Prehľad očakávaných udalostí v 2. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 2. týždni roku 2018

Pondelok, 8. január 2018

Príprave materiálov na prvé zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v roku 2018 sa v pondelok 8. januára 2017 budú od 12.00 h venovať členovia Komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja a od 14.00 h členovia Komisie sociálnej pomoci a zdravotníctva pri Zastupiteľstve TSK.

V pondelok 8. januára 2018 sa o 15.00 h v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na druhom poschodí uskutoční krátka tlačová konferencia, ktorá bude bilanciou uplynulého roka v oblasti kompetencií samosprávneho kraja a plánovaných zámeroch župy na rok 2018 za účasti predsedu TSK Jaroslava Bašku.

Streda, 10. január 2018

V rámci podpory elektromobility regiónu Trenčiansky samosprávny kraj pristúpi k uvedeniu do prevádzky druhej z troch plánovaných rýchlonabíjacích staníc pre vozidlá s elektrickým pohonom. Druhá rýchlonabíjacia stanica bude sprístupnená v stredu 10. januára 2018 o 9.00 h v Prievidzi za účasti trenčianskeho župana Jaroslava Bašku. Stanicu nájdete v centre mesta, na Ulici Gustáva Švéniho v blízkosti Regionálneho obchodného centra.

Príprave materiálov na prvé zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v roku 2018 sa v stredu 10. januára 2017 budú od 9.00 h venovať členovia Komisie školstva, kultúry, mládeže a športu pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja a od 15.00 h členovia Komisie legislatívno-právnej pri Zastupiteľstve TSK.

V stredu 10. januára 2018 sa o 10.00 h v priestoroch Domu kultúry Necpaly v Prievidzi uskutoční pracovné stretnutie k tvorbe Akčného plánu rozvoja hornej Nitry. Organizátorom stretnutia je mesto Prievidza.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS), Krajská a Základná organizácia JDS v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú na seminár XXXI. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2017/2018 v stredu 10. januára 2018 o 13.30 h do Kultúrneho centra Stred Dlhé Hony v Trenčíne.

Štvrtok, 11. január 2018

Príprave materiálov na prvé zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v roku 2018 sa vo štvrtok 11. januára 2017 budú od 14.00 h venovať členovia Komisie pre financie, rozpočet a investície pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vernisáž výstavy VLASTNOU CESTOU Mince - obehové, pamätné i zberateľské - korunovej a eurovej slovenskej meny vo štvrtok 11. januára 2018 o 16.00 h do výstavných priestorov múzea na Košovskej ceste v Prievidzi. Výstava sa koná pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, návštevníci si ju môžu v priestoroch múzea pozrieť až do 25. februára 2018.

Sobota, 13. január 2018

Obec Trenčianske Jastrabie pozýva na VII. ročník charitatívneho podujatia Jastrabský trojkráľový koncert, ktorý sa uskutoční v sobotu 13. januára 2018 o 17.00 h v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Trenčianskom Jastrabí. V programe vystúpi vokálna skupina For You, špeciálny hosť Sima Martausová a žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy Pádivého v Trenčíne.

Nedeľa, 14. január 2018

V nedeľu 14. januára 2018 sa o 16.00 h v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom uskutoční slávnostný program k 25. výročiu vzniku Slovenskej republiky a 21. výročiu slávnosti podjavorinských rodákov s názvom Javorina, Javorina. V programe vystúpi inštrumentálna skupina MKO pri Mestskom kultúrom stredisku v Novom Meste nad Váhom a skupina La Gioia. Organizátorom podujatia je mesto Nové Mesto nad Váhom, Klub podjavorinských rodákov v Bratislave, pobočka Klubu podjavoriských rodákov a Občianske združenie Javor v Novom Meste nad Váhom.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne prichádza pre milovníkov kníh s ponukou, ako získať vyradenú literatúru z fondu knižnice za symbolický poplatok. Burza kníh sa v priestoroch knižnice na Jaselskej ulici uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018.

Tematická výstavka dokumentov z fondu trenčianskej knižnice približujúca štvrťstoročie existencie samostatnej Slovenskej republiky pod názvom 25 rokov samostatnosti (1993-2018) sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici.

Zážitkové hodiny v knižnici sprístupnené hravou formou s názvom Záhady stratenej sochy sa uskutočnia od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici Michala Rešetku na Hasičskej ulici. Termíny treba vopred dohodnúť, bližšie informácie na deti@vkmr.sk alebo www.vkmr.sk.

Informačné hodiny pre žiakov ZŠ v knižnici s názvom Vitajte v knižnici (učíme sa spolu) sa uskutočnia od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež. Termín treba vopred dohodnúť na deti@vkmr.sk, juh@vkmr.sk, dlhehony@vkmr.sk, kubra@vkmr.sk.

Vyhlásenie 54. ročníka medziškolskej a medzitriednej súťaže žiakov ZŠ v Trenčíne v čítaní v šk. r. 2017/2018 s názvom Čítajme všetci, čítanie je super sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež.

Aktuálna je aj ponuka pre 1. ročník ZŠ, v rámci ktorej prváčikov čaká slávnostný zápis do knižnice. Podujatie Pasovanie prvákov v knižnici sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež.

Tematická výstavka kníh s názvom Nápady a návody pre šikovné ruky s podtitulom Deti, zoznámte sa s niečím novým! sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 v pracovné dni od 7.00 h do 18.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Hasičskej ulici.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Klub kultúry Uherské Hradište pozývajú na výstavu III. ročníka medzinárodnej fotografickej súťaže FOPO Fotografovanie pomedzia - Fotografie pomezí do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne. Výstava sa koná pri príležitosti významných výročí; 100. výročia vzniku Československej republiky, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia novodobej samostatnosti Českej a Slovenskej republiky. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 12. januára 2018.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pozýva na výstavu autoriek Jany Gombikovej a Zuzany Janíček Muranicovej s názvom Stopy. Fotografická výstava Stopy sa zameriava na bývalú textilnú fabriku Merina, ktorá viac než storočie spoluvytvárala identitu Trenčína ako "mesta módy". Názov výstavy odkazuje na spôsob práce, ktorý si autorky zvolili. Obe pracujú s materiálom, nájdeným priamo v areáli fabriky, narábajú s obrazom ako s vizuálnou interpretáciou informácie. Výsledná výstava kombinuje dva protikladné prístupy, cieľom oboch je však odkrývanie histórie a mapovanie prítomnosti vyše storočného industriálneho komplexu vlnárskeho závodu a taktiež pracovného života, ktorý firme venovalo niekoľko generácií obyvateľov Trenčína a okolia. Pozrieť si ju môžete v priestoroch galérie na Palackého ulici v Trenčíne do 14. januára 2018.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi pozýva na výstavu AMA 2017 v galérii Regionart pri RKC v Prievidzi. Tohtoročná prehliadka amatérskej výtvarnej tvorby umelcov predstavuje najsilnejšie umelecké zážitky zúčastnených výtvarníkov. Predstavujú klasické výtvarné žánre – krajinomaľbu, portrét a sviatočne i figurálnu kompozíciu. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 17. januára 2018.

Výstavný projekt fotografa Kamila Vargu: Súkromný vesmír je ďalšou zo série výstav, ktorými Galéria Miloša Alexandra Bazovského  v Trenčíne približuje nadčasovú fotografickú tvorbu medzinárodne uznávaných slovenských fotografov, združených do skupiny pod názvom Slovenská nová vlna. Ide o umelecky i generačne spriaznených autorov, ktorí koncom 80-tych rokov 20. storočia vyštudovali na Katedre fotografie na FAMU v Prahe a napokon tam zostali natrvalo pôsobiť. Fotografie Kamila Vargu, ktoré Galéria Miloša Alexandra Bazovského prezentuje, sú obklopené tajomnou mágiou autorovho duchovného sveta, v ktorom hrá dôležitú úlohu mystika i učenie východných filozofií. Ide o tri, takmer súbežne realizované čiernobiele cykly z konca 80-tych a začiatku 90-tych rokov, ktoré predznamenali jeho ďalšiu tvorivú umeleckú cestu: Jesenná psychoterapia   a   iné skúsenosti  (1988 – 1989), Paraportréty (1989) a Nová topografia (1990). Dominuje v nich kreativita i akási očisťujúca psychoanalytická hra autora so svojím podvedomím, transponovaným do metaforických premien vlastného tela i tváre. Umelcovu tvorbu si návštevníci galérie môžu pozrieť až do 14. januára 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva priaznivcov ľudových remesiel na unikátnu výstavu modrotlače s názvom „Čaro modrého sveta“. Výstava približuje ukážku unikátneho uceleného súboru modrotlačových foriem z bývalej farbiarskej dielne rodiny Fojtíkovcov v Bánovciach nad Bebravou. Formy rôznej veľkosti a rôznych tvarov rezané z dreva a opatrené kovovými drôtikmi či plieškami vytvárajúcimi vzor sa používali na prenesenie vzoru na plátno. Výstava nainštalovaná v priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu potrvá do 26. januára 2018 a návštevníci ju môžu navštíviť počas bežných otváracích hodín Trenčianskeho hradu.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Trenčianske múzeum v Trenčíne expozícia Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu miniatúrnych betlehemov Jozefa Práznovského s názvom Betlehemy ako ich nepoznáte do priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom.  Návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 28. februára 2018.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici vyhlasuje ďalší ročník postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2018, do ktorého sa môžu prihlásiť amatérski výtvarníci od 15 rokov z okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Uzávierka súťaže, ktorá nie je žánrovo ani tematicky vymedzená, je 19. januára 2018. Jej vyhodnotenie v Kultúrnom dome v Ilave bude 25. januára 2018. Výstava obrazov neprofesionálnych výtvarníkov v priestoroch ilavského Kultúrneho domu potrvá do 13. februára 2018.

Savanna café Trenčín v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne pozýva na výstavu fotografií Jana Tluku s názvom Záhrady zabudnutých slov, ktorá v priestoroch kaviarne Savanna café potrvá do 31. januára 2018.

autor: lk