Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Združenie samosprávnych krajov na svojej prvej konferencii hľadalo riešenia na kľúčové výzvy vyšších územných celkov

V Historickej budove NR SR na Župnom námestí sa župani samosprávnych krajov stretli s predstaviteľmi vlády, predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), predsedom Združenia miest a obcí Slovenska či prezidentom Únie miest Slovenska.

Historicky prvá konferencia Združenia samosprávnych krajov (SK8) sa venovala budúcnosti slovenskej regionálnej samosprávy. V rámci prvého panelu s názvom Výzvy financovania modernej regionálnej samosprávy sa župan Bratislavského a Nitrianskeho kraja spolu s ministerkou vnútra pozreli na otázku kompetenčného rámca vyšších územných celkov (VÚC) a možnú zmenu jeho rozsahu či problematiku financovania krajov. Ministerka vnútra SR Denisa Saková privítala návrh pravidelných stretnutí predsedov krajov s predstaviteľmi vlády za účelom riešenia aktuálnych výziev a problémov, ktorým čelia slovenské župy.

V druhom paneli sa diskutovalo o potenciáli rozvoja dôstojného života v regiónoch. Problémy v oblasti zdravotníctva a sociálnych vecí, s ktorými sa v rámci svojich právomocí stretávajú župy, priblížila žilinská županka. Kompetencie VÚC na úseku školstva a životného prostredia predstavil župan Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška. „V priebehu rokov, odkedy vznikli vyššie územné celky a dostali do kompetencie stredné školstvo, investovali kraje do rekonštrukcií škôl desiatky miliónov eur. Dovolím si však tvrdiť, že v podobe stredného školstva získali župy jednu z veľkých kompetencií vyšších územných celkov. Prioritou v tejto oblasti, ktorá v súčasnosti stojí pred samosprávnymi krajmi, je vzdelávanie žiakov pre potreby trhu práce, zvyšovanie kvality a atraktivity stredných škôl, optimalizácia ich siete a posilnenie sociálnej inklúzie," uviedol a prítomným v rámci svojej prezentácie objasnil projekt TSK Hrdina remesla z oblasti školstva a environmentálne ladený projekt Zelená župa z oblasti životného prostredia. K príkladom uplatňovania sa marginalizovaných skupín na trhu práce sa na konferencii vyjadril predseda VÚC Prešov.

Posledný panel s názvom Cesty k udržateľnému rastu regiónov sa týkal najmä regionálneho rozvoja v rámci žúp. Trnavský župan na konferencii vystúpil s témou digitálnej infraštruktúry v smere k moderným regiónom a službám 21. storočia. Smart riešeniam venoval pozornosť vo svojom vystúpení predseda Košického kraja, ktorý okrem tejto dôležitej témy pre budúcnosť regiónov otvoril aj oblasť energetiky. Šéf krajskej samosprávy v Banskej Bystrici predstavil kompetenciu krajov v oblasti dopravy, do ktorej spadajú cesty II. a III. triedy a vízie postupného zlepšovania dopravnej infraštruktúry v regiónoch.        

Výbornú spoluprácu so samosprávnymi krajmi v oblasti vytvárania príslušnej legislatívy vyzdvihol predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Šéfom krajských samospráv v Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove sa poďakoval za súčinnosť pri kreovaní a postupnom etablovaní stálych pracovísk ÚVO v regiónoch. Podpredseda Rady Asociácie krajov Českej republiky Jiří Běhounek odprezentoval model fungovania krajov v Českej republike  a županom na slovenskej strane sa poďakoval za konštruktívny dialóg, ktorý spolu s českými hejtmanmi viedli v Českom Krumlove koncom mája tohto roka.   

Zástupcovia štátnej správy aj samosprávy sa na prvej konferencii SK8 zhodli v tom, že iba vzájomná diskusia a spoločné rokovania sú možnosťou, ako dosiahnuť konsenzus.  

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK