Cyklotrasa prepojí dva kraje, slúžiť bude na cestu do práce i do školy

Vážska cyklomagistrála, z ktorej sú na území Trenčianskeho kraja verejnosti sprístupnené už tri úseky, sa rozrastie o ďalšie dva. Výstavbu prvého, spájajúceho obec Ladce s mestom Púchov s prepojením na obec Lednické Rovne, odštartovala župa koncom januára. Oficiálnym poklepaním základného kameňa boli spustené práce aj na ďalšom úseku z Považskej Bystrice po hranicu so Žilinským samosprávnym krajom.

Tento úsek prepojí mesto Považská Bystrica s jeho mestskými časťami a priemyselnými zónami, smeruje cez katastrálne územie obce Plevník-Drienové až k hranici so Žilinským samosprávnym krajom. „Verím, že táto cyklotrasa bude využívaná obyvateľmi priľahlých obcí na dochádzanie za prácou, ale aj žiakmi našich stredných škôl zo stredoškolského kampusu na cestu do školy,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška. Celková dĺžka úseku je 10,4 km a na jeho vybudovanie získal Trenčiansky samosprávny kraj financie z Integrovaného regionálneho operačného programu. „Vysúťažená cena je 3,6 mil. eur s DPH a výstavba tohto úseku by mala trvať 143 dní,“ doplnil župan. Stavbu bude realizovať spoločnosť STRABAG, s. r. o.. „Šírka cyklotrasy je 3 metre, povrch bude na 90% asfaltový. Jediné obmedzenie, ktoré čaká motoristov na tejto stavbe, bude na ceste II/507, kde budeme technológiou odkopu realizovať tunel. Trvať by malo maximálne jeden mesiac,“ vysvetlil Ján Michel, oblastný riaditeľ spoločnosti STRABAG. Zaujímavosťou cyklotrasy bude 100 m dlhá oceľová lávka, ktorá zabezpečí napojenie cyklotrasy na Orlovský most a 31 metrov dlhý podchod pod cestou II/507. Úsek je vedený v intraviláne a extraviláne katastrálnych území Považská Bystrica, Orlové, Považské Podhradie, Šebešťanová, Podvažie a Plevník-Drienové. „Je to veľmi pozitívne pre naše mesto a zároveň je to aj veľká výzva, aby sme začali budovať cyklotrasy a dokázali sa na Vážsku cyklomagistrálu pripojiť,“ povedal primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas.

autor: lk