Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Verejnosť v okrese Prievidza bude môcť v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu hlasovať za 9 projektov

Verejného zvažovania k Participatívnemu-komunitnému rozpočtu TSK sa za okres Prievidza zúčastnili poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja, verejnosť i prekladatelia jednotlivých projektov.

Deviati zástupcovia obcí, občianskych združení, škôl a iných organizácií predstavili v pondelok 23. apríla na verejnom zvažovaní k Participatívnemu-komunitnému rozpočtu TSK (PaKR) v Prievidzi svoje projekty, ktorými budú bojovať o priazeň verejnosti a financie z rozpočtu Trenčianskej župy. Medzi verejne zvažovanými projektmi nechýbali napríklad také, ktoré majú prispieť k pohybovej aktivite mladých, vzdelávaniu seniorov či tie, ktoré by mohli zabrániť páchaniu násilia na starších ľuďoch. Celková výška požadovaných finančných prostriedkov všetkých verejne zvažovaných projektov za okres Prievidza presiahla hranicu 18 tis. eur. „Každý okres na území Trenčianskeho kraja má určenú alokovanú čiastku 11 tis. eur na realizáciu projektov v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK. Maximálna možná hodnota na podporu jedného projektu je 2 200 eur. Z okresu Prievidza môže byť teda podporených 5 projektov,“ uviedla Miroslava Mazánová, odborný garant za oblasť kultúry, voľnočasových aktivít a športu Rady pre Participatívny-komunitný rozpočet TSK.

Zapojil sa aj jediný predkladateľ z minulého roka

Na Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK odprezentovala svoje zámery napríklad obec Kanianka. Na projekt s názvom Letné kino plánuje vynaložiť viac ako 8 tis. eur s požadovanou podporou 2 200 eur od TSK. Zriadenie letného kina môže byť lákadlom pre verejnosť počas teplých letných mesiacov.

Obdobne zameraný projekt predstavilo občianske združenie Berkat Slovensko so sériou diskusií, spojených s premietaním dokumentárnych filmov pod názvom „Toto je naša vec“ pričom sa nárokovaná výška podpory vyšplhala tesne nad dvojtisícovú hranicu. Diskusie sa majú venovať aktuálnym spoločensko-politickým témam.

Pre najmenších škôlkarov si Rodičovské združenie pri materskej škole na Nábreží sv. Cyrila a Metoda v Prievidzi pripravilo Kľukatý chodníček poznania, na ktorom sa deti majú naučiť poznávať slovenskú flóru i ovocné plody ako napríklad maliny či jahody. Súčasťou chodníčka by mala byť aj lavička na oddych. Ide o najskromnejší projekt v rámci okresu Prievidza. Na jeho realizáciu predkladatelia žiadajú o 770 eur.

Občianske združenie 100 rokov Gymnázia v Prievidzi sa o hlasy verejnosti bude uchádzať s unikátnym projektom, mapujúcim celé storočie fungovania gymnázia vrátane rozhovorov s najstaršími absolventmi zachytených na HD videozáznam. História školy sa začala písať v roku 1919. Medzi najznámejších absolventov patrí slovenský spisovateľ Daniel Hevier. Nárokovaná výška podpory zo strany TSK tvorí 2 200 eur.

Verejného zvažovania sa zúčastnili aj zástupcovia ďalších dvoch stredných škôl z Prievidze, a to Strednej odbornej školy obchodu a služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a Piaristickej spojenej školy F. Hanáka. Obe školy predložili projekty zamerané na mladých ľudí. V prvom prípade ide o organizáciu Dňa všeobecnej pohybovej výkonnosti, v rámci ktorého si organizátori dávajú za cieľ motivovať študentov k zdravému pohybu. Verejnosť im v hlasovaní môže pomôcť získať 2 197 eur. Piaristická škola sa svojím projektom s názvom Mladí v IT snaží reagovať na trh práce a prispôsobiť svojich žiakov jeho potrebám, a to najmä v oblasti výpočtových technológií. Podstatou však je zaujať žiakov nižších ročníkov. Podľa riaditeľky školy má žiak v tomto prípade viac času na vyprofilovanie svojho záujmu. Škola zabojuje o 2 200 eur z kasy TSK.

Turzov Flow Trail je názov jednosmerného cyklochodníka so zábavnými prvkami, ktorý na hornej Nitre plánuje vybudovať občianske združenie Hornonitrianske stopy. Ide o tzv. single-trail, ktorý je charakteristický tým, že ponúka množstvo zábavy pre širokú verejnosť. Je navrhnutý tak, aby ho zišiel úplný začiatočník, ale zároveň si na ňom užije aj pokročilý jazdec. V budovaní cyklochodníka môže pomôcť aj župný rozpočet sumou 2 200 eur.

O tom, že seniori z Prievidze sú v dnešnej dobe aktívni aj v rámci digitálnych technológií, sme sa mohli presvedčiť už v minulom ročníku Participatívneho-komunitného rozpočtu. Občianske združenie Seniori sami sebe sa vlani ako jediní predkladatelia z okresu Prievidza do PaKR TSK zapojili. Za prostriedky poskytnuté zo župného rozpočtu sa naučili používať nové tablety aj internet. V tomto roku sa budú opäť uchádzať o hlasy verejnosti s projektom Internet ako zdroj informácií a zábavy aj pre seniorov, v rámci ktorého budú pokračovať v spoznávaní zákutí informačnej techniky. Práve PaKR TSK môže sumou 2 200 eur pomôcť seniorom spoznať ďalšiu kapitolu digitálnej sféry. Naplánované sú školenia, ale i nákup ďalšej výpočtovej techniky.

Obetiam násilia vo vyššom veku sa venuje Fórum pre pomoc starším – národná sieť Prievidza. Podľa predloženého projektu sa o obetiach násilia dôchodcovského veku hovorí len veľmi málo. Pomôcť informovať verejnosť a dokonca zachrániť zdravie či v mnohých prípadoch ja životy, môže teraz aj verejnosť. Projekt Pomôžme starším – obetiam násilia sa vo verejnom hlasovaní bude uchádzať o podporu 2 200 eur. Problematiku násilia páchanom na starších ľuďoch otvorila prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová aj na pôde Európskeho parlamentu.

V rámci druhého ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK dorazilo na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja celkovo 80 projektov, čo je takmer dvakrát viac oproti minulému, premierovému ročníku PaKR. Verejnosť bude môcť za jednotlivé projekty hlasovať od 1. do 15. mája 2018.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK