Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Obec Bystričany dostala k 630. výročiu darček od TSK, ktorý zachraňuje ľudské životy

V sobotu 18. augusta 2018 sa v obci Bystričany (okres Prievidza) oslavovalo. Municipalita si pripomínala 630. výročie prvej písomnej zmienky. K narodeninám dostali obecní dobrovoľní hasiči od Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nový defibrilátor.

Sobota v Bystričanoch patrila oslavám okrúhleho výročia. Prvá písomná zmienka o jednej z najväčších obcí v okrese Prievidza sa nachádza v listine Budínskej kapituly, vydanej v roku 1388. Obec sa rozhodla podeliť o radosť so svojimi obyvateľmi. V rámci pripraveného kultúrneho programu, určeného nielen domácim, ale i návštevníkom vystúpila spevácka ľudová skupina Petra Brutovského z východného Slovenska, spevák Peter Cmorík so svojou kapelou a hudobná skupina Kortina.

Popriať oslávenkyni ďalších minimálne 630 rokov fungovania prišiel do prírodného amfiteátra v Bystričanoch aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Okrem symbolického šeku si z jeho rúk prebral starosta obce Vojtech Bartoš pamätný list a prístroj, ktorý zachraňuje ľudské životy. „Pri tejto významnej príležitosti, akou je 630. výročie prvej písomnej zmienky, som dobrovoľným hasičom odovzdal jeden z deviatich defibrilátorov. Verím, že keď sa bude jednať o záchranu života či zdravia obyvateľov kraja, defibrilátor pomôže,“ uviedol župan Baška.        

Spomedzi spolkov a združení, ktoré v obci pôsobia, asi najviac vyčnievajú dobrovoľní hasiči. Tí sa v systéme kategorizácie dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) nachádzajú v skupine A. „Je to tím veľmi zodpovedných a obetavých ľudí, ktorí dokážu zareagovať na každú situáciu, ktorá sa v dedine vyskytne,“ vychválil členov DHZ Bystričany starosta obce Vojtech Bartoš.

Nový defibrilátor vo výbave hasičov privítal aj predseda DHZ Bystričany Juraj Barta, ktorý je zároveň predsedom Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Prievidzi. „Defibrilátor, ktorý sme dostali, nebude využívaný iba priamo v obci, ale aj v rámci regiónu, od Novák po Partizánske,“ doplnil Juraj Barta s tým, že členovia ešte prejdú školeniami, aby sa s jeho fungovaním oboznámili, nakoľko v ich výbave je novinkou. K povinnostiam dobrovoľných hasičov v kategórii A však patrí aj povinnosť raz do mesiaca absolvovať školenie, ktorého súčasťou je aj zdravotná príprava, takže s obsluhou defibrilátora by bystrickí hasiči nemali mať problém. Miestny hasičský zbor sa pritom podľa slov jeho predsedu skladá z dvoch častí. Jednou je občianske združenie DHZ Bystričany, ktoré združuje 142 ľudí, no v rámci zboru existuje ešte zásahová jednotka, ktorá má oprávnenie chodiť na výjazdy. Tá pozostáva z 22 ľudí, vyškolených vyraziť v ktorúkoľvek hodinu.              

Defibrilátormi TSK postupne rozšíri vybavenie ďalších 8 vybraných DHZ v kraji, a to v každom okrese. O ich odovzdaní jednotlivým DHZ budeme postupne informovať na webovej stránke kraja www.tsk.sk.

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK