Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Partizánskom okrese sa bude o hlasy verejnosti v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK uchádzať 13 projektov

Predkladatelia projektov v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja za okres Partizánske mali možnosť obhájiť svoje vízie na preposlednom verejnom zvažovaní v utorok 24. apríla 2018.

V priestoroch Strednej odbornej školy v Partizánskom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v utorok 24. apríla zišli predkladatelia štrnástich projektov z okresu Partizánske. Tie prešli verejným zvažovaním a na svoju realizáciu tak môžu získať finančné prostriedky zo župného rozpočtu. Verejné zvažovanie prebehlo za účasti verejnosti, médií, ale i zástupcov Trenčianskeho samosprávneho kraja na čele s jeho podpredsedom Jozefom Božikom. Nárokovaná výška podpory všetkých projektov presiahla hranicu 30 tis. eur, pričom uspieť vo verejnom hlasovaní môže maximálne 5 z nich. Dôvodom je spravodlivé prerozdelenie financií z Participatívneho-komunitného rozpočtu (PKR) TSK medzi všetky okresy Trenčianskeho kraja.

V okrese Partizánske zabojuje o finančnú podporu napríklad street workoutové ihrisko aj rádioamatérsky klub

Všetky predložené projekty boli tematicky pestro rozložené. Venovali sa výchove detí, technickým zručnostiam mladých, ekológii, ale aj sociálnej pomoci či športu. Svoje vízie na predposlednom verejnom zvažovaní v rámci PKR TSK predložili aj materské školy z mesta Partizánske. Konkrétne tie na Malinovského ulici, na Makarenkovej ulici a na Obuvníckej ulici. Skvalitniť vybavenie bazéna, ktorý využívajú viaceré materské školy z mesta Partizánske, má pomôcť škôlke na Malinovského ulici predložený projekt s názvom Športujeme s modrým delfínom. Za požadovanú dotáciu vo výške 2 200 eur chce vedenie materskej školy navyše vybaviť športovú miestnosť cvičiacimi strojmi, špeciálne vyrobenými pre vekovú kategóriu 4 – 8 rokov. Rovnakú výšku podpory si nárokuje aj projekt materskej školy na Makarenkovej ulici, ktorý nesie názov Pohybovo–relaxačný chodník. Jeho cieľom je rozvíjať pohybové schopnosti predškolákov s pomocou inovatívnych hracích prvkov. Chodník by mal byť doplnený o relaxačnú lavičku. Obdobný zámer, týkajúci sa ochrany životného prostredia, predostrela na verejnom zvažovaní aj škôlka na Obuvníckej ulici. „Cesta za ochranou prírody“ má naučiť deti vážiť si faunu i flóru a zároveň v nich vypestovať environmentálne zmýšľanie už v skorom veku. V tomto prípade je nárokovaná výška podpory v rámci PKR TSK tiež 2 200 eur.

O hlasy verejnosti zabojujú v hlasovaní aj tri základné školy z mesta Partizánske. ZŠ s materskou školou Veľká Okružná predstavila svoj projekt Kalokagatia, v rámci ktorého má v pláne využiť priestor v školskom átriu a zakúpiť stolný tenis spolu so záhradnými šachmi. Kalokagatia je ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej i duchovnej stránky jedinca. PKR TSK by v tomto prípade mohol škole vypomôcť sumou 2 200 eur. Dielničku šikovných majstrov má v pláne zriadiť ZŠ na Malinovského ulici. jej cieľom je vybudovať zručnosť u zdravotne znevýhodnených detí v školskom veku. Vybaviť dielničku by sa malo podariť aj vďaka sume 2 200 eur od TSK. Základná škola Športovcov Partizánske plánuje za príspevok z PKR TSK vo výške 2 200 eur revitalizovať viacúčelový športový areál a využívať ho na pravidelnú športovú prípravu svojich žiakov. Projekt s názvom Poď von a športuj má motivovať aj rodičov pri podpore svojich ratolestí v oblasti športu.

Zrenovovať svoj exteriér plánuje aj SOŠ Partizánske. Predkladateľkou projektu s názvom Oddychová zóna bola riaditeľka školy Katarína Hartmannová. „Škola má pekný dvor, na ktorom žiaci trávia prestávky. Priestor je pomerne veľký na to, aby sa tam umiestnil altánok a osadili lavičky, ktoré tam veľmi chýbajú,“ uviedla Hartmannová s tým, že oddychovú zónu využijú nielen žiaci, ale aj verejnosť. Nárokovaná výška podpory vo výške 2 200 eur tvorí v tomto prípade väčšinu nákladov spojených s projektom.

Oddychovú edukatívnu eko-zónu chce v areáli Cirkevnej základnej školy Jána Krstiteľa zriadiť aj občianske združenie Batania. Podľa predkladateľov projektu dominuje uvedenému miestu betón. Chýbajúcu zeleň by sa mohlo podariť vysadiť vďaka prostriedkom z PKR TSK v požadovanej výške 2 200 eur. Tá má tiež slúžiť ako edukatívny prvok pre žiakov školy.

Rádioklub KAPA, OM3KAP z Partizánskeho plánuje s pomocou financií zo župnej kasy zakúpiť zosilňovač signálu pre rádioamatérske preteky. Rádioklub sa už dlhodobo šplhá po priečkach rôznych súťaží smerom nahor. Momentálne sa v celosvetovom meradle nachádza medzi prvými piatimi najlepšími. Aj 2 200 eur z PKR TSK má byť hnacím motorom pre usporiadanie vlastnej súťaže Rádioklubu KAPA, OM3KAP s účasťou približne dvanásť súťažiacich.

Už tento rok oslávi okresné mesto Partizánske svoje 80. výročie. Pri tejto príležitosti sa do PKR TSK rozhodla zapojiť aj Občianska iniciatíva zberateľov mesta Partizánske. Výstavou zozbieraných materiálov majú dobrovoľníci priblížiť históriu mesta širokej verejnosti. Zamerať sa však chcú najmä na mladšiu generáciu. Zaujímavosťou má byť príležitostná poštová pečiatka i známka. Požadovaná výška podpory projektu je 2 200 eur.

Mesto Partizánske sa do PKR TSK zapojilo aj s projektom Vedecko-technická dielňa, v rámci ktorého sa má rozšíriť a zmodernizovať počítačová základňa v Centre voľného času. Celkové výdavky na modernizáciu v hodnote 2 200 eur sa v tomto prípade rovnajú požadovanej dotácii. Cieľom projektu je tiež podporiť voľnočasové aktivity mládeže v oblasti informačných technológií, robotiky a elektroniky.

Športový klub Harvard Partizánske je už viac ako desať rokov známym pojmom vo svete florbalu. Príležitosť 10. výročia založenia klubu sa športovci rozhodli osláviť zorganizovaním medzinárodného florbalového turnaja s názvom Česko-slovenský florbalový pohár. Medzi súťažiacimi budú aj športovci z Poľska, Nemecka či Švajčiarska. Viac ako polovicu celkových výdavkov na organizáciu podujatia by mohol uhradiť TSK cez Participatívny-komunitný rozpočet. Verejnosť svojím hlasom rozhodne, či klubu Harvard poputuje dotácia 2 200 eur.

Do verejného hlasovania postúpili všetky projekty z okresu Partizánske, pre jeden z nich však nebude možné hlasovať

Aj napriek tomu, že všetky predložené projekty boli v poriadku a prešli verejným zvažovaním, do verejného hlasovania postúpilo trinásť projektov, čo je o jeden menej z celkovo štrnástich predložených. Obec Klátova Nová Ves v zastúpení jej starostky a zároveň poslankyne Zastupiteľstva TSK Ivety Randziakovej projekt s názvom Zdravé deti pod Kostrínom stiahla.

Zdravé deti pod Kostrínom však nebol jediný projekt z obce Klátova Nová Ves. Miestna základná škola predložila na verejnom zvažovaní svoje plány na vybudovanie Street workout ihriska s tým, že práve work out je vhodnou príležitosťou pre jedincov z radov dospelých i mládeže, ktorí dávajú prednosť športovaniu na čerstvom vzduchu. Princíp street workoutu spočíva v cvičení s váhou vlastného tela. Za požadované prostriedky z PKR TSK v hodnote 2 200 eur by mohlo nové ihrisko priniesť ľuďom pohodu a viac radosti zo života.

Za všetky uvedené projekty bude môcť verejnosť hlasovať od 1. do 15. mája 2018 na webovom sídle Trenčianskeho smosprávneho kraja.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK