Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan ukončil tohtoročné cyklistické návštevy po kraji

V pondelok 21. septembra 2015 predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška pridal k svojim cyklistickým návštevám po krajských mestách a obciach ďalších 11 miest a obcí v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Na návštevu sa vybral z rodných Dohnian na bicykli do Považskej Bystrice ako prvej zastávky v cyklotúre. Za sebou už mal 22 kilometrov a spolu s podpredsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Richardom Takáčom Petrom Pilkom z odboru SO/RO z Úradu TSK najazdili ďalších 60 kilometrov, zdolali kopec Vršatec zo strany obce Červený Kameň a stretli sa so zástupcami miest a obcí, s ktorými sa rozprávali o ich najdôležitejších problémoch.

Téma realizácie projektu Vážska cyklotrasa hneď niekoľkokrát

Posledný cyklistický výjazd cez Trenčiansky kraj začali spoločne v treťom najväčšom meste v kraji, v meste Považská Bystrica, kde cyklistov vítal primátor mesta Karol Janas. Hneď v úvode stretnutia ocenil spoluprácu medzi mestom a Trenčianskym samosprávnym krajom a označil ju za vynikajúcu. Na Mestskom úrade v Považskej Bystrici, kde sa stretli, prebiehala konštruktívna diskusia ako vyriešiť niektoré veci, ktoré mesto trápia a sú v kompetenciách TSK. „Prvá zásadná debata bola ohľadne budovania Vážskej cyklotrasy, ktorá výrazne pomôže rozvoju rekreačnej cyklistiky v našom meste. Pri diaľnici máme niekoľko vytypovaných lokalít, kde by sme mohli začať s vybudovaním rekreačnej zóny a táto cyklotrasa nám môže napomôcť aj k rozvoju turistického ruchu. Do budúcna plánujeme prepojenie medzi Považskou Teplou a Považským Podhradím, čo môže taktiež zatraktívniť celý náš kraj,“ uviedol primátor Karol Janas.

Jaroslava Bašku teší rekonštrukcia urgentného príjmu, keďže i zdravotníctvo patrí ku kompetenciám TSK. „Myslím si, že v októbri budeme vedieť oficiálne otvoriť novozrekonštruovaný urgentný príjem v považskobystrickej nemocnici, čakáme už len na niektoré prístrojové vybavenie, ktoré treba obstarať,“ povedal predseda TSK. Urgentný príjem má podľa neho pomôcť urýchliť ošetrenie pacienta. Ďalšou dôležitou témou pre trenčianskeho župana, ktorá rezonovala i na tomto stretnutí, bola téma rekonštrukcie ciest II. a III. triedy. Mesta sa bude v roku 2016 týkať rekonštrukcia mosta Orlové, na ktorú prispela aj vláda Slovenskej republiky na svojom marcovom výjazdovom zasadaní na Úrade TSK. „Chceme to spojiť s rekonštrukciou celej cesty II/517 od mosta Orlové, cez Domanižu až po hranicu so Žilinským samosprávnym krajom. Budeme čakať na začiatok budúceho roka, na prvé výzvy, kedy by sa mohol tento projekt podať,“ dodal predseda TSK, ktorý chce na tento projekt čerpať financie z Európskej únie cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP).

Mesto Považská Bystrica čaká v najbližších týždňoch rekonštrukcia cesty III. triedy smerom na Milochov (III/5171), ktorú financuje TSK zo svojho rozpočtu. Tieto investície do ciest II. a III. triedy oceňuje primátor Karol Janas, keďže sa nachádzajú priamo na území mesta Považská Bystrica. „Dobré je, že Trenčiansky samosprávny kraj vďaka dobrým súťažiam ušetril množstvo finančných prostriedkov a z týchto úspor sa pravdepodobne budúci rok bude dať zrekonštruovať cesta medzi Považskou Bystricou a Podmanínom, ktorá si zaslúži zásadnejšiu rekonštrukciu,“ uviedol Karol Janas. Trenčiansky samosprávny kraj financuje v tomto meste aj výstavbu multifunkčného ihriska na Strednej priemyselnej škole. „Toto multifunkčné ihrisko budú využívať nielen dve stredné školy v našej pôsobnosti, ale i blízka základná škola, ktorá je v pôsobnosti mesta,“ dodal Jaroslav Baška. Na rok 2015 TSK zo svojho rozpočtu na rekonštrukcie škôl v Považskej Bystrici, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, vyčlenil nemalú sumu finančných prostriedkov. Aktuálne sa pripravuje modernizácia budov SOŠ strojnícka a SOŠ stavebná. Rekonštrukcia čaká aj na Strednú zdravotnícku školu. V polovici septembra prebehla výmena okien na považskobystrickom gymnáziu a výmena vykurovacích telies na Strednej priemyselnej škole.

Druhou zastávkou trenčianskeho župana bola obec Udiča. Tu starostu obce Petra Chochlíka trápi predovšetkým potreba kanalizácie a jej riešenie. „Najdôležitejšia vec, ktorá tu v obci Udiča nie je i v celej doline je práve kanalizácia,“ začal starosta. Obec Udiča spolu s obcami Hatné a Dolná Mariková cez Operačný program Kvalita životného prostredia plánujú predložiť žiadosť o nenávratný finančný príspevok na kanalizáciu a čističku odpadových vôd (ČOV). Trenčiansky župan starostovi v tejto téme prisľúbil pomoc a spoluprácu. Navrhol spoločné stretnutie i s ďalšími starostami zo spomínaných obcí. „Pevne dúfam, že počas najbližšieho obdobia nejaké riešenie nájdeme,“ skonštatoval Peter Chochlík. Zástupcovia samospráv tiež hľadali spoločné riešenie pri financovaní rekonštrukcie miestnej cesty medzi Udičou a Jasenicou, ktorá spája dve doliny, a to Marikovskú a Papradňanskú. Ďalšiu rekonštrukciu cesty, ktorú by si prial starosta obce Udiča, je cesta III. triedy do obce Horná Mariková.

Treťou zastávkou bola kúpeľná obec Nimnica. Z obsadenosti kúpeľov, až 450 klientov, sa teší aj starosta obce Ladislav Ďureček, nakoľko to vníma ako skvelý prínos pre cestovný ruch v obci. S týmto súvisí i jeho trápenie s potrebou rekonštrukcie a modernizácie Domu kultúry, keďže i na tomto mieste sa konajú podujatia pre kúpeľných hostí. Tu ho predseda TSK Jaroslav Baška nasmeroval na Envirofond, ktorý je v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR. Cez spomínaný fond by sa dali financovať aspoň základné vonkajšie úpravy ako je zateplenie stien, strechy a výmena okien. Obce sa bude dotýkať aj Vážska cyklotrasa, ktorá by sa mala začať stavať koncom budúceho roka. Jaroslav Baška zhrnul aktivity, ktoré sa budú dotýkať samotnej obce nasledovne. „Nimnica je jedna z tých obcí, ktorá bude medzi prvými profitovať z časti Vážskej cyklotrasy. Z čoho sa tiež môže tešiť, je rekonštrukcia cesty II/507, ktorá ide z Považskej Bystrice okolo Udiče cez Nimnicu až do Púchova. Práve táto celá časť bude môcť byť financovaná z eurofondov a my chceme počkať na výzvu cez IROP,“ povedal trenčiansky župan.

Z obce Nimnica sa cyklotím presunul do mesta Púchov. Pred Mestským úradom na cyklistov v dresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja čakalo niekoľko ľudí. Medzi nimi i primátor mesta Púchov Rastislav Henek, ktorý sa z návštevy trenčianskeho župana úprimne tešil. Diskusia sa podobne ako v meste Považská Bystrica týkala hlavne Vážskej cyklotrasy. „Je viacero variantov, z ktorých chceme vybrať tú najlepšiu. Práve s mestom Púchov nemáme nijaké trecie plochy,“ teší sa zo spolupráce na tomto projekte Jaroslav Baška. „Do 2 mesiacov by v Púchove malo vyrásť multifunkčné ihrisko v SOŠ obchodu a služieb, ktoré financujeme z rozpočtu TSK,“ dodáva na margo ďalšej spolupráce medzi trenčianskou župou a mestom Púchov predseda TSK.

Po vyše ôsmich kilometroch si cyklisti na dlhšie odložili svoje bicykle a spolu so starostom obce Lednické Rovne Mariánom Horečným rokovali pri obede v miestnej reštaurácii. Vďaka projektu Vážskej cyklotrasy sa po rokoch cyklomostom prepoja obce Beluša a Lednické Rovne, čo výrazne zlepší a zjednoduší „zdravú“ dochádzku zamestnancov za prácou z oboch brehov rieky Váh.

Riešenia otázok financovania projektov s vedením obecných samospráv

Po ľahkom obede a prestávke sa tím Trenčianskeho samosprávneho kraja presunul do obce Dulov, kde robí starostovi Jozefovi Šamajovi vrásky na čele preťažená čistička odpadových vôd (ČOV), ktorú má obec v osobnom vlastníctve. ČOV však zabezpečuje čistenie odpadových vôd aj pre susednú obec Horovce, čím dochádza k výraznému prekročeniu kapacity čističky. Jaroslav Baška poradil starostovi obce riešiť rekonštrukciu a intenzifikáciu ČOV cez IROP a myslí si, že by mal v tejto veci veľkú šancu uspieť.

Len o pár stoviek metrov ďalej sa cyklisti zastavili v obci Tuchyňa, kde už predsedu TSK čakala starostka Gabriela Švecová, ktorá sa zaujímala o dotáciu od TSK na zateplenie škôlky a čiastočnú výmenu okien. V tejto veci jej predseda TSK poradil obrátiť sa na Envirofond, kde môžu podať žiadosť do 9. októbra 2015. Rekonštrukcia časti cesty III. triedy (III/50736), ktorá sa týka obcí Tuchyňa – Červený Kameň, by mala byť hotová do konca októbra 2015.

Ďalšou zastávkou v rokovaniach predsedu TSK bolo stretnutie so starostom obce Jozefom Bartošom v obci Červený Kameň. Tu majú obyvatelia najväčší problém so zosuvom pôdy, ktorý ohrozuje i hlavnú cestu, ktorá vedie cez obec.

Z Červeného Kameňa cez Vršatské Podhradie do obce Pruské

Tím trenčianskej župy na čele s Jaroslavom Baškom sa opäť pustil do šliapania na bicykli, no tentokrát s väčšími obavami. Pred nimi sa totiž na ceste do obce Pruské začal črtať kopec Vršatec, ktorý má miestami 22% až 24% stúpanie. Po fyzicky náročnom výšľape a bez prestávky to však predseda TSK zvládol a z obce Vršatské Podhradie tak už opäť spoločne so svojimi dvoma cyklopartnermi naberali dolu z kopca Vršatec nové sily.

Po náročnom teréne sa dostali do obce Pruské, kde spolu so starostom Viliamom Cíbikom čakala nielen riaditeľka miestnej SOŠ Pruské Janka Fedorová, ale i miestne dôchodkyne, ktoré privítali vedenie samosprávy tradične chlebom a soľou, ale i svojim spevom. Tu rezonovala téma rekonštrukcie cesty III. triedy na Vršatec, cez Vršatské Podhradie (III/50739), ktorá by mala byť dokončená do konca októbra 2015. Starosta tiež vyslovil potrebu nových zvodidiel, ako i zrkadla na ceste II/507, kvôli lepšej bezpečnosti. Debata prebehla i s prítomnou riaditeľkou SOŠ Pruské Jankou fedorovou.

Čo však Jaroslava Bašku milo potešilo, bolo oznámenie riaditeľky, že o štúdium na tejto škole prejavilo záujem až 90 nových študentov. Škola tiež chystá spoluprácu s nemeckou spoločnosťou HORSCH, u ktorej sa budú žiaci vzdelávať priamo v Nemecku.

Záver cyklotúry

Predposlednou zastávkou bola obec Bohunice. U starostu Petra Hajdúcha prebehla diskusia i v prítomnosti starostky obce Krivoklát Márie Prekopovej. S trenčianskym županom sa spoločne rozprávali o ich najväčšom probléme, ktorý obe obce trápi. Tým je spustenie spoločného vodovodu. Okrem už vybudovaných rozvodov a vodovodných prípojok je výstavba vodojemov v oboch obciach samostatne potrebou v celkovom používaní. Jaroslav Baška opäť otvoril a navrhol čerpanie finančných prostriedkov cez IROP, avšak otázka splnenia kritérií nad nimi stále visí. A preto im v tejto veci trenčiansky župan chce podať pomocnú ruku.

Obec Bolešov bola zároveň poslednou v rámci výjazdových rokovaní s jednotlivými samosprávami v tomto roku. Starosta obce Martin Rác sa spoločne s hasičmi teší z nového hasičského auta IVECO, ktoré v jeho obci odovzdal minister vnútra Robert Kaliňák. Obec bola dokonca úspešná vo výzve na výstavbu multifunkčného ihriska spolufinancovaného Úradom vlády. Starosta sa zaujímal aj o rekonštrukciu cesty II/507, ktorá prechádza obcou, kde mu Jaroslav Baška vysvetlil, že túto časť cesty nebude možné financovať zo zdrojov Európskej únie.

Najazdili takmer 400 kilometrov, navštívili 57 miest a obcí

Pondelkovou cyklistickou etapou po spomínaných mestách a obciach ukončil predseda TSK Jaroslav Baška svoju cyklo šnúru a stretnutia s vedením jednotlivých samospráv. Celkovo tak navštívil 57 miest a obcí v Trenčianskom samosprávnom kraji a prešiel takmer 400 kilometrov na bicykli. Tém, ktoré najčastejšie rezonovali počas rozhovorov, bolo niekoľko. Hlavnými boli plánované rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, ako aj už prebiehajúce a ukončené rekonštrukcie týchto cestných komunikácií. V okresoch Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Trenčín a Nové Mesto nad Váhom sa niekoľkokrát skloňovala realizácia projektu Vážska cyklotrasa a jej príprava. Trenčianskeho župana tiež zaujímalo, kde môže TSK pomôcť a poskytnúť dotáciu v rámci svojich možností. Mnohokrát spomenul i Nultú tarifu, teda lacnejšie cestovanie do 2 kilometrov pre obyvateľov miest a obcí v TSK, v ktorých nepremáva MHD. Vedenia miest a obcí informoval o miestnych plánovaných, rozbehnutých a dokončených väčších projektoch, či už vďaka vládnym alebo krajským dotáciám. Nezabudol ani na investície do školstva a jeho podpore pri vzdelávaní študentov na stredných školách, ktoré má TSK vo svoje zriaďovateľskej pôsobnosti.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK