Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vzbudiť záujem o štúdium techniky majú tento rok roboti aj šport

Popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi si každoročne kladie za cieľ Trenčiansky robotický deň. S narastajúcim počtom ročníkov má súťaž čoraz vyššiu úroveň a kreativita a nápaditosť prezentovaných robotov z roka na rok rastie. Študenti pritom myslia aj na uplatnenie a využitie robotov v praxi.

Medzinárodná súťažná prehliadka autonómnych robotov Trenčiansky robotický deň, ktorú organizuje Stredná odborná škola  Pod Sokolicami 14 Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, vstupuje tento rok do svojho 13. ročníka. Zvýšiť záujem mladej generácie o technické smery sa tentokrát pokúsi s témou Robotika a šport. Nadaní študenti stredných škôl a žiaci základných škôl na prehliadke odprezentujú vlastné nápady a riešenia, a to priamo pred potenciálnymi zamestnávateľmi.

Trenčiansky robotický deň (TRD) už niekoľko rokov poskytuje možnosť spolupráce základných, stredných, ale aj vysokých škôl a firiem s technickým zameraním pri zvyšovaní motivácie žiakov o štúdium technických odborov. Týmto spôsobom vytvára priestor pre žiakov na aktívnu realizáciu svojich nápadov. ,,Keď sme začínali s touto súťažou, uvažovali sme, ako vôbec motivovať mladých ľudí, aby mali záujem o vedu a techniku. Uvedomili sme si, že je potrebné dávať deťom priestor na to, aby ukázali, čo dokážu. Postupne sme prišli na to, že spojiť možnosť súťaženia a prezentácie vysokých škôl a firiem je atraktívne rovnako pre mladých ľudí ako aj pre ich budúcich zamestnávateľov,“ vysvetlil riaditeľ SOŠ Pod Sokolicami 14 Trenčín Ľuboš Chochlík.

V poradí 13. ročník súťažnej prehliadky sa bude už po druhýkrát konať v priestoroch SOŠ Pod Sokolicami 14 v Trenčíne, a to 14. a 15. februára 2018. Program prvého dňa bude pozostávať z tréningových jázd, prednášok, workshopov, zaujímavých prezentácií a ukážok techniky. Súťažným dňom bude deň druhý, ktorý opäť doplnia workshopy a prednášky a spoznáme počas neho aj víťazov jednotlivých kategórií.

Sprievodnou akciou druhého dňa TRD 2018 bude aj súťaž “Boffin“, určená pre žiakov základných škôl. Pozostávať bude z praktickej a teoretickej časti, v ktorých si žiaci vyskúšajú nielen zostavenie jednoduchého elektrického obvodu, ale overia si aj svoje teoretické vedomosti. Najviac technicky zručný žiak s najvyšším počtom bodov si za víťazstvo v súťaži odnesie vecnú cenu a diplom. Súťaž sa bude konať 15. februára 2018 o 10.00 h v priestoroch školy na III. poschodí (uč. 163). Prihlásiť sa môžete už teraz na www.sostn.sk alebo sostn@sostn.sk.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Záštitu nad podujatím prevzali predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Účasť na 13. ročníku Trenčianskeho robotického dňa potvrdili aj školy z Maďarska, Českej republiky, Nemecka a Ukrajiny. Či sa organizátorom podarí prekonať rekordný počet robotov a zúčastnených škôl z posledného ročníka sa dozvieme už v polovici februára 2018. Malou ochutnávkou a zároveň pozvánkou na TRD je podujatie „Ja a robot“, ktoré pripravila SOŠ Jilemnického v Trenčíne na sobotu 27. januára 2018 v priestoroch OC Laugariciou Trenčín. V čase od 14.00 h do 19.00 h si návštevníci budú môcť prezrieť prezentované 3D tlačiarne, malé roboty, ukážky činnosti laserovej gravírovačky, práce žiakov školy či dokonca vyskúšať skladanie malých robotov a fyzikálne pokusy.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK