Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Počas Noci múzeí a galérií Trenčiansky hrad, galéria aj hvezdáreň odhalia to, čo býva cez deň skryté

Už túto sobotu sa uskutoční obľúbená Noc múzeí a galérií, do ktorej sa pravidelne zapájajú aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Verejnosť sa môže tešiť na bohatý program nielen v sídle Matúša Čáka, ale napríklad aj v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie, realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo a rozmanitosť jednotlivých krajín Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu. Aktivity múzeí počas Noci múzeí a galérií sú orientované na také činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté. Svojím pestrým programom prispejú už tradične aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na ten sa môžu návštevníci tešiť už v sobotu 19. mája počas tohtoročnej Noci múzeí a galérií.

Vstupenkou na hrad bude rozprávkový kostým

Bývalé sídlo pána Váhu a Tatier, Matúša Čáka, bude počas tejto noci doslova dýchať históriou. Spoznať minulosť perly Považia, ale aj krajského mesta, vám pomôžu priamo historici i archeológovia vo viacerých hradných objektoch. Tešiť sa tiež môžete na dobové prehliadky, historické tance, sokoliarov i divadelné scénky. „Výška vstupného je symbolické jedno euro, čo však neplatí pre deti, ktoré prídu v kostýme rozprávkovej, či historickej bytosti. Tie majú totiž vstup úplne zadarmo,“ povedala Michaela Tíšková z referátu marketingu a propagácie Trenčianskeho múzea.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne si počas Noci múzeí a galérií pripravila hneď niekoľko typov zábavy pre malých i veľkých. Do projektu za galéria zapojí už po 12.-krát. „Nebude chýbať maľovanie na nádvorí galérie ani tvorivé dielničky pre deti. Teatro Galerio odohrá aj detské divadelné predstavenie o troch prasiatkach. Veľkým lákadlom bude workshop betónovania s Kristínou Tomanovou zo Slovenskej národnej galérie, či prednáška českého sochára Pavla Karouse,“ uviedla riaditeľka GMAB v Trenčíne Barbora Varga Petríková.

Hvezdáreň v Partizánskom, tak ako po iné roky, ponúka širokej verejnosti počas  Noci múzeí a galérií program s názvom Noc vo hviezdnej galérii. „Ide  o multimediálnu prezentáciu, prostredníctvom ktorej sa návštevníci  zoznámia s úžasnými pohľadmi do vzdialeného vesmíru vďaka Hubllovmu ďalekohľadu. Naplánované je tiež pozorovanie planéty Jupiter, zaujímavých dvojhviezd, hviezdokôp a ďalších objektov,“ povedal Vladimír Mešter, riaditeľ organizácie. Upozorňujeme, že program vo hvezdárni sa uskutoční už v predvečer  Noci múzeí a galérií, v piatok18. mája 2018 hod.

Obyvatelia regiónu hornej Nitry môžu počas tohto dňa zavítať aj do Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ktoré pre svojich návštevníkov pripravilo dokumentáciu vývoja prírody a spoločnosti horného Ponitria. Na svoje si prídu milovníci miniatúrnych bonsaiov, ale aj tí, ktorých zaujíma technika zhotovovania textílií. Špeciálnym podujatím Noci múzeí a galérií bude multimediálna prezentácia dokladov pod názvom Keď vojna bola.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK