V konkurencii 500 účastníkov z 30 krajín na olympiáde zručností EuroSkills vybojoval prvenstvo žiak SOŠ Stará Turá

Každé dva roky si na medzinárodnej olympiáde zručností EuroSkills preverujú úroveň svojich odborných zručností študenti stredných odborných a priemyselných škôl z približne tridsiatich európskych krajín. Tento rok na súťaži v maďarskej Budapešti bodoval žiak SOŠ Stará Turá.

Presadiť sa v konkurencii 500 účastníkov z takmer tridsiatky európskych krajín si vyžaduje vysokú úroveň odborných i profesionálnych zručností, v neposlednom rade i tých jazykových. Tento rok ich v posledný septembrový týždeň prišli do maďarskej metropoly preukázať aj slovenskí študenti, medzi nimi aj žiak Strednej odbornej školy v Starej Turej Miroslav Chalko. „Štátny inštitút odborného vzdelávania delegoval desať súťažiacich v deviatich profesiách. Tí boli zvolení na základe víťazstva v národnej súťaži Skills Slovakia. Svoje zručnosti na súťaži v Budapešti predviedli žiaci v odboroch, ako sú elektrotechnika, informačné technológie, web dizajn, takisto nechýbali kuchári, floristi a kaderníci,“ priblížil zloženie slovenskej reprezentácie riaditeľ SOŠ v Starej Turej jej riaditeľ Milan Ďuroška s tým, že celkovo sa súťažilo až v 37 odborných zručnostiach.

Súťažné zadanie po prvýkrát tajomstvom

Budapešť hostila výnimočný ročník súťaže, nakoľko prvýkrát bolo súťažné zadanie pre účastníkov tajomstvom. Počas prípravy sa tak žiaci mohli spoľahnúť iba na propozície z minulých ročníkov. „Po tom, čo bolo zadanie súťažiacim predložené, mali možnosť ešte v angličtine klásť otázky tímu expertov. Potom však už nasledovala samostatná práca na zadaní, pričom na ňu prihliadala masa divákov a návštevníkov súťaže. Vyvrcholením bolo predvedenie a obhajoba práce, samozrejme, opäť v anglickom jazyku,“ informoval ďalej riaditeľ staroturanskej SOŠ. Hoci bolo súťažné zadanie prekvapením, Miroslava Chalka podľa portálu pcrevue.sk nezaskočilo. „Mali sme čiastočne rozrobenú schému drivera na motor a chladenia, a to sme mali dorobiť. Čiže sa to muselo navrhnúť, osadiť, odskúšať. Teda celé vyrobiť... Celý modul auta sme programovali, zadávali funkcie, čo má robiť, ako fungovať, aby správne čítal informácie a následne vyhodnocoval... A nakoniec nám dali nefunkčnú dosku, na ktorej sme mali nájsť chyby. Zjednodušené povedané, pracovali sme na prototype riadiacej jednotky auta, ktorú sme potom aj programovali,“ vysvetlil priebeh súťaže víťaz Miroslav Chalko.[1]

Miroslav Chalko, ktorý je v tomto čase už absolventom SOŠ Stará Turá, študuje na vysokej škole u našich západných susedov. Ako stredoškolák študoval odbor informačných a sieťových technológií a na medailových pozíciách sa v rámci celoslovenských súťaží v elektronike umiestňoval pravidelne. K elektrotechnike ho podľa jeho slov doviedol spoločný vzťah a záľuba s jeho starým otcom. Svoju šikovnosť a talent ukázal aj v Budapešti, keď si vo svojej kategórii elektrotechnika (Electronics Prototyping) vybojoval prvenstvo. „Aj tentokrát ukázal svoje vedomosti, zručnosti a talent a výborne reprezentoval nielen seba, ale aj školu, kraj a celé Slovensko,“ neskrýval potešenie riaditeľ Ďuroška aj preto, že by malo ísť o prvú medailu pre Slovensko v rámci celej doby existencie súťaže EuroSkills. „Je to obrovský úspech, ktorému stojí za to venovať pozornosť. Naše stredné školy aj vďaka silnej podpore odborného vzdelávania zo strany TSK ako zriaďovateľa poskytujú svojim študentom kvalitnú prípravu, o čom svedčí aj fakt, že študent z regiónu Starej Turej dokázal svojimi schopnosťami prevýšiť aj študentov z mnohých európskych krajín a vyspelých miest,“ vyzdvihol úspechy župných stredných škôl predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška počas dvojdňovej výstavy Stredoškolák – Hrdina remesla.

Víťazovi gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu. Najbližšie kolo medzinárodnej súťaže sa opäť o dva roky uskutoční v susednom Rakúsku.

Slávnostný okamih, počas ktorého si víťaz kategórie elektrotechnika preberá zlatú medailu, si môžete pozrieť na tejto adrese v čase približne 01:19:00 h: https://lnk.sk/inpR

Za poskytnutie informácií i fotografií ďakujeme SOŠ v Starej Turej.

[1] citácia prevzatá z portálu pcrevue.sk

autor: vr

Miroslav Chalko (zdroj fotografie: súkromný profil na sociálnej sieti Miroslava Chalka)
Diplom Miroslava Chalka