Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rokovania o regióne hornej Nitry ako súčasti pilotnej schémy Európskej komisie na transformáciu uhoľných regiónov sa presunuli do Bruselu

Konferenčné centrum Európskej komisie v Bruseli hostilo začiatkom týždňa členov pracovných skupín Platformy pre transformáciu uhoľných regiónov Európskej únie (EÚ). Jednou zo štyroch pilotných oblastí, ktorú čaká postupný prechod od uhlia, je región hornej Nitry. Konkrétne výzvy súvisiace s procesom transformácie a víziu rozvoja tohto regiónu na stretnutí odprezentoval trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Koncom roka 2017 bola Európskou komisiou v Bruseli vytvorená Platforma pre transformáciu uhoľných regiónov EÚ, ktorej úlohou je zabezpečiť efektívnu výmenu skúseností medzi dotknutými regiónmi. V nadväznosti na jej spustenie sa priamo v Bruseli stretli zástupcovia najväčších uhoľných oblastí, ktoré čelia tejto premene. Svoje projekty na stretnutí odprezentovali regióny zo 4 členských štátov, vrátane Trenčianskeho samosprávneho kraja. Európsku komisiu zastupoval jej podpredseda Maroš Šefčovič. „Tieto dva dni ukázali silný záväzok členských štátov, regiónov aj ostatných zainteresovaných strán priniesť do diskusií konkrétne stratégie a projekty,“ zhrnul. Podpredseda Európskej komisie tiež potvrdil flexibilitu a pripravenosť EK na zmenu v operačných programoch a ďalších opatreniach.

Počas prvého dňa v programe vystúpili zástupcovia štyroch pilotných regiónov zapojených do platformy; Brandenbursko a Sasko (Nemecko), Západná Makedónia (Grécko), región hornej Nitry (Slovensko) a Sliezsko (Poľsko). Regiónu hornej Nitry, vízii jeho rozvoja či konkrétnym otázkam súvisiacim s procesom transformácie a hľadaniu ich riešení sa vo svojom prejave, priamo aj na pôde Európskeho parlamentu, venoval predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. „Do tohto regiónu musia prísť investície, ktoré je potrebné podporiť zo strany štátu aj regiónu. Príchod investorov je kľúčový pre vytvorenie nových pracovných miest, aby sa aj posledný baník, ktorý opustí baňu, zamestnal a našiel prácu priamo v regióne hornej Nitry,“ vysvetlil trenčiansky župan a upozornil, že na vytvorenie nových pracovných miest a prilákanie investorov je nevyhnutné dobudovať cestnú infraštruktúru. „Ide predovšetkým o rýchlostnú cestu R2 spájajúcu Považie s hornou Nitrou a tiež cestu R8 z Bánoviec nad Bebravou smerom na Nitru, ktoré umožnia prístup firiem do tohto regiónu,“ vysvetlil.

Spoločné stretnutie pracovných skupín naznačilo najbližšie kroky, ktoré je potrebné vykonať, aby boli krajiny na prechod regiónov z uhoľného hospodárstva na iné druhy ekonomiky pripravené. Regióny zapojené do platformy sa zhodli na tom, že proces prechodu od uhlia musí prebiehať so zameraním na podporu environmentálnej oblasti, inovácií, podnikania, no predovšetkým zamestnanosti a celkovej kvality života. „Súčasťou nášho pracovného programu bolo aj stretnutie s Erichom Unterwurzacherom, riaditeľom Generálneho riaditeľstva pre regionálnu a mestskú politiku EK, na tému možností financovania projektov prechodu od uhlia v regióne hornej Nitry s využitím národnej alokácie pre programové obdobie 2014-2020,“ doplnila vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková.

V závere druhého dňa stretnutia vystúpili v rozprave aj zástupcovia ďalších regiónov, ktorých sa transformácia týka. O účasť v platforme prejavili záujem regióny z Česka, Španielska, Rumunska aj Poľska, ktoré svoje stratégie a projekty predstavia na nasledujúcich rokovaniach.

TSK v nasledujúcich dvoch mesiacoch čaká zber projektových zámerov, ktoré majú napomôcť ekonomickému prerodu hornej Nitry na všetkých úrovniach; od lokálnej až po národnú. Akčný plán transformácie vypracuje Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, Európskou komisiou a kľúčovými rezortmi. Podieľať sa na ňom bude aj miestna samospráva na hornej Nitre a ďalší kľúčoví aktéri.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK