V Považskej Bystrici oslávili Deň študentstva športom i konferenciou, na ktorej vystúpil aj národný ambasádor pre odborné vzdelávanie Jaroslav Baška

Zajtrajší 17. november je Dňom boja za slobodu a demokraciu, no netreba zabudnúť, že je tiež  Medzinárodným dňom študentstva. Mladí aktívni ľudia v Považskej Bystrici sviatok, ktorý je pripomenutím historických udalostí z roku 1939, každoročne oslavujú vlastným Dňom študentstva. Kým po minulé roky program pozostával z prevažne športových aktivít, v tom aktuálnom k nim pribudla aj konferencia pre mladých ľudí s motiváciou k participácii.

V spoločnosti sa stáva čoraz aktuálnejšou potreba zapájať mladých ľudí do vecí verejných. Na túto myšlienku nadviazal aj Študentský parlament mesta Považská Bystrica spolu s Radou mládeže Trenčianskeho kraja. Vďaka podpore mesta Považská Bystrica a Trenčianskeho samosprávneho kraja sa im podarilo spoločne zorganizovať v poradí piaty Deň študentstva. „Program tohto dňa pozostával z viacerých aktivít, ktoré odštartoval exhibičný hokejový zápas študentov stredných škôl. Po ňom mohla verejnosť využiť priestor Zimného štadióna v Považskej Bystrici na verejné korčuľovanie a priestory Základnej školy Nemocničná na outdoorové aktivity. Druhou časťou bola konferencia s príznačným názvom Aktivizuj sa, ktorou sa snažíme podnietiť mladých ľudí, aby sa zapájali do diania vo svojom meste,” zhrnula hovorkyňa Študentského parlamentu mesta Považská Bystrica Sandra Kiššová.

Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas. Ten otvoril nielen hokejový zápas mládeže vhodením úvodného buly, ale aj samotnú konferenciu. „Deň študentstva je dňom mladých ľudí, preto ma naozaj teší, že si v Považskej Bystrici tento deň pravidelne pripomíname prostredníctvom športových, kultúrnych i spoločenských akcií. Zároveň oceňujem, že sa v našom meste zaktivizoval Študentský parlament, s ktorým budeme s radosťou spolupracovať a  má našu plnú podporu. Mladí aktívni ľudia sú to, čo potrebujeme, a to bolo aj hlavnou témou dnešnej konferencie,” povedal primátor mesta Karol Janas.

Svojou prítomnosťou prišiel peknú myšlienku považskobystrických študentov podporiť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „V dnešnej spoločnosti je veľmi dôležité vytvoriť priestor aj pre študentov stredných škôl, aby sa mohli zapájať do verejného života. Študentský parlament, ktorý pôsobí v Považskej Bystrici, je jedným z najaktívnejších v rámci Trenčianskeho kraja aj vďaka podpore mesta. Trenčiansky samosprávny kraj rovnako aktívne pracuje s mládežou, preto sme pristúpili k znovuobnoveniu tradície Stredoškolského parlamentu ako poradného orgánu predsedu TSK. Realizujeme tiež rôzne projekty, v rámci ktorých môžu študenti získať nové a cenné skúsenosti. Z tých najaktuálnejších sú to participatívne rozpočty na župných stredných školách, ktoré sa nám podarilo spustiť ako prvému kraju na Slovensku vďaka spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti,” vysvetlil trenčiansky župan s tým, že ide o jednu z foriem podpory aktívneho občianstva mladých ľudí prostredníctvom dotačnej schémy, ktorá cielene podporuje presadzovanie princípov participatívneho rozpočtovania v prostredí župných stredných škôl.

Oblasť participácie, ktorá bola nosnou témou konferencie, rieši aj Koncepcia rozvoja práce s mládežou v Trenčianskom kraji. Tú zastrešuje Krajské centrum voľného času v Trenčíne. „V rámci koncepcie a rozvoja participácie máme schválený projekt s názvom Kraj a mestá spolu pre mladých, nad ktorým prevzal záštitu predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. Projekt je prepojením spolupráce miest a kraja v rozvoji práce s mládežou,” prezradila koordinátorka práce s mládežou Trenčianskeho samosprávneho kraja Silvia Štefániková.

V programe konferencie, ktorá sa konala v rámci projektu Trenčiansky kraj - miesto pre mladých, vystúpili okrem spomínaných hostí aj predseda Rady mládeže Trenčianskeho kraja Andrej Juhaniak, Samuel Walenfels z považskobystrického gymnázia, Jakub Boruv z Mestského mládežníckeho parlamentu Bardejov či Alex Ernest z Aliancie stredoškolákov.

autor: lk