Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa pomôže svojim organizáciám obstarávať kvalitnejšie potraviny, priestor dostanú overení regionálni výrobcovia

Obstarávanie kvalitných čerstvých potravín od regionálnych dodávateľov bude pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti župy o niečo jednoduchšie. Pripravovaná smernica predsedu TSK o verejnom obstarávaní prinesie možnosť nákupu prvotriednych potravín prostredníctvom Národného potravinového katalógu (NPK), ale i navýšenie limitu na nákup čerstvých potravín pre organizácie do výšky 150 tisíc eur.

Kvalitné čerstvé potraviny budú všetky župné organizácie od novembra tohto roka môcť obstarávať prostredníctvom Národného potravinového katalógu. Ten prinesie organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja možnosť obstarať prvotriedne potraviny od overených regionálnych dodávateľov. „V Národnom potravinovom katalógu sa môžu ocitnúť len dodávatelia, ktorí sú overení Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. V ňom budú po prihlásení aj regionálni dodávatelia, ktorých kvalitu môžu jednotliví obstarávatelia z regiónu dokonca poznať, a tak budú vedieť obstarať presne to, čo potrebujú,“ vysvetlil Tomáš Baláž, vedúci Oddelenia právneho, správy majetku a verejného obstarávania Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s tým, že obstarávanie prostredníctvom NPK nebude povinnosťou, ale v rámci pripravovanej smernice predsedu TSK o verejnom obstarávaní bude župným organizáciám daná aj táto nová možnosť. Pôvodná alternatíva, obstarávanie prostredníctvom elektronickej aukcie, zostane pre ne taktiež zachovaná.

Výhodou Národného potravinového katalógu, ktorý prevádzkuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, je skutočnosť, že sú v ňom katalógovým spôsobom zverejnené všetky ponuky od kvalifikovaných dodávateľov. „Od tohto kroku si sľubujeme, že v našich organizáciách budú pre pacientov, klientov či študentov k dispozícii kvalitné čerstvé potraviny od regionálnych dodávateľov, čím sa podporia nielen miestni subdodávatelia z celého kraja, ale na druhej strane sa pacienti našich nemocníc, klienti našich zariadení sociálnych služieb či študenti našich škôl budú môcť stravovať kvalitnejšie,“ doplnil očakávania účasti organizácií v NPK Tomáš Baláž. Katalóg pritom funguje už od septembra tohto roka, regionálni dodávatelia sa doň už môžu prihlasovať.   

Hodnota za peniaze

Cieľom aktualizácie smernice o verejnom obstarávaní z dielne TSK bude predovšetkým poskytnutie adekvátnej hodnoty za peniaze. Novinku vítajú aj samotné organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. „Momentálne obstarávame potraviny cez elektronickú formu Proebiz, v rámci ktorej je proces naozaj zdĺhavý a dokumentácia je neprehľadná. Pri súčasnom stave sa pri obstarávaní potravín stretávame s tým, že potraviny nie sú vzhľadom k cene celkom kvalitné. Často sa tlačí na cenu a zabúda sa na kvalitu potravín. Od NPK preto očakávame, že bude súhrou kvality a ceny,“ uviedla riaditeľka Centra sociálnych služieb Kolonka v Púchove Barbora Orgoníková, ktorá si od obstarávania potravín cez NPK sľubuje najmä garanciu ich čerstvosti. „Keďže ľudia v zariadení sociálnych služieb si za služby platia, sme priamo zodpovední za to, aby sme im prinášali čerstvé potraviny a aby mali pestrú stravnú jednotku,“ dodala Barbora Orgoníková.

Oboznámiť sa s presným postupom zapojenia sa do Národného potravinového katalógu mohli zástupcovia župných organizácií na školení, ktoré sa v priestoroch župného úradu uskutočnilo v stredu 10. októbra 2018. Školenie s rovnakým obsahom je naplánované aj na štvrtok 18. októbra 2018. Župa nezabudla ani na dodávateľov potravín. Pre nich bude zorganizované osobitné školenie, na ktorom budú mať príležitosť zoznámiť sa s fungovaním katalógu či so spôsobom, ako sa doň môžu prihlásiť. TSK je zrejme prvým z krajov, ktorý v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR takéto školenie verejným obstarávateľom i dodávateľom zabezpečil.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK