Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

S vysvedčeniami v rukách sa študenti župných stredných škôl vydali na dvojmesačné prázdniny

V piatok 29. júna 2018 sa žiaci a študenti škôl na celom Slovensku prevzatím koncoročných vysvedčení na dva mesiace rozlúčili so školskými lavicami. Školáci na hornej Nitre si hodnotenie svojho polročného úsilia prebrali z rúk trenčianskeho župana Jaroslava Bašku.

Posledný júnový piatok patrí už tradične odovzdávaniu koncoročných vysvedčení. Na celom Slovensku zasadnú žiaci a študenti do svojich školských lavíc poslednýkrát v rámci aktuálneho školského roka. Rozlúčiť sa s nimi prišli aj študenti stredných škôl na hornej Nitre. „Na župných stredných školách si v záverečný deň školského roka 2017/2018 prevzalo záverečné hodnotenie viac ako 16 tisíc žiakov. Pri tejto príležitosti sa chcem poďakovať členom pedagogických zborov za to, akým spôsobom každým rokom pripravujú žiakov – študentov i absolventov - počas ich štúdia na škole. Nielen im, ale aj žiakom chcem zaželať, aby si cez prázdniny oddýchli, aby sa zdraví, šťastní a oddýchnutí vrátili 3. septembra do školských lavíc, plní energie a sily,“ poprial k nastávajúcemu voľnu trenčiansky župan Jaroslav Baška.      

Tento rok bolo odovzdávanie vysvedčení na troch stredných župných školách v regióne horná Nitra iné ako v predchádzajúci rok. Záverečné hodnotenia prišiel študentom odovzdať predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na Spojenej škole v Novákoch sa tejto cti dostalo študentom 2.CH triedy, ktorú navštevuje 25 žiakov. Prevahu v triede zloženej z dvoch odborov - odboru výživy a športu (C) a mechanika hasičskej techniky (H) - majú hlavne chlapci. „Okrem 2.CH sme dnes odovzdali vysvedčenie 267 deťom navštevujúcim školu. Známky na záverečných hodnoteniach sú také, ako deti pracovali; niektoré sa potešia, výsledky niektorých sú trošičku horšie. V každom prípade presne zobrazujú to, čo deti počas celého školského roka robili a ako sa na vyučovanie pripravovali,“ zhodnotila snahu „svojich detí“ počas posledného polroka Katarína Piačková, ktorá sa zároveň pochválila dobrou správou. Nabudúci školský rok nastúpi do školy so zameraním na chemické odbory, strojárstvo, elektrotechniku a potravinárstvo viac žiakov ako v školskom roku 2018/2019.       

Triedu na Rastislavovej ulici navštevuje aj žiak Tomáš Šimo, reprezentant nováckej Spojenej školy na súťaži o Olympionizme či športových súťažiach. Župa sa jeho športové zásluhy i mimoškolské aktivity ako člena Žiackej školskej rady rozhodla oceniť ďakovným listom, ktorý si spolu so záverečným hodnotením svojich vedomosti prebral z rúk trenčianskeho župana. Na ocenenie predsedom TSK ho navrhla riaditeľka školy i jeho triedna učiteľka Ľudmila Kollárová.

Prevzatie koncoročných vysvedčení malo slávnostný charakter aj v triede Obchodnej akadémie v Prievidzi. Na základe svojho aktívneho prístupu i mimoškolských aktivít vybral riaditeľ školy Ľubomír Vida triedu 2.B. Súdržný kolektív už viackrát dokázal, že mu na svojom okolí záleží. Na začiatku školského roka pripravili charitatívnu akciu Prievidza bez bariér, zapojili sa aj do súťaže Euroscola, v ktorej sa v rámci Slovenska umiestnili na treťom mieste. Vďaka ich rôznorodým aktivitám sa škola stala Ambasádorskou školou Európskeho parlamentu.

Riaditeľ prievidzskej Obchodnej akadémie a triedna učiteľka Dagmar Majdanová vybrali na ocenenie predsedom TSK spomedzi tohto úspešného kolektívu Moniku Cmarkovú, ktorá školský rok ukončila s vyznamenaním, zúčastnila sa aj súťaže Mladý účtovník a Olympiády ľudských práv. Do triedy chodí aj viacnásobná majsterka Európy v karate Vanda Vaňová, ktorá sa z nedávno skončených Majstrovstiev Európy v talianskom Lanciane vrátila s cennými kovmi. Obom putoval z rúk trenčianskeho župana ďakovný list za vzornú reprezentáciu školy i kraja.

Treťou, poslednou zastávkou predsedu TSK, bola Stredná odborná škola Handlová. Elektrotechnické a strojárske odbory študuje na škole takmer päťstovka detí, ktoré sa pravidelne zúčastňujú elektrotechnických, mechatronických i ďalších odborných súťaží a medzinárodných projektov. Okrem toho funguje na škole bilingválna obchodná akadémia, štúdium je päťročné v anglickom jazyku ukončené maturitou. „Naši študenti už niekoľko rokov dosahujú veľmi dobré výsledky v rôznych odborných súťažiach, ako je napríklad Zenit či Stredoškolská odborná činnosť. Tešia nás aj výsledky, ktoré sme dosiahli na výstave Mladý tvorca v Nitre, na ktorej sme získali trikrát po sebe Cenu ministra hospodárstva. Myslím si preto, že uplatniteľnosť absolventov SOŠ Handlová na trhu práce je veľmi vysoká, samozrejme, záleží od študentov, ako sa k štúdiu postavia,“ riaditeľ školy Jozef Barborka. 

Vysvedčenia sa študentom odovzdávali v kinosále handlovskej školy. Doklad o svojich úspechov počas posledného polroka si vyznamenaní žiaci od prvého do štvrtého ročníka handlovskej školy prebrali od trenčianskeho župana. Ďakovný list TSK za úspešnú reprezentáciu školy putoval študentovi Simonovi Bolfovi, ktorý každoročne úspešne reprezentoval SOŠ Handlová v súťaži ZENIT v elektrotechnike a na Robotických dňoch. Pre školu dokonca navrhol a vytvoril 3D tlačiareň. Mimoškolskú záľubu našiel v raketovom modelárstve, kde sa v roku 2016 stal trojnásobným juniorským majstrom sveta.   

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK