Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Už aj v CSS Juh v Trenčíne môžu klienti využívať stimulujúcu miestnosť Snoezelen

Snoezelen ako špeciálne upravená miestnosť pre klientov CSS Juh môže viesť k uvoľneniu či stimulácii zmyslového vnímania. Vďaka nej sa však rozvíja nielen vnímanie či komunikácia, ale aj emocionalita a motorika klientov. Miestnosť bude okrem toho slúžiť aj na pomoc pri redukcii stresu či agresivity.

Slávnostné otvorenie miestnosti sa konalo v pondelok 22. mája 2017 za účasti predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku. Ten pristúpil k slávnostnému prestrihnutiu pásky spolu s riaditeľkou Centra sociálnych služieb Juh v Trenčíne Miladou Kolárovou a zástupcami firiem, ktorí sa finančne spolupodieľali na vybudovaní miestnosti. „V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým tým, ktorí sa finančne či materiálne zaslúžili o vybudovanie tejto špeciálnej Snoezelen miestnosti, pretože bez ich podpory by to nebolo možné. Som rád, že sa aj v tomto prípade našli dobrí ľudia, ktorým nie je ľahostajný život klientov v centrách sociálnych služieb. Myslím si, že miestnosť pomôže množstvu klientov, ktorí budú potrebovať vzbudiť u nich znova záujem o život. Terapia trvá hodinu a klientov, ktorí ju budú využívať, je viac ako 140, takže to bude veľmi využívaná časť tohto zariadenia,“ uviedol trenčiansky župan.   

Snoezelen je multifunkčnou metódou, ktorej realizácia prebieha v obzvlášť príjemnom a upravenom prostredí. V tejto multisenzorickej miestnosti sa prostredníctvom rôznych svetelných a zvukových prvkov, vôní a hudby vyvolávajú u klientov rozličné zmyslové pocity. Na každého z klientov bude miestnosť pôsobiť inak, na niekoho stimulujúco, na niekoho aktivizačne a na niekoho uvoľňujúco. „Zmyslom celej miestnosti je, aby sme našim klientom ponúkli novú zážitkovú miestnosť, kde sa im na základe zmyslov dostanú nové zážitky, s ktorými sa bežne nestretávajú. Nie je to bežne dostupná miestnosť, preto dúfame, že to pre klientov bude niečo nové a veľmi prínosné. Miestnosť je bezbariérová, je plne vybavená tak, aby žiaden vozíčkar nemal problém sa sem dostať a nebol ochudobnený o tento nový zážitok,“ komentovala asistentka sociálnej práce v CSS Juh v Trenčíne Renáta Gavendová s tým, že cieľom je, aby sa do miestnosti dostal každý jeden klient zariadenia, ktorých je v súčasnosti v zariadení 142.      

Podobnú miestnosť, akú môžu využívať klienti CSS Juh, využívajú od júna minulého roka aj klienti CSS Nádej v Dolnom Lieskove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Takéto špeciálne upravené miestnosti sú okrem iného aj v CSS DEMY v Trenčíne či v CSS Chmelinec v Púchove, ale aj v ďalších centrách sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.  

Slávnostného otvorenia miestnosti sa zúčastnila aj vedúca Oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová, za Oddelenie sociálnej pomoci tiež Ivana GregorováMartina Filová

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK