Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa využila efektívny spôsob financovania projektov, ktoré napomôžu rozvoju kraja

Poskytnuté finančné prostriedky sa pritom nezapočítavajú do úverovej zaťaženosti kraja. „Podpisom tejto zmluvy si TSK vytvára možnosť krátkodobého prefinancovania niektorých investičných aktivít určených na projekty, ktoré TSK vypracoval pre svojich obyvateľov,“ komentoval trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že župa prostriedky využije na krátkodobé prefinancovanie naplánovaných projektov, kým nedostane refundovaných 95% z eurofondov z každého projektu. „Myslím si, že podpis tejto zmluvy, ktorej predchádzal súhlas Ministerstva financií, je aj ohodnotením kredibility a finančnej stability financií TSK,“ dodal.      

Pri príležitosti slávnostného podpisu zmluvy medzi Trenčianskym samosprávnym krajom a Rozvojovou bankou Rady Európy (CEB) navštívila Trenčiansku župu viceguvernérka banky Rosa María Sánchez-Yebra Alonso. „Táto pôžička je úplne prvou, ktorú Trenčiansky kraj od banky obdržal. Pevne verím, že poskytnutie finančnej pomoci a naša budúca spolupráca bude nasledovať ďalšie úspešné príklady zo Slovenska. Taktiež pevne verím, že tieto financie pomôžu kraju v snahe zachovať si svoje kultúrne dedičstvo, zlepší ekonomické prostredie a pozdvihne kvalitu života v regióne,“ uviedla španielska viceguvernérka.

Poskytnuté finančné prostriedky formou úveru plánuje župa využiť v rámci troch projektov. Prvým je sprístupnenie južného opevnenia Trenčianskeho hradu, vďaka ktorému bude mať verejnosť možnosť navštíviť doteraz nesprístupnené časti tejto historickej pamiatky. Mesto Trenčín, partner projektu, plánuje k opevneniu vybudovať prístupovú cestu cez Brezinu. Druhým významným projektom, ktorý bude financovaný z európskych financií, je vybudovanie cyklotrasy medzi Nemšovou a Trenčínom. Tá sa v roku 2016 dočkala územného rozhodnutia na stavbu a bude slúžiť ako spojka medzi významnými kultúrnymi a prírodnými lokalitami. Zhotovenie cyklotrasy je súčasťou širších snáh župy o podporu rozvoja cyklistiky v kraji. Podpora cyklistiky a cykloturistiky a budovanie ich infraštruktúry je jednou zo šiestich prioritných oblastí environmentálneho projektu samosprávy pod názvom Zelená župa. Tretí projekt, na ktorý sa využijú prostriedky, prinesie modernizáciu považskobystrickej knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Za Úrad TSK sa na slávnostnom akte zúčastnil i jeho riaditeľ Michal Žitňanský, vedúca Odboru finančného Renáta Ozimová, vedúca Oddelenia stratégie regionálneho rozvoja a implementácie projektov Martina Lamačková a výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región Eva Frývaldská.

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK