Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Firmy v Trenčianskom samosprávnom kraji chcú v budúcom školskom roku v systéme duálneho vzdelávania obsadiť až 500 miest

Každoročne o takomto čase pomáhajú rodičia svojim deťom, ktorým sa končí školská dochádzka na základnej škole, rozhodovať o ich ďalšej budúcnosti. Výber strednej školy je pre dieťa dôležitým životným rozhodnutím, ktoré môže zásadne ovplyvniť jeho budúcu kariéru.

Pri výbere tej správnej strednej školy by mali rodičia spoločne s deťmi zohľadňovať viaceré kritéria. Patria medzi ne napríklad záujem dieťaťa o školu, jeho schopnosti, zručnosti či celková osobnosť žiaka. Dôležitým aspektom je aj uplatiteľnosť absolventov danej školy na trhu práce. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytuje možnosť štúdia až na 39 stredných školách, pričom viac ako štvrtina z nich ponúka svojim žiakom možnosť zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania.

Žiaci, ktorí sa rozhodnú pre vstup do systému duálneho vzdelávania, majú po skončení štúdia výrazne vyššie šance profesijne sa uplatniť priamo vo firme, kde počas štúdia pracovali alebo v inej firme vo svojom regióne. Počas prvých dvoch rokov od zavedenia duálneho systému vzdelávania je Trenčiansky samosprávny kraj slovenským lídrom. Počas druhého roku duálu má TSK v duálnom systéme vzdelávania zapojených 12 stredných odborných škôl a 36 zamestnávateľov. Oproti prvému roku duálu je to nárast o 6 stredných odborných škôl a až o 24 firiem. Pre viac ako 300 žiakov, ktorí sú v duáli zapojení, je tento systém vzdelávania atraktívny, keďže žiaci sú ihneď zapojení do pracovného procesu v jednotlivých firmách, kde vedia získať pracovné návyky a neskôr pracovnú zmluvu.

Trenčiansky samosprávny kraj má naďalej ambíciu byť lídrom duálneho vzdelávania na Slovensku, keďže pre školský rok 2017/2018 ponúkajú firmy v systéme duálneho vzdelávania žiakom predbežne viac ako 500 voľných miest.

V Trenčianskom samosprávnom kraji sú stále najžiadanejší mechanici, konkrétne odbor mechanik nastavovač. Firmy v kraji pre tento odbor ponúkajú až 98 učebných miest, pre odbor mechanik mechatronik  53 učebných miest. Spomenuté odbory môžu deti v kraji študovať na Strednej odbornej škole (SOŠ) v Dubnici nad Váhom, SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici, SOŠ v Prievidzi alebo na Strednej priemyselnej škole v Novom Meste nad Váhom. Žiaci z týchto škôl už počas štúdia praxujú vo veľkých úspešných firmách v regióne ako sú KUKA, MATADOR, Continental, Danfoss Power Solutions, BROSE, ASKOLL, Emerson, Manz, RONA a podobne.

Študenti vďaka duálnemu systému nielenže zlepšujú svoje manuálne zručnosti, ale spoznávajú aj firemnú kultúru a učia sa pracovnej morálke. Veľký dopyt je aj po obchodných pracovníkoch. Tento odbor majú v ponuke Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne a Prievidzi, pričom zmluvy majú podpísané s najväčšími obchodnými reťazcami na Slovensku – Kaufland, Lidl, Tecsco, Billa.

Prečo si vybrať strednú školu, ktorá je zapojená do duálneho systému vzdelávania?

Silné stránky duálu spočívajú v plynulom prechode zo vzdelávania na trh práce. Študenti nadobudnú kvalifikáciu a prax priamo u zamestnávateľa. Osvoja si pracovné návyky priamo vo výrobnom procese, pričom ich výučba prebieha na nových technológiách, ktorými zamestnávatelia disponujú. Študenti si sami vyberajú povolanie a zamestnávateľa, ktorý im zabezpečí praktické vyučovanie. Úzka spolupráca podniku, školy a žiaka je tak dobre fungujúci systém, z ktorého profitujú všetky strany. “Na základe skúseností z praktickej realizácie systému duálneho vzdelávania konštatujeme, že tento systém prípravy kvalifikovanej pracovnej sily je prínosný tak pre žiakov ako aj firmy. Žiaci si dokonca zlepšujú prospech, dochádzku aj disciplínu na základe motivačných štipendií zo strany zamestnávateľov. Firmy si pochopiteľne pripravujú zamestnancov podľa svojich potrieb priamo vo svojich prevádzkach pod dohľadom odborníkov,“ uviedla vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Vízia do budúcnosti je jasná. Prostredníctvom dobrých príkladov z prvých dvoch rokov duálneho systému vzdelávania v Trenčianskej župe sa do systému postupne zapája väčší počet škôl a zamestnávateľov. V budúcom školskom roku má príležitosť získať kvalitnú prípravu na povolanie viac ako 500 žiakov, čo potvrdzuje stúpajúci trend a zmysluplnosť tohto vzdelávacieho systému.

Pomôcť rodičom pri výbere tej správnej školy pre svojho školáka môže aj portál kampane s názvom Hrdina remesla. Ten združuje všetky školy, ktoré svojich žiakov aj vďaka podpisu memoranda pripravujú priamo pre potreby trhu práce. V praktickej výučbe pre život v súčasnosti pomáhajú aj centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP).

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK