Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vďaka Jarnej kvapky krvi sa Trenčianskemu samosprávnemu kraju a jeho obyvateľom podarilo pokoriť hranicu 140-tich litrov darovanej krvi

Posledný aprílový utorok sa spojili ľudia pre dobrú vec. Na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) prišli darovať krv v rámci už šiesteho organizovaného výjazdového odberu krvi. Od vzniku tejto peknej tradície sa zamestnancom TSK, ale i zamestnancom organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a širokej verejnosti podarilo darovať viac ako 140 litrov krvi.

V auguste tohto roku to budú presne tri roky od prvej zorganizovanej kvapky krvi, ktorej iniciátorom bol predseda TSK Jaroslav Baška. Tohtoročná kvapka krvi, s prívlastkom jarná, sa na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja už tradične konala v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) Trenčín. Prítomní boli aj zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, ktorí všetkým zúčastneným odmerali hladinu cholesterolu i krvný tlak. Svojou pomocou prispeli aj v troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, a to konkrétne v bojnickej, považskobystrickejmyjavskej, kde taktiež mali darcovia možnosť darovať krv.

Prvá kvapka krvi v tomto roku sa môže pýšiť vysokou percentuálnou úspešnosťou, keď až 80% ľudí, ktorí prišli darovať krv, boli vhodnými darcami. Celkovo tak na Úrade TSK a v troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK darovalo spoločne takmer 40 darcov 16,45 litrov krvi. Pravidelným darcom najvzácnejšej tekutiny je aj trenčiansky župan, ktorý stál pri zrode tejto ušľachtilej myšlienky darovania krvi na Úrade TSK. „Každý rok príde niekoľko desiatok ľudí darovať krv a aj vďaka nim sa nám podarilo darovať viac ako 100 litrov krvi. Trenčiansky samosprávny kraj organizuje Kvapku krvi dvakrát do roka, pričom jedenkrát na jar a raz na jeseň. Chcem všetkým darcom, ktorí prišli na odber tejto vzácnej tekutiny, naozaj poďakovať,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška. Dôležitý pri všetkých darcoch je dobrý úmysel a snaha pomôcť iným, pretože človek sám nevie, kedy bude túto pomoc potrebovať on sám.

Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť chorým ľudom a ľuďom po úrazoch. Nie nadarmo sa hovorí, že krv je nenahraditeľný liek a dá sa získať len vďaka dobrovoľným darcom. Okrem zamestnancov Úradu TSK darovali krv aj zamestnanci Centra sociálnych služieb (CSS) Nová Bošáca, CSS Lednické Rovnekrajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región. Viacero darcov mimo zamestnancov Úradu sa zhodlo na tom, že darovanie krvi počas výjazdového odberu prebieha bez dlhého čakania a stalo sa pre nich príjemným zvykom.

Celkový objem darovanej krvi stúpa každou zorganizovanou Kvapkou krvi, pričom tá župná už atakuje hranicu 150 litrov darovanej krvi za necelé tri roky. Celkovo TSK spoločne s verejnosťou darovali úctyhodných 144 litrov tejto najvzácnejšej tekutiny. Trenčiansky samosprávny ďakuje všetkým darcom, ktorí prišli pomôcť a už teraz dáva do pozornosti Jesennú Kvapku krvi.  

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK