Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Hokejová hala, študentská kaviareň, workoutové ihrisko aj knižnica. Slovenskí hokejisti a župa plánujú ikonický projekt hokejovej akadémie.

Slovenskí hokejisti spolu s Trenčianskou župou plánujú Trenčínu prinavrátiť pozíciu hokejovej mekky. Práve v krajskom meste chcú vybudovať Regionálnu stredoškolskú hokejovú akadémiu. Tá by mala byť vzorovou pre zvyšok Slovenska.

V októbri uplynulého roka podpísal Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) memorandum o spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH). Išlo o prvý dokument takéhoto typu vôbec podpísaný medzi krajskou samosprávou a hokejovým zväzom. Spolupráca však po dvoch podpisoch zďaleka neskončila na formálnej úrovni – práve naopak. Vo veľkom sa rozvíja a naznačuje, že v Trenčianskom regióne by sa v blízkej budúcnosti mali udiať nielen v tom hokejovom svete naozaj veľké veci.

Regionálna stredoškolská hokejová akadémia

Podľa autora myšlienky vytvoriť v Trenčíne kvalitné hokejové zázemie a prípravu pre športové hokejové talenty Richarda Pavlikovského sa v slovenskej mládeži ukrýva obrovský genetický potenciál. Tá však potrebuje odborné vedenie, a nielen športový, ale aj osobnostný tréning a rozvoj už od malička. SZĽH preto prichádza s myšlienkou Regionálnej stredoškolskej hokejovej akadémie, ktorá má pod jednou strechou poskytovať komplexné zázemie a vychovávať budúce legendy svetovej NHL. Partnera tohto pilotného projektu, ktorý by v budúcnosti mal ísť za príklad aj ostatným mestám, resp. krajom, zväz našiel v TSK.

Akadémia by mala začať rásť v odhadovanom časovom horizonte v areáli stredoškolského campusu v Trenčíne – Zámostí niekedy v druhej polovici budúceho roka. Za jej múrmi by sa nemala skrývať len moderná hokejová hala, ale aj vyhľadávaní tréneri, skúsení pedagógovia a športovci, ktorí dbajú o to, aby sa nerozvíjali len na hokejovej, ale aj vzdelanostnej a celkovej osobnostnej úrovni.

Vychovávať chcú nie športovcov, ale športové osobnosti

Partnerom projektu však nie je len samotný TSK, ale aj ďalšie inštitúcie, ktoré vedia prostredníctvom svojich prostriedkov a ľudského kapitálu pomôcť zrodu tejto unikátnej myšlienky; a to krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región, Krajské centrum voľného času v Trenčíne a Športové gymnázium v Trenčíne. To už dnes vychováva športové talenty, čaká ho však ešte svetlejšia budúcnosť. Kraj v jeho areáli stavia novú telocvičňu s parametrami športovej haly. Ak by telocvičňu v budúcom roku doplnila aj samotná hokejová aréna, stredoškolský campus, v ktorého areáli sa nachádza 5 stredných škôl, významne zmení tvár. Kraj totiž plánuje aj rekonštrukciu školského internátu, na ktorom v súčasnosti prechodne býva sedemstovka študentov.

Škola sa navyše v súlade so zákonom premenuje na Strednú športovú školu a po všetkých uvedených úpravách má obrovské predpoklady stať sa prestížnou a vyhľadávanou športovo-vzdelávacou inštitúciou. „Keď sa prostriedky a kompetenčné možnosti samosprávneho kraja spoja s know-how SZĽH a odhodlaním jeho členov, verím, že vznikne niečo unikátne. Regionálna hokejová akadémia pomôže nielen vzdelávať a formovať športové talenty, ale prakticky ich pripraviť aj na život, v ktorom by sa či už zo zdravotného alebo iného hľadiska nemohli živiť primárne hokejom. Naším zámerom je vytvoriť skutočne kvalitnú školu na najvyššej úrovni,“ uviedol župan počas stredajšieho stretnutia na Úrade TSK s partnermi memoranda, ktorého sa zúčastnil aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik, ktorý je zároveň ako poslanec krajského zastupiteľstva predsedom finančnej komisie pri Zastupiteľstve TSK. Županovu myšlienku potvrdil aj prezident SZĽH Martin Kohút, ktorý dodal, že pridanou hodnotou hokejovej akadémia by malo byť napr. vyučovanie niektorých odborných predmetov v anglickom jazyku či budovanie regionálnej identity u detí a mládeže. „Našou ambíciou je vytvoriť nový športovo-vzdelávací systém a byť vzorom pre ostatné vyššie územné celky, aby videli, že sa to naozaj dá,“ dodal šéf slovenského hokeja.

Projekt Regionálnej stredoškolskej hokejovej akadémie v Trenčíne je v súčasnosti v štádiu aktívneho plánovania. V jednotlivých etapách by v rámci akadémie mala v prvom rade vyrásť nová hokejová hala, hradená z rozpočtu samosprávneho kraja, neskôr plány smerujú aj k dobudovaniu napr. novej knižnice, študentskej kaviarne, workoutového ihriska či iných zón, atraktívnych a prospešných pre mládež. Prípravnú fázu by jednotliví partneri memoranda chceli zvládnuť v priebehu tohto roka, so samotnou výstavbou haly by župa rada začala v priebehu roku 2019.

autor: vr

Fotogaléria

TSK_SZLH (1)
TSK_SZLH (2)
TSK_SZLH (3)
TSK_SZLH (4)
TSK_SZLH (5)
TSK_SZLH (6)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK