Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ľuďom pomôže vytvoriť pocit domova tam, kde žijú. Vresovcová záhrada v Prievidzi podporená grantom Zelené oči.

Na Ciglianskej ulici č. 8 v Prievidzi spolu nažívajú príslušníci národnostnej menšiny i väčšiny. Poradenstvo, potravinovú i materiálnu pomoc, ba dokonca krízovú pomoc či nízkoprahovú sociálnu službu pre deti a rodiny priamo v srdci sídliska poskytuje Centrum sociálnych služieb Spokojnosť. Práve to bolo žiadateľom o finančný príspevok z grantovej schémy Zelené oči. Zariadenie prostredníctvom financií z grantovej schémy vybudovalo záhradu s oddychovou zónou.

V rámci dvoch kôl žiadostí o finančný príspevok z grantu Zelené oči župa  zatiaľ pomohla zrealizovať takmer 20 environmentálne ladených projektov za viac ako 26 tis. €. Medzi nimi aj projekt Vresovcovej záhrady na Ciglianskej ulici v Prievidzi. Záhradu dnes oficiálne sprístupnili za prítomnosti predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku a vicežupana Richarda Takáča, poslancov Zastupiteľstva TSK, mesta Prievidza, ako aj Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi. Nechýbali ani samotní obyvatelia sídliska, pre ktorých je záhrada určená, a zamestnanci CSS Spokojnosť, ktorí myšlienku záhrady premenili na realitu. „Vďaka TSK a grantu Zelené oči vo výške takmer 1000 € sa našej neziskovej organizácii podarilo vytvoriť oddychovú zónu v priestoroch sociálneho sídliska. Žijú tú prevažne obyvatelia národnostnej minority. Oddychovú zónu sme doplnili fotografiami, ktoré naše deti nafotili minulý rok. Edukatívnym zámerom sa snažíme pôsobiť ako na deti, tak aj na dospelých. Verím, že stromčeky, keď vyrastú, nám v lete poskytnú potrebný tieň a priestor na oddych pre malých aj veľkých. Vresovcová záhrada je navyše miestom, ktoré sídlo skultúrnilo, rozzelenalo a premenilo na domov,“ priblížila myšlienku riaditeľka neziskovej organizácie CSS - Spokojnosť Monika Dessuet.

Grantová schéma Zelené oči sa podľa slov župana Jaroslava Bašku teší veľkej obľube či už organizácií, ale aj obcí, miest alebo škôl, ktoré prostredníctvom nej môžu požiadať o finančnú podporu. „Myslím si, že vybudovaná záhradka sa do tohto vnútrobloku hodí, pretože tu žije určitá komunita ľudí, o ktorých sa CSS – Spokojnosť stará. Už je len na nich, akým spôsobom si ju budú udržiavať a ďalej skrášľovať. Projekt bol veľmi dobre spracovaný, preto ho komisia odporučila realizovať a CSS Spokojnosť dostala finančné prostriedky na jeho realizáciu,“ komentoval župan, ktorý dnes na Vresovcovej záhrade symbolicky prestrihol pásku.

Možnosť zasielať projekty do grantovej schémy Zelené oči trvala do konca augusta. Opätovne by malo byť možné zapojiť sa do grantového systému v nasledujúcom roku.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_1325
IMG_1331
IMG_1341
IMG_1354
IMG_1360
IMG_1381
IMG_1389
IMG_1402
IMG_1409
IMG_1417
IMG_1429
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK