Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spoznajte vďaka cykloautobusu krásy regiónu hornej Nitry zo sedla bicykla na trase Trenčín – Nitrianske Rudno

Cykloautobus vás odvezie nielen k vodnej nádrži v Nitrianskom Rudne. Sviatoční i vášniví cyklisti môžu po trase spoznať históriu tkáčstva a výšivky, pokochať sa výhľadom na najvyšší vrch v kraji či zajazdiť si na koni.

Po prvýkrát si verejnosť mohla vyskúšať jazdu cykloautobusom minulé leto. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) „zapriahol“ za modré autobusy cyklovozík, s kapacitou až 24 bicyklov, ktorý spravil Trenčiansky kraj omnoho dostupnejším pre milovníkov cestnej i horskej cyklistiky, ale aj pre amatérskych cyklistov či rodiny s deťmi.

Na krajských cestách budete môcť cykloautobus stretnúť aj tento rok až do 2. septembra 2018, a to na dvoch trasách. Prvou z nich je Trenčín – Dubodiel, ktorá po novom pokračuje až do Bánoviec nad Bebravou a po druhej sa z Trenčína zveziete až do Nitrianskeho Rudna. Tam vás nečaká iba majestátna vodná nádrž s plochou takmer 1 km štvorcový, ktorej prostredie je vhodné okrem rodinných piknikov aj na rybolov či iné športové vyžitie, ale napríklad aj prekrásny výhľad z vrchu Temešskej skaly. „Ide o novú trasu, ktorú sme zaviedli tento rok. Našou snahou je prepojiť región hornej Nitry s Považím tak, aby boli ich atraktivity dostupné aj pre amatérskych cyklistov,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška. Milovníkov histórie, ktorí chcú spojiť zdravý pohyb s nasávaním vedomostí, poteší aj múzeum venované histórii tkáčstva a výšivky vo Valaskej Belej, ktorá takisto leží na novej trase cykloautobusu.

Autobus s cyklovozíkom už tradične štartuje z krajského mesta Trenčín. Ak sa ale chcete bicyklovať aj po iných zaujímavých miestach v kraji, nie je nič ľahšie ako naložiť dvojkolesového tátoša na cyklovozík pod hradom Matúša Čáka a nechať sa unášať až po mesto Ilava alebo obce Poruba či Temeš. Cyklobus vám tiež zastaví v Dubnici nad Váhom v časti Prejta, odkiaľ je to len kúsok napríklad k ranču Lhota. Ten sa nachádza v prejtstskej doline, ktorá je obkolesená horami. Priestor v strede Strážovských vrchov je ako stvorený pre rodiny s deťmi. Okrem jazdenia na koňoch tu môžete vidieť rôzne domáce zvieratá a vyskúšať si aj starostlivosť o ne. Súčasťou areálu je i tenisový kurt či fitnescentrum.

Pokiaľ vás na cyklovýlet láka región hornej Nitry, z cykloautobusu môžete vystúpiť napríklad v obci Valaská Belá. Tu na vás už dva mesiace čaká nové Múzeum plátna, tkáčstva a výšivky, ktoré návštevníkov prevedie podrobnou históriou ľudovej tvorby. Pozrieť si môžete i belianske kroje, staré aj osemdesiat rokov.

V okrese Prievidza vám cykloautobus zastaví aj v obci Temeš, ktorá leží v južnej časti Strážovských vrchov, pod Magurou, v hlbokom údolí potoka Belanka. Lákadlom je v tejto oblasti Temešská skala, ktorá bola v roku 1986 vyhlásená za prírodnú rezerváciu. Ponúka nádherný výhľad na Homôľku, Rokoš, Javorinu, Kľak i na najvyšší vrch v Trenčianskom kraji Vtáčnik.

Autobus s cyklovozíkom má konečnú zastávku v obci Nitrianske Rudno. Ak máte aj napriek tomu v pláne preskúmať prievidzský okres z dvoch kolies podrobnejšie, zašliapať si môžete aj do neďalekých Bojníc. Prekrásny Bojnický zámok počiarkuje krásu nášho regiónu, ktorý nenadarmo dostal prezývku kraj hradov a zámkov. Navyše aj tu na vás čaká prechádzka históriou. Ide však o históriu dávno minulú, ktorou vás prevedie Múzeum praveku. Bojnice sú považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku.

Spolu s cykloautobusmi vám navyše Trenčianska župa v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Trenčín región prináša súťaž „K vode či na hory, cyklobus ťa dopraví“. Každý cestujúci, ktorý využije služby cyklovozíka, odfotí sa a pošle túto fotku na facebookovú fanpage Trenčianskeho samosprávneho kraja, získa originálne darčeky.

Cestovať s bicyklom po Trenčianskom kraji nebolo nikdy jednoduchšie. Zabaviť sa, spraviť niečo pre svoje zdravie či dokonca spoznať históriu a prírodné krásy kraja tak môžu malí i veľkí. Nezabudnite na helmu ani ochranné prvky. Pripraviť sa, pozor, štart!

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK