Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Medzi Púchovom a Nimnicou župa stavia cyklotrasu, akú len tak na Slovensku neuvidíte

Popri tri metre širokom pruhu pre cyklistov povedie jedenapolmetrový pruh vyhradený pre peších. Prvé bicykle by po novej cyklotrase mohli prejsť už koncom letných prázdnin. 

Medzi okresným mestom Púchov a kúpeľnou obcou Nimnica panuje v tomto období čulý stavebný ruch. Okrem toho, že v tomto úseku postupne rastie nová železničná estakáda, viditeľné kontúry už naberá aj vznikajúca cyklotrasa. Tá v dĺžke približne 4,2 kilometra spraví Kúpele Nimnica bezpečne dostupné pre miestnych obyvateľov, korčuliarov i cyklistov. Kúpeľní hosti sa zasa po tejto cyklotrase pohodlne, prechádzkou či cyklovýletom, dostanú do okresného mesta. „Tento úsek je špecifický tým, že na cyklotrase budú mať peší vymedzený svoj vlastný pruh v šírke 1,5 m, popri ňom povedie 3 m široký pruh pre cyklistov v obojsmernom profile. Je to naozaj luxusné prevedenie cyklotrasy a za zhotoviteľa stavby musím povedať, že takého šírkové usporiadanie cyklotrasy sme na Slovensku ešte nerealizovali,“ priznal hlavný stavbyvedúci Anton Boc zo spoločnosti Strabag, s. r. o., ktorá výstavbu cyklotrasy realizuje. Cyklotrasa je financovaná zo zdrojov Trenčianskeho samosprávne ho kraja (TSK) s nákladmi vo výške viac ako 2,9 mil. €.

Technicky náročná výstavba

Vodiči jazdiaci po ceste II. triedy č. 507 medzi Púchovom a Nimnicou aktuálne môžu vidieť súbežne s cestou vznikajúci podporný gabionový múr, ktorý je vďaka kamenivu na oko príjemný a estetický. Oporný múr dosiahne výšku od jedného do troch metrov, v obci Nimnica môže v niektorých miestach vyrásť až do výšky ôsmich metrov. „Táto stavba je technicky skutočne náročná a prácna, no múr zabezpečí stabilitu svahu. Cyklotrasa bude zhotovená z jemného asfaltu, vhodného nielen pre cyklistov, ale aj všetkých priaznivcov športových aktivít od korčuliarov cez skejtbordistov až po mamičky s kočíkmi,“ dodal riaditeľ výstavby. Dôvody na zdržanie výstavby nevidí. „Stavbu trošku komplikuje modernizácia železnice na rýchlosť 160 km za hodinu, preto budeme musieť ešte hľadať nejaké riešenia. Nič to však nemení na tom, že cyklotrasu by sme chceli otvoriť niekedy v auguste, hoci s malými obmedzeniami. Veľmi sa teším, ako cyklotrasa bude nastupovať na priehradu v Nimnici, nakoľko to projektanti vymysleli veľmi zaujímavým spôsobom,“ komentoval trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý cyklotrasu prirovnal k malej diaľnici pre cyklistov a peších.

Vznik cyklotrasy si pochvaľujú ako starostovia okolitých obcí, tak aj púchovský primátor či vedenie Kúpeľov Nimnica. „Myšlienka tejto cyklotrasy je dlhodobá, dokonca mnohoročná. Konečne sa však našiel niekto, kto ju pretavil do reality a urobil maximum preto, aby na tento účel zohnal finančné prostriedky. Pri prechádzke popri starom koryte Váhu až do Nosíc a zastávke v kúpeľoch si prídu na svoje malí aj veľkí. Je to niečo naozaj veľmi pekné, užitočné a najmä bezpečné v porovnaní s frekventovanou cestnou komunikácuou,“ poďakoval nielen TSK, ale aj všetkým, ktorí sú vo výstavbe zainteresovaní, starosta obce Nimnica Ladislav Ďureček. Ten si v rámci piatkového kontrolného dňa so županom a ďalšími poslancami Zastupiteľstva TSK a zástupcami obecnej samosprávy tento úsek prešiel aj na bicykli. Zatiaľ však nie po cyklotrase, aj po súbežnej cestnej komunikácii. 

Cyklotrasa, spájajúca mesto Púchov s Nosickou priehradou, je jednou z ôsmich častí práve vznikajúcej Vážskej cyklotrasy. Vo výstavbe sa aktuálne nachádza aj etapa medzi obcou Horná Streda a Novým Mestom nad Váhom. Keď bude realitou celá Vážska cyklotrasa, dosiahne dĺžku 100 km. Tá aktuálne vznikajúca, nimnickopúchovská, tak neostane izolovaná. „Cyklotrasa medzi Nimnicou a Púchovom končí pri kruhovom objazde v Púchove pri obchodnom dome. Tu sa na ňu napojí ďalší úsek Vážskej cyklotrasy, ktorý povedie poza areál púchovského Športcentra až smerom na Ladce. Tento úsek bude obsahovať aj mostný objekt cez staré koryto Váhu v katastrálnom území obce Beluša, takže taktiež pôjde o zaujímavú stavbu,“ prezradil ďalšie plány vedúci Odboru dopravy Úradu TSK Radovan Hladký.

Súťaž o finálny názov Vážskej cyklotrasy stále prebieha. Verejnosť sa do nej môže zapojiť až do 22. mája 2018, motiváciou je výhra v podobe horského bicykla a ďalších atraktívnych vecných cien.

autor: vr

Fotogaléria

CYKLOTRASA PU - NIMNICA (12)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (13)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (14)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (15)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (16)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (17)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (18)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (19)
CYKLOTRASA PU - NIMNICA (20)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK