Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Seminár ATV sa venoval ochrane seniorov pred podvodníkmi a zlodejmi

V tradičných priestoroch Kultúrneho centra Stred Dlhé Hony v Trenčíne sa uskutočnil aprílový seminár 31. ročníka Akadémie tretieho veku (ATV), zameraný na ochranu seniorov pred zlodejmi, na činnosť mestskej polície Trenčín a jej pomoc seniorom a na riziká Alzheimerovej choroby.

Na úvod štvrtého seminára ATV v tomto roku sa všetkým prítomným seniorom, ktorí zaplnili priestory kultúrneho centra, prihovoril predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Veľmi si vážim na senioroch, že sa chcú aj naďalej vzdelávať. Myslím si, že je dobré, keď je seminár venovaný nielen zdravotníckym témam, ale aj takým, akými sú napríklad ochrana a bezpečie seniorov pred podvodníkmi. So seniormi sa pravidelne stretávam počas roka na rôznych podujatiach, preto aj z pozície župana Trenčianskeho samosprávneho kraja môžem povedať, že seniorov sa budeme vždy snažiť podporovať v ich aktivitách,“ uviedol trenčiansky župan.

Aprílový seminár pozostával z troch zaujímavých prednášok. Tá, ktorá pútala najviac pozornosti, sa venovala novým formám konania páchateľov podvodov a ochrane seniorov. „V poslednej dobe máme veľa takých prípadov, keď v neskorých nočných hodinách volajú seniorom neznámi ľudia. Cez telefóne sa ich snažia presvedčiť o tom, že ich vnuk alebo synovec mali dopravnú nehodu a žiadajú od nich finančnú úhradu, keďže sa väčšinou predstavujú ako lekári. Tvrdia, že osoba nemôže komunikovať a žiadajú seniorov, aby peniaze odovzdali cudzej osobe,“ priblížila techniky podvodníkov špecialistka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Danka Adámiková.

Podvody na senioroch nie sú ničím novým a vyskytujú sa v našej spoločnosti pomerne často. Seniori neraz doplácajú na svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť. Osobnú skúsenosť so zlodejmi má aj jedna z pravidelných poslucháčok ATV. „V minulosti mi telefonovala cudzia osoba, predstavila sa ako môj vnuk. Do telefónu mi tento akože môj vnuk tvrdil, že má možnosť kúpiť nové auto za dobrú cenu a chcel odo mňa dve tisíc eur. Keďže som si myslela, že je to môj vnuk, chcela som mu pomôcť a bola som odhodlaná peniaze mu dať. Ďalej tvrdil, že po peniaze pošle svojho kamaráta. Začalo som tohto človeka upodozrievať, a tak som po skončení telefonátu s ním, zavolala svojmu vnukovi, či je to naozaj pravda. Nebola a mne sa podarilo zabrániť tomu, aby som cudziemu človeku dala svoje peniaze,“ povedala jedna zo senioriek.

Trenčiansky samosprávny kraj už aj v minulosti na svojom webovom sídle informoval o tom, ako sa seniori majú chrániť pred podvodníkmi, čomu sa vyhnúť a ako kontaktovať príslušné policajné orgány.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK