Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Horná Nitra má za sebou športový víkend – v Handlovej sa konal hasičský duatlon, v Bánovciach nad Bebravou športovali zdravotne postihnutí

V sobotu 9. septembra sa na hornej Nitre športovalo. Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja odštartoval v Handlovej Hasičský duatlon a v Bánovciach nad Bebravou slávnostne otvoril športové hry pre zdravotne postihnutých.

Hasičský duatlon sa v Handlovej konal už po šiestykrát. V sobotu 9. septembra vyštartovalo na trať dokopy 47 pretekárov. Trať pozostávala z cyklistickej a bežeckej časti. Cyklisti museli uraziť 20 a bežci 10 kilometrov. Jednou z možností bolo tieto trate skombinovať a skúsiť pokoriť duatlonový závod. V bežeckej časti na trať vyrazilo 24 pretekárov a 5 pretekárok. S časom 00:40:47 sa na prvom mieste umiestnil Marcel Grom. V ženskej kategórii s časom 00:51:12 vyhrala Stanislava Šiatinská. Z duatlonu si prvé miesto odniesol Jakub Zima s časom 01:56:31. V rámci podujatia sa konal aj beh detí a mládeže na 380m okruhu s odmenou vo forme účastníckych medailí a sladkostí. Najmladší účastník podujatia bol narodený v roku 2015 a najstarší v roku 1954.

Bežeckú časť Hasičského duatlonu v Handlovej prišiel osobne odštartovať aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Myslím, že bežcov a cyklistov v našom kraji pribúda, čo svedčí o tom, že obyvatelia chcú zdravo žiť. V tejto uponáhľanej dobe by si mal každý nájsť aspoň chvíľku na seba a spraviť niečo pre svoje telo,“ povedal trenčiansky župan. Trať oproti minulému roku prešla malou úpravou. Takmer 4 kilometre stúpania a 2 kilometre zjazdu preskúšali každého pretekára. Zaujímavosťou je, že ani jediný meter trate pretekov neviedol po asfalte alebo betóne.

Zdravotne postihnutí v Bánovciach nad Bebravou zorganizovali vlastné športové hry

Slovenský zväz zdravotne postihnutých sa zameriava na vytváranie vhodných pracovných, spoločenských a kultúrnych podmienok života zdravotne postihnutých občanov. Okresná rada Slovenského zväzu zdravotne postihnutých v Bánovciach nad Bebravou sa postarala o organizáciu dvanásteho ročníka Dňa SZZP, ktorý bol zároveň spojený so športovými hrami pre hedikepovaných. Areál kultúrneho domu v mestskej časti Dolné Ozorovce sa zmenil na športovisko. Zdravotne znevýhodnení športovci súťažili v štandardných disciplínach ako napríklad kop do brány alebo hod loptou. Podstatnou sa stala nálada a príjemná rodinná atmosféra, ktorú jednotliví zúčastnení spoločne zdieľali. Medzi športovcov zavítal aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý celé podujatie slávnostne otvoril. Trenčiansky župan odovzdal predsedníčke Okresnej rady SZZP v Bánovciach nad Bebravou Anne Sikelovej darčekový kôš a vyjadril obdiv nad neutíchajúcim entuziazmom zdravotne postihnutých športovcov. „Veľmi obdivujem odhodlanie týchto ľudí popasovať sa so životnými prekážkami s takou vervou, ktorú nemajú ani mnohí zdraví ľudia. Prajem vám, aby sa športové hry vydarili a najmä veľa zdravia,“ prihovoril sa zúčastneným Jaroslav Baška.

V rámci sprievodného programu športových hier si všetci mohli pozrieť ukážky prvej pomoci, bezplatne si nechať zmerať tlak a vďaka riaditeľke Odboru sociálnych vecí a rodiny v meste Partizánske Ivete Duchoňovej sa dozvedieť základné informácie o zákone o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK