Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spojené voľby už v sobotu, ako budeme voliť?

Už 29. októbra 2022 nás čakajú voľby do orgánov miestnej, ale aj regionálnej samosprávy. Voliť si budeme predsedu samosprávneho kraja, starostov, primátorov a poslancov krajského i obecných či mestských zastupiteľstiev. Pozor, upravený je aj čas volieb.

Vôbec po prvýkrát budú župné a komunálne voľby spojené. Voliť budete môcť od 7.00 h do 20.00 h, a to vo svojom volebnom okrsku, o ktorom ste boli vopred informovaní. V týchto voľbách dostanete dve obálky, modrú a bielu, v každej z nich budú dva hlasovacie lístky. V bielej bude jeden pre voľbu starostu či primátora a druhý pre voľbu poslancov miestnej samosprávy. V modrej bude jeden (s modrým pruhom) pre voľbu predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja a druhý (s modrým pruhom) pre voľbu poslancov krajskej samosprávy.

Koľko krúžkov môžem dať?

Pri voľbe predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (zoznam zaregistrovaných kandidátov) môžete krúžkovať len jedného kandidáta. Pri zakrúžkovaní viacerých kandidátov je hlasovací lístok neplatný.

Pri voľbe poslancov krajského zastupiteľstva (zoznam zaregistrovaných kandidátov) môžete zakrúžkovať maximálne toľko kandidátov, koľko povoľuje dotyčný volebný obvod. Pri zakrúžkovaní viacerých kandidátov, ako povoľuje obvod, je hlasovací lístok neplatný.

Volebný obvod 1 - Bánovce nad Bebravou

max. 3 krúžky

Volebný obvod 2 - Ilava

max. 4 krúžky

Volebný obvod 3 - Myjava

max. 2 krúžky

Volebný obvod 4 - Nové Mesto nad Váhom

max. 5 krúžkov

Volebný obvod 5 - Partizánske

max. 3 krúžky

Volebný obvod 6 - Považská Bystrica

max. 5 krúžkov

Volebný obvod 7 - Prievidza

max. 10 krúžkov

Volebný obvod 8 - Púchov

max. 3 krúžky

Volebný obvod 9 - Trenčín

max. 9 krúžkov

 

Presné rozdelenie jednotlivých volebných obvodov pre voľby do VÚC.

Vyplnené hlasovacie lístky vložte naspäť do obálky, v ktorej ste ich dostali (biele lístky do bielej obálky, s modrými pruhmi do modrej obálky) a tie následne vhoďte do urien, ktoré sú rovnako farebne označené. Bielu obálku do bielej urny, modrú obálku do modrej urny. Ak obálku vhodíte do nesprávnej urny alebo bude v obálke nesprávny hlasovací lístok, je takýto hlas neplatný.

Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Dôvodom je, že k 30. septembru 2022 platí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácii osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19. O špeciálny spôsob hlasovania treba požiadať, a to telefonicky na obecnom či mestskom úrade v mieste vášho trvalého bydliska.

Zdroj foto: Ministerstvo vnútra SR

Zdroj video: RTVS

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK