Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa pripravuje dokument, ktorý má pomôcť školám v rozvoji environmentálnej zodpovednosti žiakov

Trenčiansky samosprávny kraj ako prvý na Slovensku pracuje na príprave krajskej koncepcii environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Modelovú koncepciu by ako vzor chcela Trenčianska župa poskytnúť aj ostatným krajom.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa v lete 2017 pripojil k realizácii pilotnej schémy participatívnej tvorby verejných politík. Tá je jedným z 12 pilotných projektov národného projektu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) s názvom Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík. V rámci rozvoja projektu Zelená župa, ktorý Trenčiansky samosprávny kraj spustil pred tromi rokmi, sa TSK so združením Špirála dohodol na vypracovaní a následnej realizácii Krajskej koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety v Trenčianskom kraji. Jej cieľom má byť predovšetkým zvyšovanie environmentálneho povedomia, znižovanie a trvalé udržanie čo najnižšej ekologickej stopy v rôznych oblastiach života. „Ja osobne vnímam environmentálnu výchovu ako súčasť občianskej výchovy. Myslím, že v školstve nie je kladený dostatočný dôraz na túto problematiku. Koncepcia, na ktorej pracujeme, by mala pozdvihnúť gramotnosť v environmentálnej legislatíve, počnúc učiteľmi na základných a stredných školách, a pokračujúc ich žiakmi,“ uviedol Richard Medal, riaditeľ združenia Špirála a garant pilotného projektu Krajská koncepcia environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety v Trenčianskom kraji za mimovládnu organizáciu.

Trenčiansky samosprávny kraj si od realizácie opatrení, stanovených novou koncepciou, sľubuje nielen zlepšenie úrovne environmentálneho vzdelávania v regióne. Príkladom chce ísť aj ďalším samosprávam. Koncepcia bude totiž obsahovať popis krokov tak, aby bola ľahko aplikovateľná inštitúciami, či už na regionálnej alebo lokálnej úrovni. „Kraje na Slovensku nemajú v environmentálnej oblasti veľké kompetencie. Môžu pracovať len s vlastnými organizáciami a na vlastnom území. Pracovať sa však dá s našimi školami, kultúrnymi inštitúciami a zariadeniami sociálnych služieb. Aj preto sme sa rozhodli, že sa v pripravovanej koncepcii budeme zameriavať najmä na stredné školy,“ informovala Dana Gavalierová z Oddelenia stratégie regionálneho rozvoja a implementácie projektov Úradu TSK ako odborný garant projektu za verejnú správu.

Koncepciu plánuje TSK so združením Špirála tvoriť s účasťou odbornej i laickej verejnosti. Má tak odrážať skutočné potreby všetkých obyvateľov. „Veríme, že čím širšia verejnosť sa na jej tvorbe bude podieľať, tým skôr si ju ľudia osvoja. V analytike sa zároveň budeme môcť oprieť o skutočné dáta z terénu. Laickú verejnosť plánujeme osloviť najmä formou rodičovských združení na školách. Je to dosť široká skupina ľudí, ktorá je v školstve určitým spôsobom zainteresovaná. Veríme, že sa im niečo dostane pod kožu práve vďaka tomu, že s nimi budeme komunikovať,“ dodal Medal. „S pilotným projektom krajskej koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety sa Trenčiansky samosprávny kraj úplne stotožňuje. Už ako Zelená župa ide príkladom čoraz väčšiemu množstvu organizácií a samospráv. Verím, že nová koncepcia pomôže opäť o kúsok zdvihnúť environmentálne povedomie medzi ľuďmi a pomôcť im uvedomiť si, že životné prostredie potrebuje našu pomocnú ruku,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Koncepcia by mala byť dokončená budúci rok. Následne bude musieť prejsť schvaľovaním na zasadnutí Zastupiteľstva TSK, čím sa z nej stane záväzný dokument. Pre zabezpečenie podpory z radov poslancov Zastupiteľstva TSK pre túto koncepciu sa už zrealizovali prezentácie o projekte v rámci komisií regionálneho rozvoja a školstva. „Plánujeme aj organizáciu exkurzie pre poslancov, ktorí prejavia záujem, do ukážkových moravských ekocentier, aby sme ich nadchli pre túto myšlienku a pomohli tak koncepciu pretaviť do reálneho života,“ dodala Dana Gavalierová na margo poslaneckej podpory.

Trenčianska župa má už od roku 2015 prívlastok zelená. Okrem toho je tiež jediným krajom na Slovensku, ktorý má vlastný grantový program na podporu životného prostredia s názvom Zelené oči. V rámci neho môžu rôzne inštitúcie čerpať finančné prostriedky z rozpočtu kraja na realizáciu environmentálne ladených projektov. V roku 2018 je v župnej pokladnici vyčlenených na tento účel až 100 tis. eur.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK