Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vzorový Hokejový región Trenčín bude vychovávať budúce hokejové hviezdy!

Vrátiť mládež na športoviská a vychovať novú hokejovú generáciu. S týmto jasným cieľom začína misiu Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). Pilotným regiónom, ktorý bude vzorom pre ďalšie regióny na Slovensku, je práve Trenčiansky samosprávny kraj. Slovenský hokej majú rozbehnúť rozvojové projekty s mládežou, kolískou pre nadaných športovcov pred vstupom do veľkého hokejového sveta bude Regionálna stredoškolská hokejová akadémia, ktorá vznikne v rámci Športového gymnázia v Trenčíne.

Oživiť tradíciu trenčianskeho hokeja a prinavrátiť mestu Trenčín pozíciu hokejovej mekky sa rozhodli slovenskí hokejisti spolu s Trenčianskou župou a podpisom memoranda o spolupráci v októbri minulého roka sa zaviazali vychovávať vzdelaných mladých ľudí, ktorí sú schopní uplatniť sa v športovom, ale aj bežnom živote. Práve región s dlhodobou tradíciou v hokeji, v ktorom sa narodilo a pôsobilo množstvo osobností slovenského hokeja, má byť vzorom pre zvyšok Slovenska. „V trenčianskom regióne sme našli najväčšiu podporu v našej snahe vrátiť deti na športoviská a vytvoriť im priestor na pohyb, športovú prípravu aj kvalitné vzdelanie. Misiu – slovenský hokej začíname rozvojovými projektmi, ktoré riešia komplexnú zmenu prístupu k vzdelávaniu športovo nadaných detí. Samotná misia zahŕňa projekt Centier športu pri základných školách a prácu tzv. ambasádorov športových aktivít, školský korčuliarsky program, vzdelávaciu platformu pre trénerov a projekt Regionálnej stredoškolskej hokejovej akadémie, ktorý sa rozbieha pod patronátom Trenčianskeho samosprávneho kraja,” vysvetlil prezident SZĽH Martin Kohút.

Kvalitné hokejové zázemie pre športové hokejové talenty i osobnosti športu

Regionálna stredoškolská hokejová akadémia by mala vzniknúť v rámci Športového gymnázia v Trenčíne od 1. septembra 2019. Školu však ešte pred jej vznikom čaká proces transformácie na Strednú športovú školu Trenčín, a to od začiatku roka 2019. Kvalitný vzdelávací proces pre budúcich vrcholových športovcov majú zabezpečiť aj nové študijné programy, zamerané nielen na prípravu športovo nadaných žiakov, ale aj na ich uplatnenie na trhu práce, a to gymnázium – šport, športový manažment, administrátor digitálnych služieb a databázový administrátor v športe. „Stredoškolský kampus v Trenčíne je unikátnym miestom, ktoré vďaka hustej koncentrácii škôl, kvalitných športovísk a školského internátu prirodzene združuje veľké množstvo žiakov. Tento areál je ideálnym priestorom pre vznik Regionálnej stredoškolskej akadémie, ktorá poskytne útočisko talentovaným hokejistom z ulice a pripraví ich aj na ďalšie uplatnenie po ukončení aktívnej športovej kariéry,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška s tým, že akadémia bude mať za úlohu vybrať každý rok približne dvadsať talentovaných športovcov, ktorí dostanú kvalitné vzdelanie zamerané na šport i jazykovú prípravu. „Našim zámerom je vytvoriť skutočne kvalitnú školu na najvyššej úrovni. Pevne verím, že sa do tohto projektu v investičnej fáze zapojí aj vláda Slovenskej republiky, “ doplnil trenčiansky župan.

Vzbudiť záujem o šport majú u detí ambasádori športových aktivít

Nový športovo-vzdelávací systém začína Slovenský zväz ľadového hokeja v spolupráci s mestskými samosprávami budovať už na základných školách, a to prostredníctvom Centier športu pri základných školách. Vychovávať mladé hokejové talenty budú ambasádori športových aktivít, ktorých úlohou bude dostať deti od počítačov na športoviská. „Aby sme dobehli svet, potrebujeme začať systematicky pracovať s talentovanou mládežou. Našou snahou je vytvoriť podmienky, z ktorých môže vzísť budúca zlatá hokejová generácia,“ vysvetlil predseda komisie Rozvojového centra Hokejového regiónu Trenčín Richard Pavlikovský.

Pri výchove mládeže zväz aktívne spolupracuje s viacerými mestami Trenčianskeho kraja. Do školského korčuliarskeho programu sa v tomto školskom roku zapojí aj 16 základných škôl z mesta Trenčín, ale aj ďalšie okresné mestá Partizánske, Nové Mesto nad Váhom či Považská Bystrica. V ďalšej fáze by sa k nim mali pridať aj mestá Púchov, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Dubnica nad Váhom. Rodiny talentovaných detí by s ich športovou prípravou, ktorá je finančne náročná, nemali mať žiadne mimoriadne výdavky. Hokejovú výbavu deťom zabezpečí SZĽH a priestor na trénovanie a dopravu konkrétne mesto.

autor: lk

Fotogaléria

tlačová konferencia - predstavenie vzorového Hokejového regiónu - Trenčín
tlačová konferencia - predstavenie vzorového Hokejového regiónu - Trenčín
prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút
predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška
tlačová konferencia - predstavenie vzorového hokejového regiónu - Trenčín
predseda komisie Rozvojového centra hokejového regiónu Trenčín Richard Pavlikovský
spoločná fotografia účastníkov tlačovej konferencie
spoločná fotografia účastníkov tlačovej konferencie
predseda KOCR Trenčín región Juraj Gerlici a podpredseda TSK a primátor mesta Nové Mesto nad Váhom Jozef Trstenský
neformálne stretnutie pred tlačovou konferenciou
neformálne stretnutie pred tlačovou konferenciou

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK