Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Projekt Zelená župa vstupuje tento rok do svojho tretieho ročníka. Aký bude?

Nedávno sme informovali o aktivitách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktoré boli realizované v roku 2016 v rámci projektu Zelená župa. Ten je environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorého hlavným cieľom je realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane životného prostredia. Projekt, ku ktorému sa župa hlási už od roku 2015, pokračuje aj v roku 2017.  

Trenčianska župa bude pokračovať v minuloročnej tradícii organizovania odborných seminárov s tematikou životného prostredia. Tie environadšencom prinesú mnohé zaujímavé témy. Najbližší seminár sa uskutoční v stredu 31. mája. Jeho hlavnou témou bude Zelené verejné obstarávanie.

Trenčiansky samosprávny kraj sa môže pochváliť až 2 jedinečnými certifikovanými školskými prírodnými záhradami, a to v školských areáloch na Spojenej škole internátnej v Trenčíne a na Strednej odbornej škole v Pruskom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Práve prírodnú záhradu v Pruskom čaká v lete rekonštrukcia. Tá sa bude realizovať s cieľom získať certifikát vzorovej prírodnej záhrady. Prírodné záhrady na území kraja sa dočkajú aj svojej brožúry.       

Ekologický vozový park

TSK v úvode roku 2017 rozšíril svoj vozový park o 4 elektromobily, ktorými Úrad šetrí životné prostredie. Predpokladá sa, že ich využívaním krajskí zamestnanci znížia emisie ročne o 15,6 ton, čím ušetria prácu viac ako 1730 stromov. TSK už v roku 2016 vytypovával vhodné lokality na umiestnenie 3 rýchlonabíjacích staníc. Tie by mali byť v prvom polroku 2017 nainštalované v Starej Turej, v Považskej Bystrici a v Prievidzi.

Rozšírenie vozového parku sa v tomto roku dotkne aj oboch zmluvných dopravcov TSK, SAD Trenčín i SAD Prievidza. Župa plánuje nákup ekologickejších autobusov prímestskej autobusovej dopravy s modernejšími ekologickými motormi. Tento rok tak bude jazdiť na krajských cestách 55 nových autobusov. Vozový park SAD Prievidza  bude rozšírený o 40 nových autobusov a SAD Trenčín sa dočká 15 nových autobusov.

Pokračuje aj ozdravovanie budov

Župa pokračuje aj v roku 2017 v znižovaní energetickej náročnosti budov vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, čo je takisto jedným z cieľov projektu Zelená župa. Tento rok modernizáciou prejde Obchodná akadémia v Prievidzi a Stredná odborná škola stavebná v Trenčíne v rámci projektu Komplexné riešenie školského areálu Trenčín – Zámostie. Prostriedky na zníženie energetickej náročnosti budov získala župa z Operačného programu Kvalita životného prostredia. TSK sa bude uchádzať aj o ďalšie projekty. Zníženia energetickej náročnosti by sa tak dočkali budovy Obchodnej akadémie v Trenčíne, Gymnázia v Partizánskom a Spojenej školy v Novákoch.     

V roku 2017 pokračuje aj grantový systém s názvom Zelené oči, ktorý vznikol za účelom podpory občanov v ich environmentálnom myslení a konaní. Podať svoj enviroprojekt môže nielen obec, ale aj podnikatelia. Maximálna suma na jeden projekt je 2 tisíc eur. Informácie, ako podať enviroprojekt, nájdete na webovej stránke TSK, v sekcii Regionálny rozvoj.  

Oblasť cyklochodníkov a cyklotrás je oblasťou, ktorej TSK venuje pozornosť tiež. Rozvoj nemotorovej dopravy spadá takisto pod projekt Zelená župa. V roku 2017 župa plánuje realizáciu troch úsekov cyklotrás – úseku medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom, úseku medzi Púchovom a Nosickou priehradou a úseku medzi krajským mestom Trenčín a Nemšovou. Zamestnanci Úradu TSK sa každoročne zapájajú do projektu Do práce na bicykli. Ani tento 4. ročník, ktorý odštartuje už v máji, nebude výnimkou. Už teraz je zaregistrovaných 12 zamestnancov Úradu TSK. „Projekt Zelená župa sa aj vďaka takýmto aktivitám dostáva do povedomia verejnosti už tretí rok. V ich realizácii budeme samozrejme pokračovať aj ďalej, aby TSK bol čoraz zelenšou a ekologickejšou župou,“ uviedol na margo projektu predseda TSK Jaroslav Baška.       

autor: bj

Fotogaléria

IMG_5717

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK