Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 50. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 50. týždni roku 2018.

Pondelok, 10. december 2018

Obchodná akadémia Považská Bystrica oslávi v pondelok 10. decembra 2018 okrúhle výročie - 50 rokov od svojho vzniku Slávnostnou akadémiou v priestoroch považskobystrického Kina Mier so začiatkom o 11.00 h. Pri významnej príležitosti budú ocenení aj dlhoroční zamestnanci školy.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v pondelok 10. decembra 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne, kde sa bude konať beseda so spisovateľkou a cestovateľkou Kateřinou Karáskovou o svete štyroch neobvyklých kultúr s názvom Kde ženy vládnou. Beseda bude spojená s prezentáciou obrazových materiálov a vychádza zo zábavných a inšpiratívnych príbehov. Viac informácií na www.vkmr.sk.

V priestoroch Kursalonu v Trenčianskych Tepliciach sa bude v pondelok 10. decembra 2018 o 17.00 h konať Vianočný Art Klub SOPK s hudobnou skupinou THE BACKWARDS. Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) Trenčianska regionálna komora pri tejto príležitosti pozýva svoje členské firmy, spolupracujúce inštitúcie a partnerov na podujatie, ktoré je prejavom uznania a poďakovania za celoročnú spoluprácu.

Streda, 12. december 2018

V stredu 12. decembra 2018 o 8.30 h otvorí svoje brány pre budúcich študentov Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Atraktívnosť a kreativitu stredného odborného vzdelávania budú prezentovať samotní študenti jednotlivých odborov školy. V súťažiach zručností si svoju zručnosť i tvorivosť môžu vyskúšať žiaci 8. a 9. ročníkov základných škôl. Chýbať nebudú ani zamestnávatelia, s ktorými škola spolupracuje v systéme duálneho vzdelávania. Viac informácií na www.sosostn.sk.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) Krajská a Základná organizácia O2 JDS v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú v stredu 12. decembra 2018 o 13.30 h do Kultúrneho centra Stred Dlhé Hony v Trenčíne, kde sa kde sa bude konať vianočný seminár XXXII. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2018/2019. V programe nebude chýbať ani posedenie pri vianočnom stromčeku spojené s kultúrnym programom.

V stredu 12. decembra 2018 sa o 17.00 h v priestoroch Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja bude konať talkšou herečky Zuzany Mišákovej v knižnici nielen o literatúre. Hosťom bude tentokrát cestovateľ, dobrodruh, spisovateľ, fotograf, skialpinista a chatár z Inoveckej chaty Ivan Bulík. Podujatie sa koná v rámci cyklu Poznávame Trenčanov a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Štvrtok, 13. december 2018

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prednášku Libora Bernáta s názvom Jezuiti v Trenčíne do roku 1773, ktorá sa bude konať vo štvrtok 13. decembra 2018 o 16.00 h v Kongregačnej sále Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 13. decembra 2018 o 18.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi na koncert jazzového kvarteta Voľný pád. Repertoár zoskupenia tvoria výlučne autorské skladby jeho členov. V roku 2017 sa stali finalistami 5. ročníka súťaže pre mladé jazzové talenty Jazz STAR UP 2017. Podujatie sa koná v rámci cyklu Štvrtok? Jedine koncert! Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Piatok, 14. december 2018

V priestoroch Mestského úradu v Brezovej pod Bradlom sa v piatok 14. decembra 2018 o 8.30 h uskutoční pracovné stretnutie zástupcov miestnych samospráv obcí Jablonica, Osuské, Hradište pod Vrátnom a mesta Brezová pod Bradlom, Trenčianskeho a Trnavského samosprávneho kraja, Občianskeho združenia Veterány, Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. a krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región k zavedeniu sezónnej železničnej dopravy na trati Jablonica - Brezová pod Bradlom.

V kongresových priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v piatok 14. decembra 2018 o 10.00 h uskutoční odborná medzinárodná konferencia cestovného ruchu s názvom KULTÚRNE DEDIČSTVO - nezmazateľný odkaz minulosti. V bohatom programe dostanú priestor témy zamerané na zachovanie a využitie kultúrneho dedičstva na území Trenčianskeho kraja, ale tiež pútavé príspevky vychádzajúce z dlhoročných skúseností lektorov, ktorí sa venujú správe a obnove pamiatok. Konferenciu pripravila krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región. Viac informácií na www.trencinregion.sk.

V piatok 14. decembra 2018 sa o 10.00 h v priestoroch Spojenej školy v Novákoch bude konať v poradí 5. rokovanie Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.

Spojená škola internátna Trenčianska Teplá pozýva v piatok 14. decembra 2018 o 15.30 h do priestorov Hasičskej zbrojnice v Trenčianskej Teplej na Vianočný benefičný program - SEN NOCI VIANOČNEJ. Hosťom programu bude hudobná skupina AMAZON.

Nedeľa, 16. december 2018

V nedeľu 16. decembra 2018 sa o 14.00 h v Dome kultúry v Priepasnom bude konať podujatie s názvom VIANOCE V PRIEPASNOM. V programe vystúpi Zvonkohra Košariská - Priepasné, Ženská spevácka skupina z Priepasného a ochutnať a zakúpiť si budete môcť aj tradičné vianočné pochutiny a výrobky. Organizátorom podujatia je obec Priepasné.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom Modrotlač u Bazovského do priestorov galérie. Spojením tém projektu vytvorené na Slovensku, tvorby Bazovského a tradičnej technológie Modrotlač vznikla edícia vytvorené na Slovensku - Modrotlač u Bazovského 2018. Obe témy, Bazovský, ako aj Modrotlač, nesú charakteristické prvky pre slovenskú ľudovú kultúru a vychádzajú z obdobia 20. storočia. Viac informácií na www.gmab.sk.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Štátny archív v Trenčíne pozývajú na výstavu s názvom Významné osmičky 20. storočia do priestorov Štátneho archívu v Trenčíne na Kožušníckej ulici. Výstava archívnych dokumentov Storočnica vzniku Československej republiky bude sprístupnená verejnosti spolu s výstavou Rok 1968 v Trenčíne v dňoch pondelok až štvrtok v čase od 8.00 h do 15.00 h až do 13. decembra 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu prísť pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

V novom výstavnom priestore Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci výstavu s názvom Reading Room autora Šimona Chovana. Výstava obracia pozornosť k špecifickým aspektom mediácie, materialite a forme prenosu informácií pomocou interaktívnych a kinetických objektov. Sprístupnená bude v priestoroch galérie až do 13. januára 2019.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva do priestorov múzea na Košovskej ceste v Prievidzi na výstavu s názvom Zatratená elegancia Buržoázny prepych III. Na výstave nájdu návštevníci nábytkové zostavy a interiérové doplnky v štýle art deco z múzejnej a súkromnej zbierky, a to až do 13. januára 2019. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu vlastnej tvorby Boženy Adamicovej s názvom KONOPNÉ reminiscencie - Priadky, dlhé zimné večery starých mám, obohatenú o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 29. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Osudové osmičky Trenčína, ktorú návštevníci nájdu vo výstavných priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava dôležitých osmičkových rokov je obohatená aj o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 31. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenská národná galéria pozývajú na výstavu s názvom Bazovský fotograf do výstavných priestorov galérie. Kurátormi výstavy sú Aurel Hrabušický a Alexandra Kusá. Výstavu si môžu návštevníci galérie pozrieť až do 31. marca 2019, v utorok až piatok v čase od 9.00 h do 17.00 h, počas víkendov od 11.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.gmab.sk.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK