Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Viac nostalgických jázd i tradičná letná prevádzka, taký bude rok 2018 na koľajniciach TREŽ

Už štvrtý rok po sebe prináša Trenčianska elektrická železnica (TREŽ, n. o.) radosť a zážitky všetkým vekovým generáciám, dospelým, tínedžerom či rodinám s deťmi jedinečnými tematickými jazdami električky z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc.

Milovníci historickej električky sa môžu tento rok tešiť celkovo na 7 príležitostných jázd s  nostalgickým nádychom, čo je o jednu jazdu viac, ako tomu bolo v roku 2017. Veľkej popularite turistov sa tešila aj víkendová letná prevádzka, ktorá ostáva v ponuke TREŽ aj naďalej. „Príležitostné nostalgické jazdy sme vyberali z obľúbených podujatí z minulých rokov. Za sebou máme už dve takéto jazdy. Prvú jazdu električky v tomto roku si na sviatok Troch kráľov vychutnala takmer tisícka cestujúcich, čo bolo pre nás príjemným prekvapením. Druhá jazda sa konala pri príležitosti polročného vysvedčenia,“ uviedol riaditeľ TREŽ, n. o., Dušan Nosál.

Tí, ktorí prvé dve jazdy nestihli majú príležitosť napraviť to už nasledujúci víkend. Na Veľkonočnú nedeľu, 1. apríla 2018, historicky unikát vyrazí na Veľkonočnú jazdu za sprievodu folklórnej skupiny Bosoráci. O mesiac neskôr, konkrétne 5. mája 2018, sa jazda električkou ponesie v znamení hasičských sirén. Na Svätofloriánskej električke nebudú chýbať ani ukážky práce a činnosti hasičských zborov, prehliadka historickej a súčasnej hasičskej techniky a zaujímavé prekvapenie, ktoré si organizátori pre návštevníkov pripravili. Začiatkom júna bude električka jazdiť pri príležitosti medzinárodného dňa detí. Návštevníci si v sprievodnom programe budú môcť prezrieť historické automobily, motocykle a Velorexy. „Počas podujatia na deň detí sa budú môcť mladí, ale aj starší povoziť na malej električke, ktorá je zmenšenou podobou vozidiel jazdiacich na TREŽ do konca šesťdesiatych rokov. Deti si budú môcť užiť aj jazdu na koníkoch,“ priblížil Dušan Nosál.

V septembri sa v priestoroch depa TREŽ uskutoční tradičná súťaž vo varení gulášu. Okrem výborného guľášu čaká na návštevníkov možnosť odviezť sa v kabíne ťahačov kamiónov, pripravené budú aj rôzne atrakcie s kultúrnym programom. Vyvrcholenie sezóny pre priaznivcov trenčianskej električky nastane 1. decembra 2018. Mikulášska električka zmení železničnú stanicu Trenčianske Teplice na jeden deň na „odbočku peklo“, kde  návštevníci môžu stretnúť Lucifera, čertov, anjelov či sv. Mikuláša.

V letných mesiacoch bude električka opäť premávať pravidelne

Pravidelnú letnú turistickú sezónu otvoria na Trenčianskej elektrickej železnici 16. júna 2018. Odchody električky budú zosynchronizované so železničným grafikonom a príchodom vlakov do Trenčianskej Teplej. Jazdu električkou môžu využiť nielen pravidelný cestujúci ako spoj, ale aj turisti, ako atrakciu pri návšteve kúpeľného mesta Trenčianske Teplice. Pre tých, ktorých zaujíma história je tu možnosť prezrieť si útroby depa električky, kde je nainštalovaná expozícia dopravného múzea a množstvo zaujímavých predmetov z dávnej minulosti električky. Ukončenie letnej sezóny TREŽ je naplánované na 2. septembra 2018.

Prevádzku úzkorozchodnej električky na približne 6 kilometrovej trati vedúcej z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc finančne podporuje už štvrtým rokom aj Trenčiansky samosprávny kraj. „Trenčianska električka neodmysliteľne patrí k histórii nášho kraja. S tunajším regiónom je spätá už 109 rokov, aj preto je medzi turistami ale i domácimi veľmi obľúbená. Trenčiansky samosprávny kraj každoročne na prevádzku električky prispieva sumou 25 tisíc eur. Okrem finančnej podpory pomáhame električke aj s propagáciou,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Všetky dátumy, časy a ceny lístkov príležitostných nostalgických jázd ale aj cestovný poriadok letnej prevádzky nájdete v priloženom plagáte. Nezabudnite, už tento víkend, 1. apríla sa uskutoční Veľkonočná jazda električkou. Všetci ste srdečne vítaní.

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK