Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

TSK optimalizáciou siete stredných škôl znižuje nezamestnanosť absolventov v kraji

Racionalizačné opatrenia, ku ktorým vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v uplynulom období pristúpilo, začínajú prinášať prvé pozitívne výsledky. Oblasti školstva trenčiansky župan Jaroslav Baška v spolupráci s odborom školstva a kultúry Úradu TSK a riaditeľmi stredných škôl venoval výraznú pozornosť s cieľom ozdraviť funkčnosť siete stredných škôl v kraji s dôrazom na uplatniteľnosť absolventov na trhu práce. Podkladom pre optimalizáciu siete stredných škôl a pre prijímanie opatrení za účelom zvýšenia kvality a atraktivity stredoškolského vzdelávania sa stal nedávno schválený dokument „Stratégia rozvoja stredného odborného školstva v Trenčianskom samosprávnom kraji na roky 2013 – 2020“. Pomôže pri identifikácii projektov a možnostiach ich financovania a určovaní počtu tried prvého ročníka pre nasledujúce školské roky.

 

Líder v zavádzaní systému duálneho vzdelávania

K slovu sa v kraji dostalo najmä duálne vzdelávanie. Pri jeho zavádzaní TSK dosahuje v merateľných ukazovateľoch najlepšie výsledky spomedzi všetkých krajov na Slovensku. Po predstavení hrdinov Safera, Masona, Agry, Chemy a Elegína v rámci jedinečnej kampane Hrdina remesla a podpísaní 17 memoránd o spolupráci sa objavujú prvé pozitívne štatistiky. Memorandá o spolupráci do dnešného dňa spojili 17 stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK s viac ako 230 zamestnávateľmi a profesijnými komorami. TSK sa tak môže pochváliť nielen nárastom počtu žiakov študujúcich na odborných školách až o 237 žiakov, ale aj najväčším počtom škôl zapojených do duálneho vzdelávania. Na území kraja sa presne 100 žiakov na 6 stredných školách (z toho 5 v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK) od septembra vyučuje podľa nového systému duálneho vzdelávania a spolupracuje tak spolu s 12 zamestnávateľmi.

 

V kraji pribúdajú Centrá odborného vzdelávania a prípravy

Súčasťou systémových krokov na podporu odborného vzdelávania je aj vznik centier odborného vzdelávania a prípravy (COV). Ich cieľom je posilnenie praktickej výučby na školách, podpora duálneho systému vzdelávania a vyššia flexibilita absolventov na požiadavky trhu práce. V súčasnosti sa v Trenčianskom kraji nachádza 6 COV, a to na SOŠ v Pruskom, na SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici, na Spojenej škole v Novákoch, na SOŠ v Púchove, SOŠ stavebnej Trenčín a na SOŠ v Dubnici nad Váhom. V rámci národného projektu Rozvoj stredného odborného vzdelávania boli pre TSK schválené 2 COV, o vznik a vybudovanie ďalších 4 sa podpísalo súčasné vedenie Trenčianskej župy.

 

Celkový počet žiakov klesá, študentov technických odborov pribudlo

Stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, v súčasnosti celkovo navštevuje 18 649 žiakov (stav k 15. septembru 2015), čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje pokles o 885 žiakov. Do prvého ročníka v tomto školskom roku 2015/2016 nastúpilo 4213 prvákov. V súvislosti s počtom žiakov a potrebami trhu práce krajskí poslanci schválili Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o počte tried, ktorého cieľom je stabilizovať počet tried, resp. žiakov študujúcich na gymnáziách, znížiť počet žiakov v skupine odborov 63 a 64 – ekonomika, organizácia, obchod a služby a zvýšiť počet žiakov v technických odboroch na stredných priemyselných školách a odborných školách. Z celkového počtu žiakov aktuálne gymnáziá navštevuje 27% študentov, na stredných odborných školách študuje 73% študentov. Priemerná celokrajová nezamestnanosť absolventov stredných škôl v časovom horizonte september 2014 – máj 2015 je 9,7%, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka predstavuje pokles o takmer 2,2%.

V zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa v súčasnosti nachádza 42 škôl, z toho 11 gymnázií, 27 stredných odborných škôl, 2 spojené školy, 1 jazyková škola a Krajské centrum voľného času. V školskom roku 2014/2015 na gymnáziá nastúpilo 23% prvákov, ekonomické odbory začalo študovať 26% prvákov a technické a iné odbory 51% prvákov. V tomto školskom roku 2015/2016 na gymnáziá nastúpilo 21% prvákov, na ekonomické odbory 24% prvákov a na technické a iné odbory 55% prvákov. Kraj podľa VZN o počte tried č. 20/2015 plánuje na školský rok 2016/2017 20% prvákov na gymnáziách, 18% na školách s ekonomickým zameraním a 62% prvákov na technických a iných odboroch, čo korešponduje so stratégiou TSK.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK