Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj opäť otvára možnosť nominovať laureátov na udelenie verejného uznania samosprávneho kraja

Už po druhýkrát môže verejnosť posielať nominácie na ocenenie ľudí, ktorí sa pričinili o rozvoj regiónu, prezentáciu a šírenie dobrého mena kraja aj za jeho hranicami.  Za výnimočné zásluhy a  osobný prínos do verejného života župa na základe Štatútu Trenčianskeho samosprávneho kraja udelí verejné uznania v podobe Ceny predsedu TSK a Ceny Zastupiteľstva TSK.

Na základe Štatútu Trenčianskeho samosprávneho kraja, schváleného krajským parlamentom v druhej polovici roka 2016, župa už po druhýkrát hľadá výnimočné osobnosti, ktoré sa významným spôsobom pričinili o rozvoj kraja a jeho popularizáciu medzi širokou verejnosťou. Ocenení verejným uznaním môžu byť jednotlivci, ale aj kolektívy pôsobiace v oblasti spoločenského, hospodárskeho či kultúrneho života. „Náš kraj je bohatý na vzácne osobnosti, a to nielen historicky, ale aj súčasne. Mnohokrát si to neuvedomujeme, ale sú to ľudia, ktorí žijú priamo medzi nami. Svojou činnosť vykonávajú so zanietením a robia náš kraj lepším a krajším. Za to si zaslúžia našu úctu a vďaku,“ vysvetlil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. 

Návrhy na udelenie verejného uznania verejnosť predkladala minulý rok po prvýkrát. Robila tak do konca septembra 2017, dokedy župa zaevidovala návrhy na 36 laureátov na Cenu predsedu TSK, resp. Cenu TSK za rok 2017. Z nich členovia Komisie pre udeľovanie Ceny TSK vybrali 3 jednotlivcov a 1 kolektív, ktorých ocenenie schválili poslanci krajského zastupiteľstva na svojom marcovom zasadnutí. Uznanie v podobe Ceny TSK bude udelené na najbližšom májovom rokovaní Zastupiteľstva TSK Michalovi Dobiašovi za mimoriadny prínos v oblasti reprezentácie regiónu Prievidza, Rudolfovi Dobiášovi za mimoriadny prínos v oblasti literárnej tvorby, Márii Jane Jablonskej za výnimočné a dlhoročné pôsobenie na pozícii predsedníčky Krajskej organizácie Únie žien Slovenska v Trenčíne a kolektívu Hematologicko-transfúzneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici za výnimočné zásluhy v oblasti darcovstva krvi v považskobystrickom regióne.

Koho župa ocení tento rok, opäť závisí aj od návrhov zo strany verejnosti. Tie možno predkladať do 30. septembra. Viac informácií sa dozviete na webovom sídle kraja www.tsk.sk v sekcii Samospráva/verejné uznania.

Verejné uznania TSK

Cena Zastupiteľstva TSK je verejným ocenením, poďakovaním a vyzdvihnutím mimoriadneho prínosu jednotlivcov a kolektívov vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života. Jej udelenie a podobu schvaľuje krajské poslanecké plénum na základe odporúčania Komisie pre udeľovanie Ceny TSK. Cena Zastupiteľstva TSK je umeleckým stvárnením dominanty stredného Považia; Trenčianskeho hradu na skalnom brale. Hrad je zosobnením kultúrneho bohatstva a historického dedičstva regiónu, vďaka ktorému je Trenčiansky samosprávny kraj známy aj ako kraj hradov a zámkov. Cenu TSK vyrobila Stredná odborná škola sklárska v Lednických Rovniach v limitovanej edícii určenej na ocenenie výnimočných osobností spojených s Trenčianskym samosprávnym krajom.

Cena predsedu TSK je poďakovaním za mimoriadny prínos a významné výsledky práce jednotlivca alebo kolektívu v oblasti ekonomicky, znižovania nezamestnanosti, školstva, vedy, výskumu a techniky, propagácie regiónu či zásluhy pri záchrane ľudského života, rovnako ako osobností pôsobiacich na poli umenia, kultúry alebo športu. Cena predsedu TSK je umeleckým stvárnením zeleného listu, ktoré symbolizuje environmentálne smerovanie kraja ako Zelenej župy. Autorom tohto diela je Stredná odborná škola sklárska v Lednických Rovniach.

Máte vo svojom okolí osobnosť, ktorá by si podľa vás zaslúžila verejné uznanie? Napíšte nám!

Svoje návrhy na laureátov môže široká verejnosť, tak ako v minulom roku, posielať v písomnej podobe poštou na adresu Trenčianskeho samosprávneho kraja, odovzdať ich osobne v sídle župy alebo využiť možnosť elektronickej pošty na adresu veronika.rezakova@tsk.sk. Každý návrh musí obsahovať údaje laureáta, ktorý je navrhnutý na ocenenie, teda titul, meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, v prípade kolektívov názov a adresu sídla. Dôležité je pripojiť aj údaje navrhovateľa a odôvodnenie návrhu spolu s dátumom a vlastnoručným podpisom. Neváhajte, pošlite nám svoj tip a pomôžte vyzdvihnúť prácu a úsilie nevšedných a vzácnych ľudí z nášho kraja!

POŠLITE NÁM SVOJ TIP NA LAUREÁTA CENY PREDSEDU A CENY ZASTUPITEĽSTVA TSK

AKO?

poštou

Trenčiansky samosprávny kraj

K dolnej stanici 7282/20A

911 01 Trenčín

osobne

Na podateľni Úradu TSK

e-mailom

veronika.rezakova@tsk.sk

NEZABUDNITE PRIPOJIŤ

jednotlivec

Titul, meno, priezvisko,

dátum a miesto  narodenia

Zdôvodnenie návrhu, svoj dátum a podpis

kolektív

Názov a adresa sídla

DOKEDY?

Do 30. septembra 2018

autor: lk

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK