Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Minister školstva ocenil 4 pedagógov zo škôl v Trenčianskom kraji za ich celoživotný prínos v rámci rozvoja školstva

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan pri príležitosti Dňa učiteľov ocenil 82 učiteľov a pedagógov za ich mimoriadne úspechy a prácu v oblasti výchovy a vzdelávania v rámci rozvoja školstva. Veľkú medailu sv. Gorazda si prevzalo 26 ocenených, Malú medailu sv. Gorazda 34 ocenených a ďakovné listy 22 ocenených učiteľov a pracovníkov v školstve. Medzi vyznamenanými boli aj štyria pedagógovia na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Veľkú medailu sv. Gorazda si prevzala Rudolfa Novotná z Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou, Miroslav Sojčák zo Strednej odbornej školy v Púchove a Pavol Kuchárek zo Strednej odbornej školy v Starej Turej. Malú medailu sv. Gorazda si domov odniesla Regina Vraždová z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Ocenený Pavol Kuchárek pracuje v SOŠ Stará Turá od roku 1981. Do školy nastúpil ako jej absolvent na pozíciu dielenského učiteľa. Od začiatku svojej učiteľskej kariéry sa aktívne zapájal do rôznych mimoškolských aktivít, hlavne v oblasti súťaži SOČ, ZENIT, ENERSOL.SK, robotických súťaží a podobne. V tomto roku sa dožil životného jubilea 60 rokov. Žiaci podľa slov riaditeľa školy pod jeho vedením dosahujú vynikajúce úspechy. „Pre jeho pedagogické, odborné aj ľudské vlastnosti je pre žiakov aj kolegov osobnosťou a príkladom, uznávaný je aj medzi kolegami z iných škôl, ako i vo firmách, s ktorými škola spolupracuje. Neustále sa vzdeláva a žiakom sa venuje aj nad rámec svojich povinností a pracovného času. Aj jeho zásluhou bola škola v posledných rokoch viackrát vyhodnotená ako najlepšia SOŠ v rámci TSK vo vedomostných súťažiach a dvakrát sa v rámci kraja umiestnila na prvom mieste rebríčku zamestnávateľov,“ dodal riaditeľ Milan Duroška.

Odovzdávania ocenení sa za Trenčiansky samosprávny kraj zúčastnila Daniela Hilčíková, vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK. „Najvyššie rezortné ocenenia svedčia o tom, že práca učiteľa je nielen povolaním, ale predovšetkým poslaním. Menovaní pedagógovia svoje životné poslanie napĺňajú v pravom zmysle slova. Ich ocenenie je zároveň aj ocenením kvality stredných škôl v Trenčianskom kraji, a to tak gymnázií, ako aj stredných odborných škôl. Úprimne sa pripájam ku všetkým gratuláciám a želám oceneným veľa zdravia, elánu a optimizmu pri ich náročnej a zodpovednej práci,“ uviedla Hilčiková v reakcii na ocenenia pedagógov.

Medaily svätého Gorazda udeľujú každoročne ministri školstva pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógom, školským pracovníkom a pracovníkom v iných oblastiach spoločenského života od roku 1999. Laureáti ocenenia ich získavajú za záslužnú prácu pre školy a žiakov. Ide o najvyšší stupeň ocenenia v rezorte školstva, ktoré sa preberá spolu s plaketou Jana Amosa Komenského. Tohtoročné slávnostné odovzdávanie vyznamenaní prebehlo 31. marca 2017 o 11.00 hod v priestoroch hotela Bôrik v Bratislave.

Deň učiteľov sa v Slovenskej republike oslavuje ako spomienka na narodenie pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa J. A. Komenského (28.3.1592). Sviatok sa etabloval už počas existencie Československa. V zahraničí si však pedagogickí pracovníci pripomínajú svoj deň až 5. októbra. Tento dátum vyhlásila OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 1993 za Medzinárodný deň učiteľov s cieľom pripomínať si spoločné podpísanie Odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.

Zdroj foto: minedu.sk

autor: aj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK