Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V rekvalifikačnom projekte je zapojený rekordný počet účastníkov

V národnom projekte, ktorý ide za Trenčianskou župou a pomáha ľuďom z regiónu hornej Nitry dotknutým ukončením ťažby uhlia nájsť nové uplatnenie na trhu práce, dosiahli čísla zapojených rekvalifikantov rekordnú hranicu. Prostredníctvom úspešného pokračovania projektu už hľadajú svoju novú prácu aj zamestnanci Elektrárne Nováky.

S postupným ukončovaním činnosti partnerov projektu, ktorými sú Hornonitrianske bane Prievidza a Slovenské elektrárne, a. s. (Elektráreň Nováky), prirodzene narastá aj počet ľudí v projekte Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra II. A to je práca pre skúsených tútorov, tí majú v  nových priestoroch Obchodnej akadémie v Prievidzi (kam sa presťahovali z Elokovaného pracoviska v Novákoch) k dispozícii viac kancelárskych aj konferenčných priestorov, kde môžu naraz viesť až 4 skupiny bilancie kompetencií, ale aj ďalšie menšie skupinky či individuálne sedenia. V projekte máme aktuálne zapojených 722 účastníkov, z toho je 45 zamestnancov Elektrárne Nováky. Počet účastníkov v projekte chceme ešte navýšiť, a to na základe dodatočnej požiadavky Hornonitrianskych baní Prievidza o ďalších 180 miest. Celý projekt je v hodnote 12 mil. eur a potrvá do konca tohto roka,“ zhrnul predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška s tým, že financie na tento projekt župa čerpá z Fondu na spravodlivú transformáciu. V rámci prvého rekvalifikačného projektu sa podarilo rekvalifikovať viac ako 400 ľudí, rozpočet bol približne 7 mil. eur. „Najčastejšie si účastníci vyberajú zváračské kurzy alebo kurzy v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia. Veľký záujem máme aj o záhradnícke kurzy, ale z tých menej tradičných máme aj kurz tatéra, obsluhu hydraulickej ruky alebo nakladanie s nebezpečným odpadom,“ hovorí asistentka projektového manažéra Andrea Dubecová. „Ja som bol napríklad vyučený elektrikár, ale tomuto som sa v bani nevenoval. Teraz som si urobil kurz bezpečnostného technika a plynárenské zariadenie a tlakové skúšky. Každý má nejakú predstavu o tom, čo by chcel robiť a tie kurzy sú na to, aby sa človek mohol uplatniť ďalej,“ povedal Jozef Svitok, ktorý je aktuálne zapojený v projekte.

Uľahčiť zamestnancom baní a elektrárne nájsť si novú prácu sa župa snaží aj prostredníctvom zlepšenia autobusového spojenia s krajským mestom. Pre tých, ktorí si už nové zamestnanie nedokážu nájsť, slúži kompenzačný príspevok. Podľa slov predsedu kraja však naďalej zostáva zásadným problémom regiónu zlá dopravná dostupnosť a chýbajúce prepojenie s rozvinutým Považím, ako aj modernizácia železnice na trase Prievidza-Chynorany-Partizánske. Veľmi dôležitá je aj tvorba nových pracovných miest. „Predchádzajúca vláda nevytvorila žiadne nové pracovné miesta ani pracovné príležitosti v regióne a ja pevne verím, že tie dve investície, ktoré majú prísť do regiónu hornej Nitry, pomôžu zastabilizovať úbytok ľudí v produktívnom veku z tohto regiónu,“ povedal župan.

 

projekt spolufinancovaný s EU

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK