Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 20. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 20. týždni roku 2018.

Pondelok, 14. máj 2018

V pondelok 14. mája 2018 bude o 10.00 h v administratívnej budove Trenčianskeho samosprávneho kraja na 7. poschodí zasadať pracovná skupina k projektom budovania cyklistickej infraštruktúry – Vážska cyklotrasa.

V priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne sa v pondelok 14. mája 2018 o 13.00 h uskutoční v poradí VII. rokovanie Zastupiteľstva TSK. Tentokrát sa bude skladať z dvoch častí; slávnostnej a pracovnej. Počas slávnostného úvodu rokovania udelí Zastupiteľstvo TSK po prvýkrát v histórii existencie Trenčianskej župy verejné uznanie v podobe Ceny TSK trom jednotlivcom a jednému kolektívu.

Na Úrade podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu v Bratislave sa v pondelok 14. mája 2018 o 13.00 h bude konať v poradí 3. rokovanie Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.

Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v Trenčíne pozýva na slávnostnú členskú schôdzu pri príležitosti Dňa matiek v pondelok 14. mája 2018 o 13.30 h do priestorov Kultúrneho centra Dlhé Hony v Trenčíne. Pripravený bude kultúrny program aj posedenie s občerstvením.

Utorok, 15. máj 2018

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) Krajská organizácia (KO) Trenčín pozýva v utorok 15. mája 2018 o 9.00 h do priestorov Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne, kde sa bude konať Snem KO JDS Trenčín.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Oblastná organizácia Nové Mesto nad Váhom pozýva v utorok 15. mája 2018 o 9.00 h do Spoločenského domu na Hviezdoslavovej ulici v Novom Meste nad Váhom, kde sa bude konať seminár s názvom Slovenská armáda v kontexte II. svetovej vojny. Seminár je určený pre učiteľov a žiakov základných a stredných škôl v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Myjava a uskutoční sa pod záštitou ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Martiny Lubyovej a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Streda, 16. máj 2018

Pohľady na slovenskú politiku v minulosti a odkaz pre súčasnosť je názov seminára s panelovou diskusiou, ktorý sa bude konať v stredu 16. mája 2018 o 8.55 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne. Diskutovať sa bude na témy Extrémizmus – holokaust a Osobnosti slovenskej politiky – Milan Hodža, štátnik a politik. Seminár je určený pre pedagógov základných a stredných škôl, predovšetkým učiteľov dejepisu a občianskej náuky. Organizátorom podujatia je Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied, Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry, Štátny pedagogický ústav, Trenčiansky samosprávny kraj, Metodicko-pedagogické centrum, Sekcia vedy a techniky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Mesto Trenčín pozývajú na verejné čítanie diel súčasných európskych autorov na netradičných miestach v stredu 16. mája 2018 o 17.30 h do priestorov letnej čitárne knižnice na Jaselskej ulici v Trenčíne. Hosťami podujatia Noc literatúry v knižnici pod holým nebom bude publicista, komentátor a glosátor Marián Leško a novinár Tomáš Gális. Podujatie je spojené s diskusiou a prezentáciou knihy rozhovorov Tomáša Gálisa s Mariánom Leškom. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Štvrtok, 17. máj 2018

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 17. mája 2018 o 17.00 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne na talkšou herečky Zuzany Mišákovej v knižnici nielen o literatúre. Hosťom bude advokátka a poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Trenčíne Danica Birošová. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 17. mája 2018 o 16.00 h na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Sobota, 19. máj 2018

V sobotu 19. mája 2018 sa o 14.00 h v kultúrnom dome v Dežericiach bude konať v poradí desiaty ročník Dežerickej cifrovačky, v rámci ktorej vystúpia heligonkári z rôznych kútov Slovenska, Čiech i Moravy. Organizátorom podujatia je Obec Dežerice a priatelia heligónky, koná sa pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

CK EPIC Dohňany a obec Dohňany pozývajú na 2. ročník cyklomaratónu Škoda Dohňany - Púchov Trophy maratón, ktorý sa uskutoční 19. mája 2018. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Obec Poluvsie a Folklórna skupina LUBENÁ pozývajú v sobotu 19. mája 2018 na Folklórny festival v Poluvskej dedine. V rámci programu sa predstavia folklórne skupiny a súbory, ktoré vo svojej tvorbe spracúvajú tradičný dedinský folklór, nebude chýbať jarmok ľudových remesiel s ukážkou výroby, školička tanca či ľudová veselica. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V sobotu 19. mája 2018 sa o 14.00 h v obci Priepasné bude konať podujatie ČREVO TOUR – DEŇ PRE VAŠE ZDRAVIE – povedzte NIE RAKOVINE. Návštevníci v rámci neho môžu využiť poradenstvo v oblasti darovania krvi, nechať si odmerať krvný tlak, hladinu cukru v krvi či využiť možnosť komplexnej analýzy ľudského tela. Dozvedieť sa tiež môžu viac o starostlivosti o pleť, boji proti vráskam či ochrane pred slnečným žiarením. Organizátorom podujatia je aliancia NIE RAKOVINE, pacientske združenie Europacolon Slovensko a Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice, Kruh priateľov českej kultúry Bratislava, Společnost bratři Čapků, Občianske združenie Bagar a Oblastná organizácia cestovného ruchu Trenčianske Teplice pozývajú na Udeľovanie Ceny Karla Čapka v sobotu 19. mája 2018 o 14.30 h do Trenčianskych Teplíc. Súčasťou programu je aj pietny akt kladenia vencov k pamätnej tabuli rodiny Čapkovcov. O 15.00 h bude Cena Karla Čapka odovzdaná v priestoroch Kina Prameň laureátom Eve Hylmarovej a Jurajovi Sarvašovi.

Občianske združenie K-2000 a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú v rámci projektu Hornonitrianska paleta na prezentáciu a workshopy s výtvarníčkou Miriam Kasperkevičovou-Bencovou v sobotu 19. mája 2018  v čase od 9.00 h do 12.00 h  do sály centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Farnosť Ladce, Farnosť Beluša, Obec Ladce, Obec Beluša, Považská cementáreň Ladce a Nadácia AGAPA Ladce pozývajú na Tradičnú národnú púť do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov, ktorá sa bude konať v sobotu 19. mája 2018, so začiatkom o 13.10 h. Hlavným celebrantom slávenia svätej omše za účasti viacerých cirkevných autorít zo Slovenska a Poľska bude žilinský diecézny biskup Mons. Tomáš Galis.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Múzeom Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode pozýva na putovnú výstavu o živote, diele a odkaze Jana Amosa Komenského s názvom „Jak chtěl změnit svět“. Výstava bude sprístupnená vo výstavných priestoroch v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste na Váhom. Výstava je rozčlenená do pätnástich informačných panelov pretkaných Komenského citátmi a návštevníci ju v múzeu môžu vidieť až do 19. mája 2018.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Janka Ficová a žiaci výtvarného odboru Súkromnej základnej umeleckej školy (SZUŠ) Nedožery-Brezany pozývajú na výstavu PEDAGÓG A JEHO ŽIACI do galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Spoločným hlavným konceptom vytvorených diel je súčasná problematika spoločnosti - človek a príroda, jeho okolie, v ktorom žije. Ide o spoločný projekt všetkých žiakov výtvarného odboru SZUŠ vo veku od 5 do 13 rokov spolu s učiteľom na výtvarných dielach na úrovni približujúcej sa súčasným autorom. Návštevníci galérie si výstavu môžu pozrieť až do 1. júna 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti a mládež do 15 rokov pod názvom Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem. Svoje výtvarné práce môžu deti posielať na poštovú adresu knižnice až do 9. júna 2018. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, konať sa bude v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Ján H. Blicha 1939 - 1999 do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výstava rozpráva životný príbeh architekta a všestranne tvorivého človeka prostredníctvom jeho vlastného diela. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť až do 24. júna 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK