Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 4. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 4. týždni roku 2018.

Streda, 24. január 2018

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 24. januára 2018 o 17.00 h na vernisáž výstavy z tvorby fotografov - amatérov regiónu hornej Nitry s názvom PRIZMA 2018 do priestorov Galérie RegionArt v Prievidzi. Súčasťou výstavy je aj súťaž reportážnej fotografie Pocta Ottovi Hogenovi. Výstavu si môžu návštevníci galérie pozrieť v termíne od 25. januára 2018 do 23. februára 2018, vždy v pracovných dňoch od 9.00 h do 17.00 h.

Štvrtok, 25. január 2018

V priestoroch Bratislavskej INCHEBA EXPO ARENY sa v dňoch 25. - 28. januára 2018 bude konať v poradí 24. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF SLOVAKIATOUR a 25. medzinárodný veľtrh gastronómie DANUBIUS GASTRO. Trenčiansky kraj bude na veľtrhu zastupovať krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región. Štvordňová prehliadka cestovného ruchu a gastronómie na Slovensku odštartuje slávnostným otvorením vo štvrtok 25. januára 2018 o 10.00 h. Počas otvorenie expozície KOCR Trenčín región na tohtoročnom veľtrhu bude o 12.00 h slávnostne odovzdané ocenenie výnimočným projektom, zariadeniam a osobnostiam z Trenčianskeho kraja „Top v cestovnom ruchu Trenčianskeho kraja“.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prezentáciu zážitkov trenčianskeho cestovateľa Róberta Margoča s názvom Pakistan & Severná India vo štvrtok 25. januára 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravilo na štvrtok 25. januára 2018 o 16.30 h odbornú prednášku o význame a histórii včelárstva pod názvom Včely tak, ako ich nepoznáme. So životnou púťou včely návštevníkov centra oboznámi predseda Slovenského zväzu včelárov v Prievidzi Peter Balák. Podujatie sa bude konať v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi na Záhradníckej ulici.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na otvorenie výstavy Ľudovít Bránsky – Metamorfózy Trenčína a krajiny vo štvrtok 25. januára 2018 o 17.00 h do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výber z tvorby malieb, kresieb a grafiky galéria pripravila pri príležitosti nedožitého 100. výročia narodenia umelca. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová. Návštevníci galérie si môžu výstavu pozrieť až do nedele 4. marca 2018.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila na štvrtok 25. januára 2018 o 17.00 h aj vernisáž výstavy ďalšieho umelca – Mariána Sučanského pod názvom Nepokoj v duši pri príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia umelca. Vo výstavných priestoroch galérie na Palackého ulici v Trenčíne si maľby a kresby autora môžete pozrieť až do nedele 4. marca 2017. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová.

Piatok, 26. január 2018

Na výstavisku Expo Center v Trenčíne bude v piatok 26. januára 2018 o 9.30 h slávnostne otvorená v poradí VI. Stredoeurópska výstava poštových holubov. Na trojdňovej výstave, ktorá potrvá od piatku 25. do nedele 27. januára 2018, svoje holuby vystaví viac ako štyritisíc chovateľov z desiatich krajín Stredoeurópskeho regiónu. Organizátorom výstavy je Slovenský zväz chovateľov poštových holubov.

V piatok 26. januára 2018 bude o 10.00 h slávnostne odovzdané do užívania nové geriatrické oddelenie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktoré bude poskytovať akútnu špecializovanú geriatrickú starostlivosť, diferencovanú diagnostiku a liečbu pacientom vo veku nad 65 rokov. Súčasťou programu bude aj komentovaná prehliadka nových priestorov, tlačový brífing a poďakovanie ocenenému doktorovi NsP Považská Bystrica Petrovi Rácovi.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Miestny odbor Matice slovenskej v Trenčíne, Krajský odbor Spolku slovenských spisovateľov v Trenčíne a Krajský odbor Únie žien Slovenska v Trenčíne pozývajú na stretnutie s dlhoročnou knihovníčkou, moderátorkou, recitátorkou a literárnou propagátorkou Janou Polákovou v piatok 26. januára 2018 o 15.00 h do priestorov spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne. Stretnutie s názvom Pocta knihovníčke a literárnej propagátorke sa bude konať pri príležitosti významného životného jubilea tejto osobnosti. Hudobným hosťom bude Základná umelecká škola Karola Pádivého v Trenčíne.

V piatok 26. januára 2018 o 18.30 h bude mať v Kine Hviezda v Trenčíne premiéru jedna z najlepších detektívok všetkých čias. Hra autorky Agathy Christie s názvom A tak nezostal žiaden bola pôvodne uvádzaná pod názvom Desať malých černoškov. 

Sobota, 27. január 2018

Klub turistov Podhoran Podlužany pozýva v sobotu 27. januára 2018 na 9. ročník pochodu cez tri vrchy v Podhorí - Bradlo, Kňaží stôl, Vysoká, so začiatkom o 8.00 h pred Obecným úradom v Podlužanoch. Dĺžka trasy je približne 16 km. 

V sobotu 27. januára 2018 sa o 19.00 h bude konať zimná edícia obľúbeného festivalu Tužina Gro(o)ve v Piano music clube v Prievidzi. V programe sa predstavia kapely Felix, Sto Múch a Darkness Positive.

Stredná odborná škola Pod Sokolicami 14 Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila na sobotu 27. januára 2018 v čase od 14.00 h do 19.00 h podujatie s názvoj "Ja a robot" v priestoroch OC Laugaricio Trenčín. Na podujatí budú prezentované 3D tlačiarne, malé roboty, laserová popisovačka, ukážky činnosti laserovej gravírovačky a cvičné a súborné práce žiakov SOŠ. Návštevníci si budú môcť vyskúšať skladanie malých robotov a fyzikálne pokusy. Súčasťou kultúrneho programu bude aj vystúpenie folklórneho súboru Trenčan, ľudová hudba v podaní žiakov SOŠ a Laugaricio Combat Club s bojovými ukážkami. Podujatie je zároveň pozvánkou na 13. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky robotov s názvom Trenčiansky robotický deň, ktorý sa uskutoční 14. a 15. februára 2018 v priestoroch SOŠ Jilemnického v Trenčíne.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne prichádza pre milovníkov kníh s ponukou, ako získať vyradenú literatúru z fondu knižnice za symbolický poplatok. Burza kníh sa v priestoroch knižnice na Jaselskej ulici uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018.  

Tematická výstavka dokumentov z fondu trenčianskej knižnice približujúca štvrťstoročie existencie samostatnej Slovenskej republiky pod názvom 25 rokov samostatnosti (1993-2018) sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici.

Zážitkové hodiny v knižnici sprístupnené hravou formou s názvom Záhady stratenej sochy sa uskutočnia od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici Michala Rešetku na Hasičskej ulici. Termíny treba vopred dohodnúť, bližšie informácie na deti@vkmr.sk alebo www.vkmr.sk.

Informačné hodiny pre žiakov ZŠ v knižnici s názvom Vitajte v knižnici (učíme sa spolu) sa uskutočnia od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež. Termín treba vopred dohodnúť na deti@vkmr.sk, juh@vkmr.sk, dlhehony@vkmr.sk, kubra@vkmr.sk.

Vyhlásenie 54. ročníka medziškolskej a medzitriednej súťaže žiakov ZŠ v Trenčíne v čítaní v šk. r. 2017/2018 s názvom Čítajme všetci, čítanie je super sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež.

Aktuálna je aj ponuka pre 1. ročník ZŠ, v rámci ktorej prváčikov čaká slávnostný zápis do knižnice. Podujatie Pasovanie prvákov v knižnici sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež.

Tematická výstavka kníh s názvom Nápady a návody pre šikovné ruky s podtitulom Deti, zoznámte sa s niečím novým! sa uskutoční od 2. januára 2018 do 31. januára 2018 v pracovné dni od 7.00 h do 18.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Hasičskej ulici.

Savanna café Trenčín v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne pozýva na výstavu fotografií Jana Tluku s názvom Záhrady zabudnutých slov, ktorá v priestoroch kaviarne Savanna café potrvá do 31. januára 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva priaznivcov ľudových remesiel na unikátnu výstavu modrotlače s názvom „Čaro modrého sveta“. Výstava približuje ukážku unikátneho uceleného súboru modrotlačových foriem z bývalej farbiarskej dielne rodiny Fojtíkovcov v Bánovciach nad Bebravou. Formy rôznej veľkosti a rôznych tvarov rezané z dreva a opatrené kovovými drôtikmi či plieškami vytvárajúcimi vzor sa používali na prenesenie vzoru na plátno. Výstava nainštalovaná v priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu potrvá do 26. januára 2018 a návštevníci ju môžu navštíviť počas bežných otváracích hodín Trenčianskeho hradu. 

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Trenčianske múzeum v Trenčíne expozícia Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu miniatúrnych betlehemov Jozefa Práznovského s názvom Betlehemy ako ich nepoznáte do priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom.  Návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 28. februára 2018.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici vyhlasuje ďalší ročník postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2018, do ktorého sa môžu prihlásiť amatérski výtvarníci od 15 rokov z okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Uzávierka súťaže, ktorá nie je žánrovo ani tematicky vymedzená, je 19. januára 2018. Jej vyhodnotenie v Kultúrnom dome v Ilave bude 25. januára 2018. Výstava obrazov neprofesionálnych výtvarníkov v priestoroch ilavského Kultúrneho domu potrvá do 13. februára 2018.

 

 

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK