Reálne kontúry naberá už aj úsek cyklotrasy medzi Ladcami a Púchovom

Jeho súčasťou bude železný cyklomost cez staré koryto Váhu, osadiť ho v prípade priaznivého počasia plánujú koncom augusta.

Na 100 km dlhej cyklomagistrále naprieč Trenčianskym krajom pôjde o jediný cyklomost, vďaka ktorému sa prepojí Lednická dolina s najväčšou obcou v kraji – Belušou. V prípade, že nebude pršať a nepríde k zvýšeniu hladiny a vypúšťaniu vody cez staré koryto, zhotoviteľ plánuje v druhej polovici mesiaca naviezť konštrukciu a začať so samotnou montážou mosta. „Na stavbe sa nachádza 5 mostov, z toho dva sú repasované a tri nové mosty. Jedným z nich je cyklomost, čo je 90 metrová oceľová lávka zavesená na pylónoch, ktorá bude montovaná zo zeme žeriavmi. Ďalšie dva nové mosty sú menšie rámové, betónové mostíky. Na trase je 670 m gabiónových múrov, ktoré budú od Streženíc po Púchov,“ prezradil Ján Michel, oblastný riaditeľ spoločnosti Strabag, ktorá je zhotoviteľom tohto cyklistického úseku. „Musím povedať, že toto bude asi najkrajší úsek 100 km Vážskej cyklomagistrály. Myslím si, že novembrový termín odovzdania cyklotrasy, ktorý je zazmluvnený, bude napriek problémom so zakladaním mosta a pri skládke odpadov pri Lednických Rovniach dodržaný. Ja osobne sa už na túto cyklotrasu teším,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že finálna obrusná vrstva sa už nachádza na 900 m úseku od Ladiec po elektráreň, na 5 km je položená ložná vrstva. „Po tomto dávno túžili naše generácie, aby sa prepojili dve najväčšie obce tohto regiónu – Beluša a Lednické Rovne a aby bola možnosť dostať sa do nich. Týmto cyklomostom výrazne získa celý región,“ zhrnul prínos starosta obce Beluša Ján Prekop.

autor: bj