci župy, ale aj zamestnanci našich zariadení sociálnych služieb či stredných škôl spoločne so študentmi. Potešila ma aj účasť dobrovoľných hasičov z Pobedima. Všetkým ďakujem za účasť,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý ide príkladom a taktiež po piatykrát v živote daroval krv.

K trenčianskemu županovi sa na Úrade TSK pridali aj študenti Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne, zamestnanci Strednej odbornej školy z Dubnice nad Váhom, Trenčianskeho osvetového strediska v Trenčíne či Centra sociálnych služieb – Nová Bošáca. Okrem nich prišla aj početná skupina dobrovoľných hasičov z Pobedima. „Krv chodievam darovať pravidelne, viackrát do roka. Spoločne so svojimi kolegami z Pobedima sa nám naskytla možnosť prísť na úrad a pomôcť, tak sme ju radi využili. U nás hasičov z Pobedima je to bežná vec,“ povedal Lukáš Lednický z DHZ Pobedim.

Pre všetkých zúčastnených boli zároveň k dispozícii aj zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne. „S kolegyňami návštevníkom poskytujeme preventívne vyšetrenia, ktoré sú zamerané na meranie celkového cholesterolu, meranie glukózy, zároveň meriame aj krvný tlak či poskytujeme poradenstvo ohľadom zdravého životného štýlu. Snažíme sa ľudom pomôcť i poradiť,“ povedala Zlatica Meravá z RÚVZ v Trenčíne. Meraniami prešla mladšia, stredná i staršia generácia a až na malé výnimky boli zdravotné výsledky darcov v poriadku.

Letná kvapka krvi TSK, organizovaná pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, pokračuje aj v utorok 12. júna 2018 v považskobystrickej a v bojnickej nemocnici od 7.00 h. Do dnešného dňa sa TSK spoločne s verejnosťou podarilo počas 4 rokov darovať viac ako 160 litrov krvi.

autor: mp