Požiadať o finančnú dotáciu z TSK je od nového roku jednoduchšie, žiadať možno aj elektronicky

Dotačný systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v roku 2019 prichádza s viacerými novinkami. Od 1. januára 2019 môžu občania kraja predkladať svoje žiadosti aj elektronicky, zároveň došlo aj k zníženiu administratívnej záťaže pre žiadateľov.

Obyvatelia Trenčianskeho kraja majú už takmer mesiac možnosť posielať na župný úrad žiadosti o poskytnutie finančného príspevku z dotačného systému TSK. Prvým dňom roku 2019 sa opäť otvorila možnosť požiadať TSK o dotáciu, ktorá bude už štandardne trvať do konca apríla. Prostredníctvom finančného grantu z dotačného systému TSK má široká verejnosť príležitosť počas celého kalendárneho roka pripraviť jedinečnú kultúrnu, spoločenskú či športovú udalosť, prípadne využiť získané financie na realizáciu projektov z oblasti sociálneho zabezpečenia či vzdelávania alebo na nákup drobného vybavenia pre dobrovoľné hasičské zbory a krojov pre folklórne skupiny. „Žiadať o financie z dotačného systému TSK môžu fyzické osoby – podnikatelia, právnické osoby, občianske združenia, neziskové organizácie či obce a mestá. Dotácia môže byť poskytnutá tomu istému žiadateľovi len jedenkrát v kalendárnom roku, a to v maximálnej výške 50 % z celkového rozpočtu projektu. Maximálna výška podpory je 3 300 eur. Dôležité je, aby mal žiadateľ sídlo alebo trvalý pobyt na území Trenčianskeho kraja alebo aby pôsobil či vykonával svoju činnosť na jeho území,“ priblížila podmienky Renáta Ozimová, vedúca finančného odboru Úradu TSK.

Trenčianska župa v rámci dotačného systému už druhý rok po sebe prerozdelí medzi žiadateľov sumu 300 tisíc eur. Veľkou novinkou je možnosť podávať žiadosti o poskytnutie dotácie elektronicky prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy ako službu „všeobecná agenda“ pre Trenčiansky samosprávny kraj. Žiadosť podpísanú zaručeným elektronickým podpisom tak môžu žiadatelia vyplniť a odoslať z pohodlia domova bez nutnosti cestovať do sídla Úradu TSK. Po novom sa výrazne znižuje aj administratívna záťaž pre žiadateľov. „Pri podávaní žiadosti si už žiadateľ nemusí vytvárať vlastné čestné vyhlásenie, keďže súčasťou aktualizovanej žiadosti o dotáciu je tlačivo Čestné vyhlásenie žiadateľa. Žiadatelia sú zároveň odbremenení od predkladania výpisu z registra trestov či iných dokladov. V prvotnej fáze stačí zaslať na župný úrad len žiadosť s čestným vyhlásením a rozpočtom. Jednotlivé doklady, ktoré je žiadateľ povinný predkladať k uzatvoreniu o poskytnutí dotácie z rozpočtu TSK, bude potrebné doložiť až po schválení žiadosti,“ doplnila Ozimová. Trenčianska župa k tomuto kroku pristúpila s cieľom zjednodušiť podmienky predkladania žiadostí o grant, ako aj ušetriť žiadateľom finančné prostriedky, ktoré vynakladali na predloženie potrebných dokumentov a potvrdení. Teraz tak urobia až vtedy, keď im TSK potvrdí poskytnutie finančnej dotácie.

Viac informácií o dotačnom systéme TSK nájdete na župnom webe v sekcii Financie, v kategórii Dotácie a príspevky. Požiadať TSK o finančný príspevok verejnosť môže aj prostredníctvom grantu Zelené oči, Participatívneho-komunitného rozpočtu či grantu určeného na zážitkové vzdelávanie. Viac informácií o dotačných schémach nájdete v našej tlačovej správe.

autor: mp