Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Brány Trenčianskeho hradu prekročil rekordný návštevník

Bilancia návštevnosti krajskej dominanty je pred koncom roka viac ako priaznivá. Na Trenčiansky hrad zavítalo v tomto roku už viac ako 150-tisíc ľudí.

Jubilejným 150.-tisícim návštevníkom hradu sa v druhý decembrový pondelok stala Bratislavčanka Katarína Mlynarčíková. Tá sa na niekdajšie sídlo Matúša Čáka Trenčianskeho dostala prvýkrát, a to v rámci návštevy Trenčína a jeho vianočných trhov. Ako odmenu od Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ktoré je správcom Trenčianskeho hradu, si odniesla darčekové predmety a poukážku na let balónom ponad hrad a mesto. Riaditeľa Trenčianskeho múzea Petra Martiniska teší spokojnosť ľudí s hradom, aj to, že krajská dominanta začína vďaka širokej palete podujatí ožívať. „Hranicu 100 tisíc návštevníkov prekonal Trenčiansky hrad v roku 2014. Zmenili sme štruktúru podujatí, štruktúru prehliadok, návštevníci už nemusia čakať na sprievodcu a priestory si môžu prejsť aj samostatne,“ povedal riaditeľ.

Takéto rekordné množstvo návštevníkov vo svojej stáročnej histórii ešte hrad nezaznamenal. „V porovnaní s rokmi 2012 a 2013, kedy na hrad zavítalo cca 80.000 návštevníkov, sa jedná o takmer dvojnásobný nárast návštevnosti a tomuto úspechu sa veľmi tešíme,“ dodal Martinisko.       

Okrem Slovákov si cestu na hrad nachádza aj množstvo zahraničných návštevníkov; najpočetnejšou skupinou sú turisti z Českej republiky. Práve s mestom Brumov spoza spoločnej slovensko-českej hranice a mestom Trenčín realizuje Trenčiansky samosprávny kraj projekt Na bicykli po stopách histórie. Okrem neho pokračujú na Trenčianskom hrade aj rekonštrukčné práce na sprístupnení južného opevnenia.   

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK