Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa je športová, dominujú cyklotrasy a pilotný projekt Hokejovej akadémie

Na diskusnom fóre na tému rozvoja športu a tvorby športových príležitostí sa skloňovala najmä výstavba cyklotrás a realizácia prvého projektu Hokejovej akadémie na Slovensku.

Projekt regionálnej Hokejovej akadémie skrsol ešte v roku 2017 v hlave bývalého hokejového reprezentanta Richarda Pavlikovského a prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martina Kohúta. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ich iniciatíve otvoril dvere a na základe spoločného podpísaného memoranda je v tomto čase príprava nového hokejového projektu v plnom prúde. V rámci projektu Hokejovej akadémie vznikne v Trenčíne aj nová hokejová hala, na ktorej výstavbu schválila financie už aj vláda Slovenskej republiky vo výške približne 3 mil. eur. „V projekte nejde len o investíciu do vybudovania nového športového stánku, ale aj o celkovú zmenu vzdelávacej koncepcie mladých športových talentov. V iných krajinách sú tieto projekty známe, u nás na Slovensku sme ako Trenčiansky samosprávny kraj prví. Výchova mladých hokejistov u nás potrebuje pozornosť a podporu a dovolím si tvrdiť aj zmenu prístupu. Chceme dať priestor športovcom, ktorí sa v kraji v rámci jednotlivých klubov hokeju venujú a majú potenciál. Tí budú mať možnosť študovať na Hokejovej akadémii od 1. septembra 2019 v rámci Strednej športovej školy v Trenčíne. Odhadované náklady na projekt sú 7 mil. eur s DPH, a to celkovo na tvorbu zázemia, výstavbu  samotnej hokejovej haly či premiestnenie potrebných technológií. Verím, že pre mladých hokejistov sa otvoria možnosti, ktoré tu doteraz absentovali,“ priblížil počas diskusie s vydavateľstvom Petit Press trenčiansky župan Jaroslav Baška. Možnosť podať si prihlášku na štúdium na Hokejovej akadémii, resp. celkovo na Strednej športovej škole v Trenčíne je otvorená do 20. februára 2019.

Za športovou „hokejovou župou“ však stojí komplexný zámer rozvíjať hokejový región Trenčín. Know-how na regionálny rozvojový program poskytne SZĽH. Zámerom je vychovávať mladých slovenských reprezentantov, ktorí budú žiadaní na trhu práce doma aj v zahraničí. A to aj v tom prípade, ak sa hokeju nebudú môcť aktívne venovať z rôznych dôvodov. „Začíname budovať systém, ktorý človeka pripraví nielen pohybovo, ale spraví ho aj mentálne odolným, fyzicky zdatným a hlavne vzdelaným tak, aby bol úspešný na trhu práce. Je to cieľ nie ľahký, ale máme veľké šťastie v podpore zo strany TSK. Absolvent hokejovej akadémie by mal získať adekvátne vzdelanie, aby sa aj mimo hokejového sveta nestratil,“ doplnil županove slová Richard Pavlikovský ako iniciátor myšlienky rozvoja hokejového regiónu Trenčín. Po spustení projektu by mal byť TSK vzorovým regiónom, ktorý pôjde zvyšku krajiny príkladom.

Nové možnosti aj pre tých, ktorí by si hokej možno inak nezahrali

V rámci akadémie by sa tiež mohli k možnosti profesionálne hrať hokej dostať aj tie deti a mládež, ktorej by to inak napríklad socio-ekonomické pomery rodiny neumožnili. Benefitom by mala byť tiež príležitosť využívať novú ľadovú plochu, ktorú by mali dostať okrem študentov akadémie aj deti z materských škôl, internátov či detských domovov a celých rodín. „To by mala byť jedna z pridaných hodnôt projektu, dostať komunitný život na ľad,“ doplnil Pavlikovský.

Hokejisti nielen fyzicky, ale aj mentálne zdatní a vzdelaní

Účastníkom debaty z dielne vydavateľstva Petit Press bol vo februárové pondelkové dopoludnie aj hokejista Branko Radivojevič, ktorý je tiež kapitánom HK Dukla Trenčín. „Už v 17 rokoch som odišiel hrať hokej do Kanady, kde sme museli dosahovať rovnako dobré výsledky na ľade aj v škole. Je preto veľmi dôležité, že tento projekt žiaka pripraví nielen ako hokejistu, ale aj ako človeka. Ak mu hokejová kariéra nevyjde, bude pripravený na život. Podpora projektu je v záujme nielen trenčianskeho, ale aj slovenského hokeja, preto urobíme aj v HK Dukla Trenčín všetko preto, aby spolupráca fungovala na čo najlepšej úrovni,“ vyjadril podporu projektu hokejista Radivojevič. „Verím, že chalani v rámci akadémie dostanú ten najlepší servis, ktorý môžu mať k dispozícii. Musíme zabezpečiť, aby sa aj tréneri vzdelávali každým rokom, aby sme najnovšie trendy priniesli aj k nám, nakoľko hokej ide veľmi rýchlo dopredu,“ doplnil Radivojevič. Rozvoj hokeja v kraji má navyše potenciál prilákať do regiónu každoročne aj vyšší počet turistov či návštevníkov, a to práve z dôvodu veľkej fanúšikovskej základne tohto športu.

So snahou zlepšovať podmienky na šport a pre športujúcu mládež úzko súvisí aj nastavenie rozpočtu samosprávneho kraja. O tom ako o „smart rozpočte“ počas diskusie informoval rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik, ktorý je zároveň predsedom finančnej komisie pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja. Podľa jeho slov je zámerom župy pripravovať prehľadný a štruktúrovaný rozpočet tak, aby mala široká verejnosť možnosť jednoducho sa orientovať v tom, do akých oblastí a koľko financií župa smeruje. Aj priamo na vysokej škole pod hradom Matúša Čáka pôsobí univerzitný hokejový tím Gladiators Trenčín.Je to vynikajúca príležitosť pre všetkých, ktorí sa chcú venovať športu, no chcú zároveň hlavne študovať, aby ostali so športom spätí.  Možno sa raz táto liga vyprofiluje tak, že sa z nej stane extraligový hokejový tím, všetko však chce čas. Verím, že projekt regionálnej Hokejovej akadémie napomôže aj nášmu hokejovému tímu, ktorý neraz potrebuje pomôcť s možnosťou využívať ľadovú plochu. Podotýkam však, že projekt nie len o samotnej novej ľadovej ploche, no jeho podstatnou súčasťou je aj efektívny model vzdelávania a rozvoja osobnosti športovca ako komplexného celku,“ dodal rektor.

Od hokeja k výstavbe cyklotrasy, ktorá prepojí dva unikátne hrady  

Prvé kilometre cyklotrás z dielne Trenčianskej župy vznikli v kraji v priebehu minulého roka v rámci megaprojektu Vážskej cyklomagistrály. Aktuálne župa stavia ďalší úsek cyklotrasy, avšak tentokrát s prívlastkom medzinárodný. Cyklotrasa vzniká v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie a povedie priamo z Trenčianskeho hradu po existujúcich komunikáciách v krajskom meste. Pokračovať bude cez starý železničný most, ďalej už po novovybudovanej stavbe cyklotrasy cez Zamarovce a ďalej popod najstršie pútnické miesto na Slovensku; Skalku nad Váhom. Odtiaľ bude teleso novej cyklotrasy pokračovať až do Nemšovej, kde nadviaže na už existujúci cyklochodník, ktorý vedie až po hranicu s Českou republikou. Partnerom projektu je TSK mesto Brumov-Bylnice, ktoré na českej strane spojí cyklotrasu s hradom Brumov-Bylnice.

Prvé kilometre cyklotrás verejnosť už využíva, ďalšie by mohli pribudnúť tento rok

Minulý rok Trenčianska župa odovzdala verejnosti do užívania  prvé dva úseky Vážskej cyklomagistrály. „Máme vybudované prvé dva úseky, a to 13,4 km úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom a približne 4 km dlhý úsek cyklotrasy medzi Púchovom a Kúpeľmi Nimnica. V januári sme na Zastupiteľstve TSK schválili projekt na stavbu ďalšieho úseku, tentokrát medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom, v rámci ktorého žiadame o financie z európskych fondov. Tento úsek je veľmi žiadaný zo strany verejnosti, a to aj ako možnosť dochádzať za prácou na bicykli,“ uviedol župan k téme výstavby cyklotrás zo strany TSK. Podľa neho spočíva jedna z hlavných úloh Vážskej cyklomagistrály v ponúknutí verejnosti adekvátnej, bezpečnej a ekologickej alternatívy voči motorovej doprave. „Boli by sme veľmi radi, ak by sa nám podarilo začať s výstavbou úseku Nové Mesto nad Váhom – Trenčín už tento rok. Požiadať ďalej chceme o eurofondy aj na úsek vedúci od Považskej Bystrice po hranicu so Žilinským samosprávnym krajom,“ priblížil ďalšie kroky župan Baška. Nezabudol pripomenúť ani rozvoj cyklistickej infraštruktúry na hornej Nitre. Župa pripravuje všetko potrebné na to, aby v regióne vyrástla cyklotrasa, ktorá prepojí mestá Handlová, Prievidza, Nováky a Partizánske. „V súčasnosti prebiehajú práce na projektovej dokumentácii na dva zo štyroch úsekov pripravovanej cyklotrasy, konkrétne na úseky Partizánske – Zemianske Kostoľany - Prievidza. Výsledkom celého procesu by mali byť právoplatné územné rozhodnutia na dva dané úseky, ktoré by sme mohli mať k dispozícií zhruba koncom roku 2019,“ povedal Radovan Hladký, poverený riadením Odboru dopravy na Úrade TSK.

Dôležitosť výstavby nových bezpečných cyklotrás podčiarkol v debate aj Milan Barényi, majster sveta v cyklokrose „Ja tieto cyklotrasy naozaj vítam. Nie sú potrebné, ale nutné. Cyklistika je momentálne veľmi populárna, rodičia chcú jazdiť s deťmi, ťažko si však predstaviť pustiť dieťa na hlavnú cestu medzi motorové vozidlá. Za plnohodnotnú cyklotrasy považujem samostatnú cyklistickú cestu mimo dopravné ťahy,“ uzatvoril tému budovania segregovaných cyklotrás v kraji.

Všetky informácie o pripravovanej výstavbe cyklotrás z dielne TSK, ale aj o už existujúcich úsekoch, nájdete pod jednou strechou na webe www.cyklotrasytsk.sk.

autor: vr

Fotogaléria

Zdroj foto: vydavateľstvo Petit Press
Zdroj foto: vydavateľstvo Petit Pres
Zdroj foto: vydavateľstvo Petit Pres

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK