Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Stovky metrov nevyužívanej plochy nahradilo detské dopravné ihrisko. Slúžiť bude na vyučovanie dopravnej výchovy aj na trávenie voľného času

Vďaka financiám z obecného rozpočtu sa nevyužívaný priestor v blízkosti Základnej školy s materskou školou v Papradne (okres Považská Bystrica) zmenil na nepoznanie. Počas letných prázdnin v ňom vyrástlo nové detské dopravné ihrisko. Žiaci miestnej školy tak môžu po novom trénovať svoje zručnosti v oblasti dopravnej výchovy priamo pod oknami svojich tried.

Detské dopravné ihrisko, ktoré obsahuje kruhový objazd, križovatku v tvare T či detské hracie prvky obec Papradno vybudovala z vlastných finančných zdrojov. Vytvoriť chcela priestor, kde by malí škôlkari i väčší žiaci základnej školy mohli zdokonaľovať svoje vedomosti, zručnosti, ale predovšetkým skúsenosti z dopravnej výchovy. Zvýšiť by sa vďaka nemu mala aj bezpečnosť detí, ktoré sú účastníkmi cestnej premávky. „Dopravné ihrisko bolo pôvodne nacenené na 118 tis. eur a výberovým konaním sa nám podarilo dostať na 97 tisíc. Zhotoviteľ stavby nad rámec pôvodného plánu projekt rozšíril aj o verejné osvetlenie a pod ihriskom vybudoval nádrž na zachytávanie dažďovej vody,“ vysvetlil starosta obce Roman Španiheľ. Práce na dopravnom ihrisku začali posledný júnový týždeň a v septembri už školákov i škôlkarov privítal novovybudovaný priestor.

Patrónom nového športoviska sa stal trenčiansky župan

Okrem dopravnej časti a detských hracích prvkov je súčasťou ihriska aj oddychová zóna pre rodičov. Využívať ho budú nielen žiaci miestnej školy, ale aj široká verejnosť. Tá môže do areálu prísť v čase od 16.00 h. Ihrisko slávnostne otvoril starosta obce Roman Španiheľ spolu s riaditeľkou školy Helenou Janasovou a predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom, ktorý sa zároveň stal aj patrónom novovybudovaného športoviska. „Verím, že vďaka dopravnému ihrisku sa deti naučia nielen správne reagovať na rôzne situácie v cestnej premávke, ale aj predvídať. V súčasnosti počet áut na cestách neustále rastie a je potrebné myslieť na bezpečnosť tých najmenších. Preto TSK v najbližších dňoch podporí výučbu na tomto ihrisku zakúpením dvoch kolobežiek,“ vyzdvihol prínos projektu trenčiansky župan.

Radosť zo športoviska, ktoré bude slúžiť aj na voľnočasové aktivity detí neskrývala ani riaditeľka školy Helena Janasová. „Veľmi si vážime, že pán starosta investoval financie práve do nášho areálu. Deti, ktoré navštevujú krúžok dopravnej výchovy tak už po novom nemusia cestovať na dopravné ihrisko do mesta. Hracie prvky, ktoré sú do ihriska zakomponované, zas potešili všetkých škôlkarov,“ doplnila riaditeľka školy. V budúcom roku obec plánuje ihrisko rozšíriť aj o pravouhlú križovatku a kamerový systém.

autor: lk

Fotogaléria

slávnostné otvorenie detského dopravného ihriska
slávnostné otvorenie detského dopravného ihriska
slávnostné otvorenie detského dopravného ihriska
hracie prvky ako súčasť dopravného ihriska
nové detské dopravné ihrisko v obci Papradno
slávnostné strihanie pásky
dopravné ihrisko si vyskúšal aj trenčiansky župan Jaroslav Baška
hracie prvky ako súčasť dopravného ihriska
nové detské dopravné ihrisko v obci Papradno
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK