Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Takýto bol rok 2022 v TSK

  1. Považskobystrická nemocnica vstúpila do novej éry! Kvalitnejší diagnostický proces, kratšie čakacie lehoty na vyšetrenie aj zlepšenie ich dostupnosti. Vo vnútrobloku považskobystrickej nemocnice vyrástlo moderné Centrum diagnostiky, to prináša výhody nielen pre pacientov, ale aj pre samotnú nemocnicu. Včasná diagnostika je pri mnohých ochoreniach veľmi dôležitá a pomáha pri efektívnej liečbe ochorení. Novovybudovaný diagnostický pavilón župnej nemocnice v Považskej Bystrici disponuje najnovším prístrojovým vybavením.
  2. Vďaka cezhraničnému projektu bolo vynovených viac ako 7,6 km cesty na oboch stranách hranice. Zlepšiť dopravnú dostupnosť Bošáckej doliny sa podarilo v rámci rovnomenného projektu, ktorý bol financovaný z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A SK-CZ 2014 – 2020.
  3. Trenčianska župa obhájila svoje prvenstvo v Rebríčku transparentnosti žúp, ktorý zverejňuje Transparency International Slovensko, pochváliť sa tak môže už tretím víťazstvom v rade. Oproti poslednému hodnoteniu z roku 2020 sa jej podarilo zvýšiť svoje skóre aj známku, a to na A+. V aktuálnom, už v poradí šiestom, Rebríčku transparentnosti žúp tak získal Trenčiansky samosprávny kraj 80%-né skóre, čo je zároveň najvyššie skóre v histórii hodnotení.
  4. Starší ako župy, republika či Európska únia - dobrovoľní hasiči z celej republiky sa vrátili k svojim koreňom, do krajského mesta Trenčín, kde pred celým storočím dali tejto spanilej myšlienke podobu jej zakladatelia. Práve v trenčianskom hoteli Tatra, dnes známom ako Elizabeth, založil 6. augusta 1922 pán Vojtech Nemák Zemskú hasičskú jednotu. Dnes jej členovia pomáhajú v núdzi naprieč celou krajinou. Na Slovensku je vyše 2 000 dobrovoľných hasičských zborov a zhruba 80 000 dobrovoľných hasičov a hasičiek.
  5. Bojnická nemocnica má najmodernejší urgentný príjem v kraji! V areáli najväčšej župnej nemocnice, hneď vedľa monobloku s operačnými sálami, vyrástla úplne nová budova, a to nie hocijaká. Využívajú ju pacienti, ktorých do nemocnice priviezli posádky záchrannej zdravotnej služby, ale aj samostatne prichádzajúci chorí. Jeden z najmodernejších urgentných príjmov na Slovensku, ktorého súčasťou je okrem recepcie aj 5 ambulancií, sádrovňa, expektačné lôžka, izolačka a jednotka úrazovej starostlivosti aj s podpornými prevádzkami či zelená pochôdzna strecha, bol financovaný čisto zo župného rozpočtu.
  6. V poradí 7. ročník DOD TSK sa niesol v znamení predstavenia kompetencií župy obyvateľom kraja. Do života bolo uvedené nové pexeso a brožúra, odovzdal sa defibrilátor a ocenenia v oblasti cestovného ruchu, krájala sa torta. Župné školy, nemocnice, zariadenia sociálnych služieb, kultúrne inštitúcie či Správa ciest TSK odprezentovali svoju činnosť a seniori z JDS Trenčín ukázali práce šikovných rúk. Nechýbali naši priatelia z OZ Parasport24, zelené aktivity, včelári a premiérovo aj jaskyniari. Prekvapením na záver bola Jožka Zaukolcová a celodenný program vyvrcholil koncertom skupiny Colorful People.
  7. Rekonštrukcia priestorov budovy školského zariadenia, ktorú Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne využíva ako stredisko praktického vyučovania pre žiakov gastronomických profesií, napreduje. Okrem energetickej úspory je najväčšou pridanou hodnotou projektu moderné vybavenie, ktoré je potrebné na realizáciu nových trendov v gastronómii a žiakov pripraví na prácu v profesionálnom prostredí. Samotná stavba by mala prispieť aj k zveľadeniu centra mesta v súvislosti s veľkým projektom Európskeho hlavného mesta kultúry 2026.
  8. Budova Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici sa po rozsiahlych úpravách preradí z energetickej triedy D do B, na vykurovaní by mohla ušetriť viac ako 60%. Do zníženia energetickej náročnosti školy župa investovala viac ako 792 tisíc eur, pričom polovicu prostriedkov získala z Environmentálneho fondu.
  9. V siedmich handlovských domácnostiach spustili testovaciu prevádzku monitorovacieho systému IDA. Inteligentná domáca asistentka umožní osamelým seniorom ostať čo najdlhšie v domácom v prostredí, s pocitom istoty a bezpečia. Projekt Podpora AAL v podmienkach TSK je nielen v súlade s krajskou Koncepciou rozvoja sociálnych služieb do roku 2030, reaguje najmä na fakt, že Trenčiansky kraj je najstarším krajom v rámci Slovenska.  
  10. Moderné športové zázemie má aj novomestská priemyslovka. Žiaci tak môžu športovať v dvoch kompletne zrekonštruovaných telocvičniach, ktorých súčasťou je aj posilňovňa, nové šatne, sprchy a sociálne zariadenia. Trenčianska župa postupne spláca modernizačný dlh, ktorý má voči stredným školám vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
  11. Dubnická priemyslovka s novými dielňami a technologickým vybavením. Na škole s takmer 600 žiakmi pribudol nový CNC sústruh a CNC frézka s príslušenstvom vrátane programovacích staníc a počítačových zostáv. Vybavenie školy sa rozšírilo aj o univerzálne sústruhy a frézky s príslušenstvom či modulárne pracovisko mechatroniky a dva kolaboratívne roboty.
  12. Bezpečnejšie a prístupnejšie je ďalšie zo župných zariadení sociálnych služieb. Trenčiansky samosprávny kraj v Centre sociálnych služieb KOLONKA v Púchove vybudoval prístavbu s evakuačným výťahom.
  13. Dubnické gymnázium s novým športoviskom Moderná bežecká dráha s doskočiskom bude slúžiť nielen žiakom stredných škôl počas hodín telesnej výchovy, ale aj športovej verejnosti. Povrch dráhy je z EPDM, tzv. tartanu, jej vybudovanie stálo takmer 340 tis. eur.
  14. V Centre sociálnych služieb Jesienka je zmodernizovaný ďalší pavilón. Po rekonštrukcii pavilónu C sa na rad dostal pavilón B, v ktorom sa znížila energetická náročnosť budovy za viac ako 323 tis. eur.
  15. Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici prešla za posledné obdobie veľkou modernizáciou. Zrekonštruované boli strechy na dvoch pavilónoch, trieskové hospodárstvo a nádvorie za starou dielňou a pribudlo nové multifunkčné ihrisko. Najnovšie svojich budúcich študentov láka aj úplne novou dielňou praktického vyučovania, ktorej vybavenie by im mohla závidieť nejedna firma.

 

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK