O kultúru v kraji cez víkend nebola núdza; nechýbali jarmoky, regionálne slávnosti, dni obcí ani vychýrený MňamFest

K najnavštevovanejším jarmokom na Považí bezpochyby patrí ten Novomestský

Tento rok sa jarmok v Novom Meste nad Váhom konal už po 38.-krát a námestie opäť zaplnil množstvom ľudí, vôňou jarmočných špecialít i kultúrou. Každodennú všednosť Novomešťania vymenili za jarmočné slávnosti na sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Trojdňový jarmok v meste patrí k najvýznamnejším kultúrno-spoločenským akciám konaným v priebehu celého roku. „Najskôr sa jarmok konal v dvojročnom cykle, no pre vysoký záujem ľudí je už usporadúvaný pravidelne každý rok. Ľudia si určite prídu na svoje, zabavia sa i nakúpia,“ komentoval ako jeden z návštevníkov podujatia trenčiansky župan Jaroslav Baška. Čerpať inšpiráciu z hľadiska organizátora na jarmok dokonca chodia aj zástupcovia z družobného mesta Uherský Brod. Jarmok každoročne navštívi približne 30 tisíc jarmočníkov, ktorí mali tentokrát k dispozícii viac ako 300 predajných stánkov.

O niečo menej stánkov, no o to viac srdečnejších ľudí sa pod dáždnikmi stretlo tentokrát na upršanom Stupnianskom hodovom jarmoku. V obecnom amfiteátri v Stupnom (okres Považská Bystrica) pod kopcom Žeravica krstili prvé CD rovnomennej speváckej skupiny. CD vzniklo pri príležitosti 10. výročia súboru, dostalo názov Ve Stupném ja žijem, ve Stupném ja bývam a jedným z jeho krstných otcov sa stal aj župan Jaroslav Baška. Krstilo sa ihličím priamo z kopca Žeravica.

Najlepší koláč Uhrovskej doliny pečú v Uhrovci

Organizácia v poradí XI. Mikroregionálnych slávností tento rok pripadla na obec Uhrovec. V piatok 15. septembra 2017 na futbalové ihrisko v Uhrovci verejnosť lákala okrem vystúpenia skupiny Kollárovci napríklad aj súťaž o najlepší koláč Uhrovskej doliny. Osemčlennú porotu presvedčil napokon koláč s názvom Štedrák, ktorý napiekla rodáčka z Uhrovca Petronela Škultétyová. „Vystúpili aj obecné folklórne súbory a rovnako aj umeleckí ľudoví rezbári a umelci. Spojili sme kultúru s ľudovou tvorbou i prezentáciou tradičných jedál,“ pripomenula starostka obce Uhrovec Zuzana Máčeková. Do združenia obcí Uhrovská dolina patria od roku 2004 obce Uhrovec, Žitná-Radiša, Uhrovské Podhradie, Omastiná, Kšinná a Miezgovce. Obce združujú takmer 3000 obyvateľov. Mikroregionálne slávnosti zo svojho dotačného systému finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), osobnou účasťou navyše aj jeho predseda Jaroslav Baška.

Opäť po roku v obilnici Slovenska vzdali hold slovenským poľnohospodárom

Jeden z najväčších farmárskych festivalov – Mňam Fest - si našiel svoje pevné miesto a stálych priaznivcov v tzv. obilnici Slovenska – v Bánovciach nad Bebravou. Každoročne sa jeden deň v roku stretnú na mestskom námestí lokálni farmári a výrobcovia tradičných dobrôt, vyznačujúcich sa kvalitou a pôvodom z regiónu.  O ich produkty takpovediac priamo z dvora už 8 rokov prejavujú záujem stovky ľudí z Bánoviec i širokého okolia. Jedným z hlavných partnerov podujatia je už tradične Trenčiansky samosprávny kraj, v rámci ktorého sa priamo na Mňam Feste prezentovala Stredná odborná škola Pruské a Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi. „Nie nadarmo sa o Bánovecku hovorí, že je obilnicou Slovenska. Farmári preto dobre vybrali tento región, ktorý v úrodnosti obilnín predčil aj samotný Žitný ostrov. Výnosnoť obilnín na hektár je tu najväčšia na Slovensku,“ pochvaľoval si predseda TSK Jaroslav Baška a pripomenul nedávno schválenú novelu zákona o obstarávaní, ktorá je pozitívnou správou pre domácich výrobcov čerstvých a kvalitných potravín.

V Trenčianskom kraji sa rodáci radi vracajú do svojho rodiska

Hrdú príslušnosť k svojej obci, svojmu rodisku a kraju jednotlivé obce a ich obyvatelia každoročne vyjadrujú oslavami dňa obce, obecnými hodmi či programom k výročiu založenia obce. Uplynulý víkend sa takto hodovalo a oslavovalo v okrese Nové Mesto nad Váhom v obci Častkovce. Dvojdňové obecné hody svojou návštevou okrem predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja poctil aj predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. Počas osláv v Častkovciach stihli taktiež skolaudovať novú cestnú komunikáciu, chodník v novej obecnej časti i predajňu potravín.