Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia

Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.

Od začiatku nového roka 2018 môžu obyvatelia aj návštevníci najstaršieho pútnického mesta na Slovensku povedať, že je o niečo bezpečnejšie. Reč je o Skalke nad Váhom (okres Trenčín), kde na úseku cesty II/507 medzi Skalkou a Zamarovcami vyrástli dve nové autobusové zastávky a osvetlený priechod pre chodcov. Uvedený úsek cesty, ktorý sa nachádza pod kláštorom Veľká Skalka, bol totiž vyhodnotený ako nebezpečný. Keďže toto výnimočné miesto ročne navštívi množstvo domácich i zahraničných pútnikov, TSK sa v spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou rozhodol bezpečnostnú situáciu zlepšiť takými prvkami, ktoré najčastejšie miesta pohybu chodcov, resp. turistov a návštevníkov Skalky spravia viditeľnejšími i bezpečnejšími.

Náklady na projektovú dokumentáciu a následnú realizáciu a osadenie nástupísk, chodníkov, dvoch osvetlených autobusových zastávok a osvetleného priechodu pre chodcov sa vyšplhali na viac ako 54 tis. eur, pričom investícia Trenčianskeho kraja z tejto sumy predstavuje 74%. „Jednou z našich priorít je rozhodne zvyšovanie bezpečnostnej situácie na cestách II. a III. triedy v kraji. K tomu samozrejme patrí osádzanie bezpečnostných prvkov a budovanie nových alebo modernizácia existujúcich priechodov pre chodcov. V tomto trende plánujeme pokračovať aj naďalej,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Zlepšenie bezpečnostnej situácie na tomto vyhľadávanom mieste víta aj obecná samospráva. „Pútnické miesto Skalka je atraktívne a jeho návštevnosť stále stúpa. Zastávky a priechod, ktoré vybudoval Trenčiansky samosprávny kraj, vnímam ako veľký prínos najmä z hľadiska bezpečnosti. Myslím, že veľa návštevníkov, ale i domácich ocení tieto zmeny,“ povedal starosta Skalky nad Váhom Anton Horečný.

V uplynulom roku bolo okrem vyššie uvedeného vďaka TSK zmodernizovaných celkovo 43 priechodov v šiestich okresoch Trenčianskeho kraja, v aktuálnom roku župa plánuje s úpravou priechodov pokračovať a postupne zvyšovať ich bezpečnosť v celom regióne.

autor: LB

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK