Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Z ušetrených približne 22 miliónov eur takmer tretina poputuje do krajských nemocníc

Vďaka racionálnemu hospodáreniu kraja využije župa finančné prostriedky z dosiahnutého výsledku hospodárenia za rok 2016 na významné investície do zdravotníctva. Medzi tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude z ušetrených financií celkovo prerozdelených viac ako 7,5 milióna eur.

Počas májového rokovania Zastupiteľstva TSK poslanci zhodnotili, že kraj v roku 2016 hospodáril s finančným prebytkom v celkovej sume 22,8 mil. eur, čím vznikla možnosť finančnej injekcie pre tri krajské nemocnice v hodnote viac ako 7,5 mil. eur. Navýšenie finančných prostriedkov pre nemocnice s poliklinikou v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK je prioritne určené na rekonštrukciu výťahov, stravovacích zariadení či operačných sál jednotlivých nemocníc a na nákup vybavenia nemocníc novými  prístrojmi. Cieľom TSK je zvýšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a výkonnosti nemocníc, čo je možné len modernizáciou a obnovou zdravotníckych zariadení.

V rámci schválenej zmeny rozpočtu si Nemocnica s poliklinikou (NsP) Myjava prilepší o viac ako 450 tis. eur. Finančné prostriedky budú investované do rekonštrukcie komunikačnej infraštruktúry, rekonštrukcie a modernizácie výťahov, na obstaranie radiodiagnostického (RTG) prístroja vrátane diagnostických staníc, ako aj na rekonštrukciu a stavebné úpravy priestorov oddelenia RTG. Tretí rok po sebe neobídu investície ani považskobystrickú nemocnicu, kde sú na tento rok naplánované viaceré rekonštrukcie. Župa sa rozhodla pre komplexnú rekonštrukciu a modernizáciu kuchyne, rekonštrukciu bývalého kožného oddelenia na geriatrické oddelenie, rekonštrukciu komunikačnej infraštruktúry a trafostanice, a napokon aj pre obstaranie laparoskopickej veže pre chirurgické oddelenie nemocnice. NsP v Považskej Bystrici si tak po zemne rozpočtu prilepší o viac ako 1,65 mil. eur.

Najväčšia časť peňazí z prerozdelených 7,5 mil. eur pôjde do NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach a to približne 2 mil. eur na obstaranie prvotného vybavenia rekonštruovaného monobloku a obstaranie CT prístroja, rekonštrukciu komunikačnej infraštruktúry, ako aj na úhradu výkonu stavebného dozoru na stavbe pracoviska CT v nemocnici. O viac ako 3,4 mil. eur bolo navýšené financovanie najväčšej investičnej akcie, ktorou je rekonštrukcia monobloku a rozvodov inžinierskych sietí v bojnickej nemocnici vrátane dostavby operačných sál.

Po zmene rozpočtu na roky 2017 - 2019 poputuje do oblasti zdravotníctva najväčší objem peňazí, a to približne 16,5 milióna eur. Najviac pôjde do NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach a to približne 13,3 mil. eur. Na investície v NsP Považská Bystrica je vyčlenených okolo 2,5 mil. eur a v NsP Myjava takmer 700 tis. eur.

 

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK