Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

K top témam v oblasti sociálnych služieb patrí debarierizácia, úprava počtu zamestnancov v zariadeniach a zvyšovanie ich platov

O potrebách regiónu sa najviac informácií darí získať priamo v teréne, medzi ľuďmi. Aj preto sa trenčiansky župan Jaroslav Baška rozhodol v utorok 30. mája 2017 navštíviť mesto Dubnica nad Váhom (okres Ilava). Aktuálnu situáciu prišiel zistiť najmä do zariadení, ktoré má župa vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti; navštívil Strednú priemyselnú školu a Strednú odbornú školu, ale aj Centrum sociálnych služieb (CSS) AVE a CSS LÚČ v Pruskom. Neobišiel ani tri základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a jednu cirkevnú základnú školu. Návštevný deň uzatvoril vo firme Matador Industries.

V oblasti poskytovania sociálnych služieb v zariadeniach v pôsobnosti kraja v tomto období najviac dominujú témy debarierizácie budov, úpravy počtu zamestnancov podľa platnej legislatívy a tiež zvyšovanie ich miezd. Aj pri návšteve CSS AVE sa rozprávalo práve o personálnych a mzdových otázkach. „Zamestnanci týchto zariadení patria k profesiám, ktoré sú veľmi málo finančne ohodnotené. Aj preto sme minulý rok k výplatám odborných zamestnancov pridali 15€ a tento rok všetci zamestnanci dostali okrem 4-percentného zvýšenia platu, ktoré je dané vyššou kolektívnou zmluvou, z rozpočtu TSK ďalších 30€,“ komentoval župan postupné zvyšovanie platov s tým, že dlhodobým cieľom kraja je dostať mzdy nízkopríjmových zamestnancov (teda zamestnancov sociálnych služieb, cestárov i napr. školských kuchárok) na takú úroveň, ktorá je porovnateľná s iným povolaniami.

Samotných klientov zariadenia a aj personál od minulého roka teší možnosť využívať terapeutickú miestnosť Snoezelen a nové zdvíhacie zariadenie, ako aj varný kotol, ktorý pribudol do vybavenia kuchyne. Tento rok sa z rozpočtu kraja do zariadenia zasa zakúpi 9-miestne vozidlo pre potreby klientov s hendikepom. CSS AVE je jediným zariadením v pôsobnosti kraja, ktoré sa orientuje na cieľovú skupinu klientov s telesným postihnutím.

Podobná situácia je aj v CSS LÚČ v obci Pruské (okres Ilava). Miestnosť Snoezelen na stimuláciu klientov tu využívajú už takmer 2 roky. Novinkou v zariadení je však útulná kuchynka, v ktorej sa klienti zariadenia učia väčšej samostatnosti aj v oblasti prípravy jedál aj vzhľadom na blížiaci sa proces deinštitucionalzácie zariadenia.

autor: vr

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK