Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O budúcnosti hornej Nitry prišla na župu diskutovať aj Európska komisia

Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) dnes o transformácii a následnom rozvoji hornej Nitry diskutovali zástupcovia Európskej komisie, vlády, samospráv aj súkromného sektora.

Transformácia regiónu hornej Nitry v súvislosti s jej prechodom od uhlia je dlhodobým procesom, ktorý si vyžaduje všestrannú súčinnosť. Aj tieto slová odzneli v pondelok 5. februára 2018 na rokovaní s názvom „Príprava na prechod od uhlia“, ktoré sa konalo v priestoroch krajského úradu v Trenčíne. Na pracovnom stretnutí mala svoje zastúpenie Európska komisia, ktorú reprezentoval jej podpredseda Maroš Šefčovič, vláda Slovenskej republiky v zastúpení podpredsedom Petrom Pellegrinim, Zbor poradcov predsedu vlády v zastúpení predsedom Vladimírom Faičom, ako aj Trenčiansky samosprávny kraj na čele so županom Jaroslavom Baškom, miestne a obecné samosprávy a tiež súkromný sektor.

Hoci horná Nitra má v súčasnosti prívlastok banícky región, v blízkej budúcnosti tak tomu zrejme už nebude. A keďže na ťažobný priemysel je tu naviazaných viac ako 7500 pracovných miest, región je nevyhnutné po všetkých stránkach pripraviť na zmenu priemyslu. S tým je neodkladne spojená potreba kvalitnej infraštruktúry, ako aj zvýšenie atraktivity regiónu pre investorov ako tvorcov nových pracovných príležitostí. Práve o týchto témach sa dnes na Trenčianskej župe diskutovalo na najvyššej úrovni. Prítomní spoločne hľadali odpovede na otázky o budúcnosti regiónu hornej Nitry s tým, že riešenia, ku ktorým pracovné skupiny postupne dospejú, by mali byť prispôsobené na mieru tomuto regiónu. Prítomní označili za dôležité nájsť konkrétne východiská, ktoré by mali byť nosnými piliermi pre spracovanie akčného plánu. Župan Jaroslav Baška pripomenul predovšetkým nevyhnutnosť položenia si otázky, ako v tomto regióne vytvoriť nové pracovné miesta a akým novým projektom dať s týmto cieľom priestor na realizáciu. "Transformácia prechodu od uhlia bude úspešná vtedy, keď sa aj posledný baník bude môcť zamestnať a nájsť si nové pracovné miesto priamo v regióne hornej Nitry," skonštatoval.

O konkrétnych výstupoch rokovania sme informovali prostredníctvom tlačovej konferencie, ktorá sa uskutočnila bezprostredne po skončení pracovného stretnutia priamo v priestoroch Úradu TSK.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK